Hlavní obsah

Mladík chystal bombové útoky u ambasád v Praze, dostal podmínku

Foto: Seznam Zprávy

Terčem měly být podle soudu ambasády USA, Izraele a Číny.

Reklama

aktualizováno •

Nezletilý mladík podle rozsudku Krajského soudu v Brně chystal bombové útoky u tří velvyslanectví v Praze. Za to mu soud vyměřil podmíněný trest 30 měsíců, musí podstoupit ústavní léčbu a bude pod dohledem probačního úředníka.

Článek

Kvůli věku obviněného bylo jednání soudu po celou dobu neveřejné – až na vynesení verdiktu.

Podle předsedy senátu Adama Kafky se mladík k přípravě teroristického útoku přiznal, popřel však, že by ho chtěl někdy realizovat.

Inspiroval se teroristickým útokem v americkém Oklahoma City, při němž v roce 1995 zemřelo 168 lidí a přes 800 dalších bylo zraněno. K 30. výročí útoku, 19. dubna 2025, směřoval i své plány – u velvyslanectví USA, Izraele a Číny chtěl odpálit vozy s výbušninami.

Připraven měl podrobný plán, v němž loni podnikl několik kroků. Vypracoval mimo jiné mapy s možnostmi přístupu k ambasádám, opatřil si suroviny pro výrobu výbušnin, s nimiž provedl i zkoušku exploze v lese. Měl také připravený podrobný rozpočet na nákup zbraní a dalších potřeb pro provedení útoku.

Potřeba dominovat

Už ve středu u soudu vypovídalo několik znalců, podle nichž je mladík nadprůměrně inteligentní. Diagnostikovali u něj poruchu autistického spektra, konkrétně Aspergerův syndrom.

Soudce uvedl, že diagnóza obviněného měla na jeho jednání zásadní vliv a i proto nařídil ústavní léčbu. „Motivem jednání byla potřeba dominovat, triumfovat, ale i snaha dokázat okolí, ve kterém se cítil nepřijímaný a izolovaný, že zvládne splnit složitý úkol,“ uvedl soudce Kafka.

Mladík už dříve vyjadřoval svou nespokojenost s přílišnou globalizací a amerikanizací nebo nedostatkem národního uvědomění.

Obhájce obviněného Petr Pařil naopak odmítl, že by porucha měla na spáchání trestného činu vliv. „Spokojený jsem s tím, že nebyl uložen nepodmíněný trest. Nespokojený jsem naopak s ochranným opatřením, protože podle mě duševní porucha nesouvisí s páchanou trestnou činností,“ uvedl.

Rezervy vězeňského systému

Obžalobu podala v polovině srpna státní zástupkyně Petra Lastovecká, krajský soud se případem začal zabývat 26. října.

Rozsudek je nepravomocný. Obhájce Pařil zvažuje odvolání. „Musím se poradit jak s klientem, tak s jeho rodiči,“ řekl.

Lastovecká je s rozsudkem spokojená. Další pobyt ve vězení by podle ní byl kontraproduktivní jak pro společnost, tak pro obviněného.

„Avšak na této kauze se objevily jisté rezervy českého vězeňského systému. I přesto, že mladíkovi byla diagnostikována duševní porucha, s ním po dobu pobytu nepracoval žádný psycholog ani psychiatr,“ upozornila s tím, že mladík ve vazbě pobýval od prosince 2021.

Aktualizovali jsme celý text.

Reklama

Související témata:

Doporučované