Hlavní obsah

Meteorologové varují: Ledovku vystřídá náledí většině území Česka

Foto: Pixy.org

Český hydrometeorologický ústav varoval před výskytem náledí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku vznikat do pátku na mokrých silnicích a chodnících náledí či zmrazky, upozornil Český hydrometeorologický ústav.

Článek

Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku vznikat do pátku na mokrých silnicích a chodnících náledí. Na většině území je třeba s ním počítat od dnešního odpoledne, na jihovýchodě od večera. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho upozornění platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.

Podle meteorologů se postupně od severozápadu ochlazuje a déšť přechází do sněžení, které hlavně na severozápadě může být dnes vydatnější. Ojediněle napadne kolem pěti centimetrů sněhu za 12 hodin. „Mokré povrchy spolu s tajícím sněhem a poklesem teplot pod nulu povedou na celém území k tvorbě náledí nebo zmrazků. Nebezpečný může být zejména led na zemi pokrytý sněhovou pokrývkou,“ uvedli.

Mezi náledím a ledovkou meteorologové rozlišují podle způsobu vzniku. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím dešťových kapek na povrchu země nebo zmrznutím roztátého sněhu. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká, když je ve výšce teplý vzduch a z něj prší na prochlazený zemský povrch, větve nebo elektrické vedení. Vodní kapky se po dopadu na zem či předměty rozlijí, zmrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

Právě ledovka komplikovala ve středu dopravu na mnoha místech ČR a problémy kvůli ní byly na některých místech ještě dnes ráno. Na ledovku či mrznoucí mrholení si podle silničářů měli dávat pozor mimo jiné řidiči na Trutnovsku, Vysočině či Olomoucku. Silnice ale byly po noci, kdy silničáři vyjížděli do terénu, většinou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Reklama

Doporučované