Hlavní obsah

Ministr Blažek: Prezident omilostní „polské šamany“

Foto: Jaroslaw Kordys

Jaroslaw a Karolina Kordysovi na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman omilostní polské manžele, kteří byli odsouzeni za obchod s psychotropním nápojem ayahuasca. „Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví,“ napsal na twitteru ministr Pavel Blažek (ODS).

Článek

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček jeho slova bez dalších podrobností potvrdil. Půjde tak o Zemanovu 22. a 23. milost, v druhém funkčním období jich bude 14.

Oba odsouzení zprávu přijali s nadšením. „Dostala jsem několik zpráv od mých českých kamarádů a našeho právníka. Pak jsem viděla ty články na internetu. Myslela jsem, že se mi to zdá. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ řekla Seznam Zprávám Karolina Kordysová.

„Zrovna jsem po Skypu mluvil s Jarkem. Byl to velmi emotivní rozhovor. Jarek je nesmírně šťastný a v prvé řadě chce poděkovat všem, kteří ho i jeho ženu po celou dobu podporovali,“ sdělil právní zástupce Jaroslawa Kordyse Wieslaw Firla. Jeho klient strávil ve vazbě více než dva roky.

Pro připomenutí: Státní zástupce vinil manžele z nedovolené výroby a jiného nakládání s psychotropními látkami a jedy.

Důvodem byl dovoz a distribuce nápoje zvaného ayahuasca, který obsahuje v Česku nelegální halucinogen DMT. Polský pár nápoj podle obžaloby prodal zhruba 1300 lidem a obohatil se tak o více než 11 milionů korun, za což mu původně hrozilo 10 až 18 let za mřížemi.

Krajský soud v Ostravě v lednu Karolině nepravomocně vyměřil 5,5 roku vězení, Jaroslawovi 8,5 roku. Rozhodl rovněž o propadnutí majetku. Třetí obžalovaný, který se na dovozu nápoje z Jižní Ameriky podílel, dostal podmínku.

Odvolací Vrchní soud v Olomouci pak před měsícem manželům vyměřil shodně osm let za mřížemi.

Odborníci na závislosti už lednový verdikt krajského soudu označili za neúměrný společenské nebezpečnosti s tím, že je nutná změna systému regulace drog, jenž pohlíží na všechny látky stejně. Poukazují například na to, že podle některých studií mohou psychedelika sloužit k terapii různých onemocnění.

Jedním z těch, kdo se Kordysových zastal, je psychiatr a bývalý primátor Prahy Pavel Bém, který se protidrogové politice v minulosti profesně věnoval. „Výrobci, pašeráci, překupníci se skutečnými drogami – například s pervitinem a heroinem – si zaslouží jistě tvrdé potrestání. DMT takovou psychoaktivní látkou není. Ve skutečnosti je to lék. Takovým jazykem hovoří moderní výzkum,“ řekl už dříve Seznam Zprávám.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek pak minulý týden oznámil, že prezidenta požádal o milost pro polský pár.

„Považuji trest osmi let vězení za provozování této činnosti, kterou nikomu neublížili, za zcela nepřiměřený. V zemi, kde korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou, je tato nespravedlnost do očí bijící,“ uvedl ve svém dopise prezidentovi.

Co je to ayahuasca?

Ayahuasca je nápoj připravovaný z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi, který tradičně využívají jihoameričtí indiáni během očistných rituálů. Sám o sobě výrazně psychoaktivní není, svou psychoaktivitu získává přidáním rostlin obsahujících DMT. Právě proto je v České republice a většině Evropy nelegální.

Uživateli typicky způsobuje žaludeční potíže doprovázené zvracením. To je považováno za součást samotné očisty.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Pavla Béma a výňatek z dopisu Jakuba Michálka prezidentovi.

Doplnili jsme vyjádření Karoliny Kordysové a advokáta Jaroslawa Kordyse.

Reklama

Doporučované