Hlavní obsah

Liberec čeká na novou nemocnici deset let. Kvůli válce se ale stavět nebude

Takto měla moderní nemocnice vypadat – v časech, kdy se zdálo, že stavbě nestojí nic v cestě.Video: Krajská nemocnice Liberec

 

Reklama

Krajská nemocnice v Liberci zrušila zakázku na výstavbu centra urgentní péče. Dostala sice čtyři nabídky, všechny ale byly nad maximální stanovenou cenou 2,2 miliardy korun bez DPH.

Článek

Vyplývá to z údajů na webu veřejných zakázek. Mluvčí nemocnice Václav Řičář dnes řekl, že o dalším postupu ještě nerozhodli. Nemocnice připravuje výstavbu centra urgentní péče už déle než deset let.

„Aktuálně další kroky řeší řídicí výbor tohoto projektu a příští týden o dalším postupu rozhodne představenstvo společnosti,“ dodal.

Při vyhlášení soutěže loni na konci listopadu zástupci nemocnice předpokládali, že pro firmy nebude problém se do maximální ceny vejít. „Původně jsme měli limitní cenu 1,99 miliardy, a když jsme zkoumali, jaký je vývoj v cenách stavebních prací u zdravotnických staveb, tak jsme došli k názoru, že těch 200 milionů navíc pokrývá tento pohyb,“ řekl tehdy Petr Moos, který má projekt modernizace na starost.

Ceny ve stavebnictví ale od té doby stouply výrazněji, a to i v důsledku války na Ukrajině napadené Ruskem. Některých materiálů je nedostatek nebo výrazně zdražily, chybí i pracovníci z Ukrajiny. Obdobné problémy při hledání firem pro zakázky má třeba i většinový vlastník nemocnice Liberecký kraj.

Náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj) nedávno uvedl, že u šesti zrušených zakázek na rekonstrukce mostů nabídkové ceny převyšovaly finanční limity o 25 až 55 procent.

Takto měla nemocnice vypadat:

+4

Nemocnice, která je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra přes deset let. V jejím plánu bylo začít letos stavět a mít hotovo v roce 2025. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut s novým energetickým centrem pro celou nemocnici. Až na něj bude areál připojený, začne stavba nemocničního pavilonu, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů na výšku. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část.

Pavilon urgentní medicíny nemocnice potřebuje, neboť jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělena do 37 objektů, které nevyhovují ani stavebně.

Reklama

Doporučované