Hlavní obsah

Lék na rakovinu se už k pacientům dostává. Zatím ale jiný a jen na výjimku

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lék na rakovinu Litalir jeho nový dodavatel do Česka nezavezl od loňského léta. Náhradu se ale daří pacientům zajišťovat, i když jen přes výjimku. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že od června bude zase běžně dostupný.

Článek

Lék na rakovinu Litalir v Česku stále není. Pacienti se ale k léčbě dostanou, a to díky náhradnímu přípravku. Ten obsahuje stejnou účinnou látku hydroxyurea, jeho dostání je ale podstatně náročnější.

Na recept v běžné lékárně stále dostupný není. Pacientům ho musí zajišťovat nemocnice.

„Dodávky sice nejsou stabilní, ale zatím se vždy podařilo zajistit pro pacienty potřebnou léčbu,“ říká Martin Mátl, farmaceut a zástupce náměstkyně pro Úsek řízení lékárenské péče Krajské zdravotní. Pod tuto společnost spadá sedm nemocnic v Ústeckém kraji.

Litalir stál zhruba 500 korun, náhrada je ale asi čtyřikrát dražší. Nemá navíc zatím stanovenou úhradu od pojišťovny, tedy jaká částka za lék jde z pojištění a jaký doplatek hradí pacient.

„Pro zajištění úhrady neregistrovaných léčivých přípravků s obsahem hydroxyurey je nutné získat schválení od příslušné zdravotní pojišťovny vždy pro konkrétního pacienta a léčivý přípravek je poskytován pacientovi v ambulanci lékaře, protože úhrada není pro výdej na recept, ale přípravek je hrazen jako součást výkonu. Se zajištěním náhrady je tedy spojena výrazně vyšší administrativní zátěž,“ dodává Mátl.

Pacienti vyrazili do zahraničí

Seznam Zprávy už na konci dubna popsaly, jak se zdravotnické orgány spolehly na dobré slovo dodavatele – společnost Cheplapharm, která od února opakovaně slibovala, že lék dodá. Jde o přípravek pro pacienty se závažnými chronickými poruchami krvetvorby.

Nestalo se tak ale dosud a dříve než v průběhu června se ani podle posledních informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv lék v Česku neobjeví. Seznam Zprávy se ptaly na konci dubna na důvody oddalování dodávky přímo dodavatele, odpověď ale nepřišla.

„Z mého pohledu korektnost v tomto směru skončila. Je mi vcelku úplně jedno, jak za to budu napadaný. Protože už toho mám, já se omlouvám, plné zuby, abych byl furt za pitomce, aniž bych měl jakýkoliv nástroj na postihnutí pojmenovatelných viníků tohoto problému,“ rozčiloval se na posledním jednání sněmovního zdravotnického výboru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), že nemá jak zatlačit na monopolní výrobce, aby léky do Česka dováželi.

To ale pacientům příliš nepomůže. Řada z nich se tedy spolehla na sebe a vydala se pro nedostupný lék do zahraničí.

„Zatím mám lék z Německa, vystačí mi na tři měsíce, protože naštěstí užívám jen jednu tabletu denně. Hematolog mi říkal, že má celkem deset pacientů, kteří tento lék užívají, a všichni si pro něj jezdí do Německa,“ popsala Seznam Zprávám jedna z pacientek.

Léky už jsou, jen je to nepohodlné

Minimálně všechny nemocnice v krajských městech ale svým pacientům v ambulancích lék seženou. Seznam Zprávy je oslovily s dotazem a zdravotnická zařízení potvrdila, že se o svou léčbu pacienti rozhodně bát nemusí.

„Nahrazujeme ho jiným lékem, který jim vydá proti žádance naše nemocniční lékárna. Pokud na tom pacient trvá, vystavíme mu recept a může si lék koupit v Polsku nebo Německu,“ potvrzuje například mluví Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

V takovém případě musí ale pacienti žádat o proplacení léku sami svou pojišťovnu.

„Podařilo se mi zabojovat a po měsíci dohadů mi proplatí Litalir zakoupený v Německu,“ hlásí pacientka.

Původně pojišťovna chtěla platit jen zhruba 450 korun, tedy jako při jeho úhradě v Česku. Nakonec ale dorovná celý doplatek, tedy asi 5300 korun.

„Pokud si pacient vyzvedne lék na recept v zahraničí (EU), lék zaplatí sám a požádá pojišťovnu o proplacení. V takovém případě se lék proplácí do výše úhrady v ČR. Pokud je doložena lékařská zpráva, že se jedná o jedinou možnost léčby, kterou nelze zajistit v ČR, pojišťovna proplatí lék celý,“ vysvětluje mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny František Tlapák.

Od června už by ale měl být lék se stejnou účinnou látkou dostupný zcela běžně. Ministerstvo zdravotnictví zajistilo jeho dodání z Maďarska.

„Myslím, že je to už vyřešené. Nepohodlí pro pacienty ještě chvíli potrvá, ale předpokládám, že nejpozději 1. června bude mít lék úhradu stanovenou,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Do budoucna by ale ministerstvo chtělo dojednat, aby léčivý přípravek s touto účinnou látkou na český trh dodávalo více výrobců, a snížila se tak pravděpodobnost dalších výpadků.

Reklama

Doporučované