Hlavní obsah

Lékárníci poslali na Válka podnět k ÚOHS: „Zvýhodnil řetězce“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, jestli se Ministerstvo zdravotnictví nedopustilo diskriminace některých lékáren.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poslal pacienty pro penicilin do řetězcových lékáren. Proti této „reklamě“ protestují nezávislí lékárníci. Jejich grémium proto poslalo na Ministerstvo zdravotnictví podnět k ÚOHS.

Článek

Ještě na přelomu září a října stále nebyl penicilin běžně dostupný v lékárnách. Seznam Zprávy se proto v rozhovoru ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ptaly, co mají dělat lidé, když nemohou ve svých lékárnách penicilin sehnat.

„Zavolejte si do sítě Dr. Max nebo Benu, tam vám jistě řeknou, že ten lék mají, tak jako ho vždy měli. A nemáte problém,“ řekl v pořadu Ptám se já ministr zdravotnictví Válek.

Podle nezávislých lékáren bylo ale tohle vyjádření ministra už za hranou. Z jejich pohledu udělal řetězcům reklamu, a tak narušil hospodářskou soutěž. Grémium majitelů lékáren, které zastupuje menší lékárny, proto minulý pátek na Ministerstvo zdravotnictví podalo podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Ministr dává jasně najevo, že není vhodné se vydávat do menších lékáren a nabádá k návštěvě velkých řetězců, které mají dle jeho slov dostatek žádaných léků a jsou dobře dostupné rozmístěním řady poboček po celé republice. Ministr tak poskytuje konkurenční výhodu dvěma konkrétním velkým lékárenským řetězcům,“ píše se v podnětu grémia, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Předseda sdružení lékárníků Marek Hampel vysvětluje, že jeho cílem je, aby se Ministerstvo zdravotnictví do budoucna zdrželo znevýhodňování nezávislých lékáren. V podnětu proto navrhuje, aby ÚOHS zakázal Ministerstvu zdravotnictví další protežování některých lékáren a uložil rezortu pokutu.

„Minimálně se má ministerstvu zakázat zvýhodňování určitých soutěžitelů na úkor jiných soutěžitelů,“ komentuje podnět pro Seznam Zprávy Hampel s tím, že svými vyjádřeními ministr znevýhodil i lékárníky sdružené v Grémiu majitelů lékáren.

Co je v návrhu

V podnětu k ÚOHS jmenuje grémium hned dva další příklady, kdy se ministerstvo mohlo dopustit narušení hospodářské soutěže.

  • V pátek 8. září na oficiální tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví pozvali zástupci velkodistributorů pacienty, aby si „přišli pro léky do lékáren Dr. Max nebo do BENU lékáren“.
  • V následném rozhovoru pro Seznam Zprávy ze stejného dne pak ministr Válek doporučil pacientům cestu k velkým řetězcům. „Využívejte weby jednotlivých velkých řetězců nebo fakultních nemocnic, kde můžete zjistit informaci, ve které z nich lék je. Velké řetězce většinou mají ve všech městech pobočky,“ řekl ministr Válek.

Lékárníkům tak vadí, že ministr mohl pouze informovat veřejnost, že v nejbližších dnech budou léky dostupné ve většině lékáren. Místo toho očima Grémia majitelů lékáren podpořil obchodní činnost dvou konkrétních řetězců.

„Běžný občan, který důvěřuje ministrovi z titulu jeho funkce, tak jeho radu poslechne a do menších lékáren se vůbec nevydá. Ministr – garant a autorita v oblasti zdravotnictví, představitel státu, lékař a odborník poradil pacientům, aby využili konkrétních obchodních řetězců. Takové jednání je účinnou reklamou,“ píše se dále v podnětu s tím, že žádný ospravedlnitelný důvod pro takovou propagaci podle grémia nevznikl.

Závěry podnětu Grémia majitelů lékáren

19. Ministerstvo se dopustilo přestupku.

20. Výše popsané projevy ministra a tedy ministerstva jsou jednáním státu při výkonu veřejné moci orgánem veřejné správy.

21. Jednání ministerstva není rozhodnutím a nelze se proti němu bránit řádnými opravnými prostředky, a proto Stěžovatel přistoupil k tomuto podání podnětu úřadu pro efektivní a rychlou nápravu situace.

22. Ministerstvo svým projevem poskytlo lékárenským řetězcům Lékárny Dr. Max a BENU lékárny konkurenční výhodu.

23. Jednání ministerstva narušuje hospodářskou soutěž.

24. Namítané protiprávní jednání nesleduje legitimní cíl, je způsobilé ovlivnit chování osob, zejména spotřebitelů, ohrožuje možnou účast ostatních soutěžitelů v hospodářské soutěži a narušuje tak hospodářskou soutěž.

Zdroj: Podnět Grémia majitelů lékáren k ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil, že podnět úředníkům dorazil.

„Podnět od Grémia majitelů lékáren jsme obdrželi a budeme se jím zabývat. Zákon o ochraně hospodářské soutěže zapovídá orgánům veřejné správy diskriminovat při výkonu veřejné moci některé soutěžitele a z tohoto hlediska bude podnět prošetřen,“ potvrzuje mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Seznam Zpráv odpovědělo, že o podnětu neví zatím více, než je známo z médií. Grémium majitelů lékáren už dříve uvádělo, že podnět na ministra Válka zvažuje.

„Sdělením obecně známé a veřejně dostupné informace nedošlo dle názoru Ministerstva zdravotnictví k nezákonnému narušení hospodářské soutěže,“ hájí sdělení Válka vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

Petice za změnu novely

Nezávislé lékárny si opakovaně stěžují, že jsou znevýhodněné v objednávkách i dodávkách léků. Podle Ministerstva zdravotnictví by měla situaci zlepšit novela zákona o léčivech, která je před třetím čtením v Poslanecké sněmovně.

Grémium majitelů lékáren ale nevidí v novele žádný posun. Tlačí proto, aby byla v zákoně o léčivech zachována povinnost takzvané veřejné služby. Tedy aby lékárnám měl na základě objednávky distributor povinnost objednaný lék dodat. Grémium k tomu připravilo petici, pod kterou sbírá podpisy lékárníků.

„Aktuálně projednávána novela zákona o léčivech neřeší dostupnost léčiv pro pacienty v České republice, ale posiluje oligopolní strukturu majetkově propojeného velkoobchodu a maloobchodu, znemožňuje nezávislým lékárnám rovný přístup k dodávkám léků, čímž dále oslabuje jejich postavení na trhu a snižuje možnosti poskytovat v regionech kvalitní lékárenskou péči všem,“ píše se v petici.

Nezávislí lékárníci proto i tímto způsobem chtějí žádat, aby bylo nalezeno řešení, které zajistí dostatek léků ve všech lékárnách a pro všechny pacienty za stejných podmínek. A také zajistí lékárnám svobodnou volbu dodavatele léčiv.

Reklama

Doporučované