Hlavní obsah

Policie prověřuje, zda lidem chodí falešné SMS očerňující Pavla

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policie se zabývá možnými falešnými SMS, které jménem prezidentského kandidáta Petra Pavla mají vyzývat, aby lidé šli na pobočku armády pro výzbroj k boji na Ukrajině.

Článek

Informace o SMS se začaly ve středu šířit na sociálních sítích. Zatím ale není jasný rozsah možného útoku - tedy kolik lidí podvodné zprávy skutečně dostalo. Policisté proto vyzvali příjemce, aby se jim ozvali.

„O případu víme, zabýváme se jím a rádi bychom požádali kohokoliv, komu uvedená SMS dorazila, aby se nám ozval na pp.tisk@pcr.cz. Děkujeme!“ konstatoval mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podobně reaguje i operátor O2. „Od rána situaci prověřujeme,“ uvedla mluvčí společnosti Veronika Zachariášová. Pokud někomu podobná SMS přijde, měl by se podle ní obrátit na policii či operátora. Nutné informace jsou telefonní číslo, datum a přesný čas příchodu zprávy.

Podobně reaguje i operátor T-Mobile. „Pokud dostaneme podnět na šíření nevhodného obsahu, na základě konkrétních čísel okamžitě prověřujeme v síti providera, který sdělení rozeslal a kontaktujeme ho. V tomto případě můžeme potvrdit, že ze strany zákazníků nepřišel na tuto konkrétní textaci jediný podnět, žádný dotaz, nic, což je krajně neobvyklé,“ uvedla vedoucí komunikace T-Mobilu Patricie Šedivá.

Falešná textová zpráva příjemce údajně vyzývá, aby si přišli na nejbližší pobočku armády pro „potřebnou zbroj pro mobilizaci na Ukrajině“.

Pokud by ji někdo skutečně rozesílal, mohl by být obviněn ze šíření poplašné zprávy. V případě prokázání trestného činu za to hrozí až dva roky vězení.

„Objevilo se to (lživé tvrzení) na twitteru před 17 hodinami. Jsem v kontaktu s osobou, která má kontakt na člověka, kterému to přišlo a ten již řeší trestní oznámení, kterým se policie zabývá,“ řekl ČTK ve středu odpoledne starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý (STAN), který je v týmu dobrovolníků prezidentského kandidáta Pavla.

Na prvotní informace reagoval i sám prezidentský kandidát. „Vůbec mě nepřekvapuje, že lež, kterou si pan Babiš dal na billboardy, následně někdo anonymně rozesílá lidem přes SMS jako poplašnou zprávu. Toto je svět Andreje Babiše, za nímž se seřadily všechny proruské a konspirační síly. Je to svět, který pro Česko nechci – a proti němu v těchto volbách nabízím slušnost, pravdu, důstojnost a respekt k pravidlům,“ řekl Petr Pavel.

Foto: Seznam Zprávy

Falešná SMS, kterou lidem rozesílá neznámý člověk.

Podvodné SMS nejsou nový fenomén, novinkou je jejich využití k šíření dezinformací. V minulosti takto útočníci v Česku spíše rozesílali zprávy jménem České pošty nebo firem Alza, dm drogerie, Penny Market, Lidl či Raiffeisenbank.

Cílem obvykle bývá vylákat přihlašovací údaje uživatelů k všemožným internetovým službám či čísla platebních karet a připravit je tak o peníze.

Experti dlouhodobě upozorňují, že označení odesilatele zpráv je možné podvrhnout. Placené služby určené k hromadnému rozesílání SMS poskytují samotní mobilní operátoři nebo jejich partneři. Pakliže zjistí, že obsah zpráv odporuje zákonu, mohou jejich další rozesílání zablokovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované