Hlavní obsah

Lavinu a smrt tří českých lyžařů v Kyrgyzstánu způsobilo zemětřesení

Foto: Marcus Placidus, Shutterstock.com

K sesuvu lavin došlo na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu (ilustrační foto).

Reklama

Lavinu, která v neděli zasypala skupinu lyžařů, spustilo zemětřesení, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf konzulárního odboru Ministerstva zahraničí.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedělní sesuv laviny na severovýchodě Kyrgyzstánu, v důsledku něhož zemřeli tři čeští občané, způsobilo zemětřesení. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to uvedl ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničí Pavel Pešek, který situaci nyní řeší ve spolupráci se zastupitelskými úřady.

Na místě bylo v době pádu laviny 14 členů zájezdu organizovaného českou cestovní kanceláří. Pod lavinou uvázlo šest z nich. Všechny se podařilo vyhrabat, čtyři z nich - tři Čechy a jednoho Slováka, se už ale nepodařilo přivést k životu.

Podle Peška nyní české úřady zajišťují repatriaci obětí tragédie.

Mohl byste více přiblížit okolnosti nedělní tragédie, při níž zemřeli tři čeští občané?

Podle našich informací došlo v oblasti k zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály, které nejprve uvolnilo jednu menší lavinu, jež však následkem toho uvolnila větší lavinu, pod níž skončilo šest osob, z toho čtyři Češi, jeden slovenský občan a jeden místní horský průvodce.

Na místě byla i skupina dalších osmi osob, které hned započaly se záchrannými pracemi. Podařilo se jim vyprostit všech šest osob, ale bohužel tři Češi a jeden slovenský občan už byli mrtví.

Zmiňoval jste zemětřesení, to je poměrně nová informace. Bylo tam zvýšené lavinové riziko, nebo skutečně sehrálo roli zejména zemětřesení?

Přesné informace o tom, jaká byla třeba lavinová předpověď v té oblasti, nemám. Víme, že cílem té skupiny bylo lyžování ve volném terénu, takže zřejmě to nebyly vyznačené sjezdovky, ale nějaké bližší informace o lavinové situaci nemám.

Bude na místě probíhat nějaké další vyšetřování okolností, za kterých k tragédii došlo? Například z toho hlediska, zda nebyl podceněn nějaký bezpečnostní aspekt ze strany organizátora zájezdu?

To je spíše otázka na kyrgyzské orgány. Úkolem naší, české zahraniční služby je postarat se o to, aby se těla obětí dostala domů do České republiky. Náš zastupitelský úřad samozřejmě komunikuje s kyrgyzskými orgány, s místní policií, ministerstvem zahraničí a ministerstvem pro mimořádné situace. Rovněž nám při tom pomáhá i náš honorární konzulát, který máme v hlavním městě Kyrgyzstánu Biškeku.

V této chvíli probíhá na kyrgyzské straně standardní šetření té události tak, aby pak těla po ukončení tohoto šetření mohla být uvolněna k transportu.

A můžete přiblížit, v čem konkrétně spolupracují české úřady s kyrgyzskou stranou?

Standardně to probíhá tak, že náš zastupitelský úřad byl uvědoměn diplomatickou nótou z kyrgyzského ministerstva zahraničních věcí, kde nás informovali o té skutečnosti, že ti a ti čeští občané přišli o život, kde přišli o život a kde se jejich těla v současné době nacházejí.

V nejbližší budoucnosti Kyrgyzové musejí vydat úmrtní list. Na základě něj pak v případě potřeby náš zastupitelský úřad vydá i průvodní list, který je ve velké většině případů nezbytnou položkou pro to, aby vůbec mohl být realizován transport lidských ostatků.

Máte v tuto chvíli nějakou představu o tom, jak bude probíhat návrat účastníků zájezdu do Čech?

Zbytek skupiny by měl v nejbližších dnech odcestovat do Česka. To je všechno, co vám mohu říci.

Vyjádření cestovní kanceláře

V neděli 25. února v 9:30 místního času vyrazila v oblasti poblíž obce Jyrgalan skupina 12 českých a slovenských lyžařů a snowboardistů pod vedením dvou místních profesionálních horských vůdců lyžovat ve volném terénu s taháním rolbou nahoru na svah. Rolbu poskytla místní komerční firma, která tak legálně podniká. Všichni členové výpravy měli nezbytné lavinové vybavení.

Po třetí jízdě, v okamžiku, kdy byli již všichni ze skupiny dole, se vzdáleně uvolnila menší lavina ve svahu vedle jejich stopy, a ta uvolnila větší lavinu. Obě laviny sjely do údolí a pokračovaly jím ve směru jízdy lyžařů.

Z celkem 14 lidí bylo šest, včetně jednoho horského vůdce, zasypáno. Zbylých osm členů skupiny začalo se záchrannými pracemi a během dvaceti minut se jim podařilo všech šest osob najít, vykopat a neodkladně začít s resuscitací. Přes rychlou reakci a pomoc dalších skupin lyžařů se čtyři z nich, tři Čechy a jednoho Slováka, bohužel nepodařilo oživit.

Seznam Zprávy se pokoušely oslovit přímo zástupce kanceláře s doplňujícími otázkami. Ten však odmítl okolnosti tragédie v tuto chvíli komentovat s odvoláním na to, že prioritou je nyní pomoc pozůstalým a transport členů zájezdu zpět do Česka.

Vy jste v tuto chvíli přímo ve spojení s jednotlivými členy zájezdové skupiny?

Šlo o organizovaný zájezd, takže v takovém případě primárně komunikujeme – a i nyní jsme komunikovali – se zástupci příslušné cestovní kanceláře, jak s těmi, kteří byli na místě, tak s jejími zástupci v Česku.

A rovněž jsme připraveni komunikovat i s rodinami pozůstalých, kteří se obrátí na zastupitelský úřad, což se v jednom případě stalo.

Reklama

Doporučované