Hlavní obsah

Kvůli falešným SMS očerňujícím Pavla se na policii obrátili první lidé

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Policie prověřuje falešné SMS zprávy.

Reklama

Případ, v němž se prověřují podvodné zprávy rozesílané jménem kandidáta na prezidenta Petra Pavla, dostala na starosti Národní centrála pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou.

Článek

Na policisty se obrátili první lidé, kterým přišla falešná SMS zpráva rozesílaná jménem kandidáta na prezidenta Petra Pavla.

Uvádí se v ní, že její příjemce se má dostavit na pobočku české armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Pavel se již ve středu proti těmto zprávám ostře ohradil.

Policisté vyzvali lidi, kterým tato SMS přišla, aby se na ně obrátili.

„Případem se zabýváme a několik lidí se nám již přihlásilo s tím, že tuto SMS obdrželo. V současnosti probíhá prověřování této informace,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Doplnil ještě, že případ dostala na starosti Národní centrála pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou.

Na falešnou zprávu ve středu na sociální síti Twitter upozornil starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN), který také působí v týmu dobrovolníků Petra Pavla. Uvedl, že jedna osoba, které také SMS přišla, je již v kontaktu s policií. Konkrétnější ale nebyl.

Autor této zprávy jménem Petra Pavla děkuje za hlas v prezidentských volbách. „Poprosím Vás, abyste se dostavil na nebližší pobočku AČR (Armády ČR), kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině,“ píše se ve falešné SMS.

Foto: Seznam Zprávy

Podoba falešné zprávy.

Případem se od středy zabývají také tuzemští operátoři. Zatím se ale podle jejich mluvčích na ně neobrátil nikdo, komu by zpráva přišla.

„Situaci jsme důkladně prověřili a do teď se nám neozval nikdo konkrétní, komu by fyzicky tato SMS zpráva přišla,“ uvedla mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

A stejně se vyjádřili také mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá a mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec. „Nemáme dosud příklad toho, že by se SMS šířila v síti Vodafonu. Zákazníky ale určitě prosíme, aby nám jakékoliv podezřelé SMS zprávy posílali, podvodný provoz pak blokujeme,“ podotkl Luštinec.

Petr Pavel ve středu na twitteru napsal, že ho nepřekvapuje, že lež, kterou si Babiš dal na billboardy, následně někdo rozesílá lidem přes SMS a maily. Babiš ve čtvrtek v debatě deníku Blesk uvedl, že o těchto zprávách nic neví.

Když se ho novináři po debatě zeptali na SMSky, tak nejprve odvětil: „Ježíš, SMSky zase. Ale já jsem nedostal žádnou SMSku.“ Pak řekl jen stručně: „Já jsem to odsoudil, o SMSkách nevím.“

Reklama

Doporučované