Hlavní obsah

Mluvil nemravně a neříkal pravdu. Soud napsal, proč se Babiš musí omluvit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš reagoval na kritiku dehonestujícími výroky, napsal soud.

Reklama

Je hotovo písemné zdůvodnění rozsudku, podle něhož se má Andrej Babiš omluvit svému bývalému spolupracovníkovi Lukáši Wagenknechtovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudkyně Simona Kačerová dokončila práci na rozsudku, v němž vysvětluje, proč se podle ní má bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) omluvit svému bývalému náměstkovi z Ministerstva financí a dnes už senátorovi za Pirátskou stranu Lukáši Wagenknechtovi.

Wagenknecht podal na Babiše občanskoprávní žalobu, protože o něm jeho bývalý nadřízený už jako předseda vlády opakovaně veřejně prohlásil, že je psychopat nebo že je součástí mafie, která chce Babiše zlikvidovat v politice. Také o Wagenechtovi řekl, že je osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun.

Babiš své výroky vysvětloval u soudu tím, že Wagenknecht na něho nebo na jeho společnost Agrofert podává trestní oznámení, stížnosti nebo podněty k prošetření.

„Nadnesené, přehánějící, někdy i urážející výroky by měly být v této debatě ústavně bráněny. Svoboda projevu ve veřejném prostoru je základem demokracie,“ uvedl také Babiš soudu.

S kontrolou měl počítat

V písemném rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici, však nyní soudkyně Kačerová napsala, že senátor Wagenknecht nemá zdravotní problémy. A když podává stížnosti nebo žaloby, využívá prostředky, které jsou v politice legální.

„Se zvýšenou kontrolou svých politických kroků musel žalovaný (Andrej Babiš) jako nejvyšší státní činitel počítat a ne na ně reagovat dehonestujícími výroky. I za situace, že by žalobce (Lukáš Wagenknecht) trpěl jakousi poruchou, je přinejmenším nemravné ho veřejně označovat za psychopata, tedy osobu duševně nemocnou,“ uvedla soudkyně.

Připomněla rovněž, že Babišovy výroky přitahují větší pozornost veřejnosti: Jsou publikovány v médiích a mají také vyšší zásah na sociálních sítích. Na Babišovu argumentaci, jíž se domáhal svobody projevu, pak reaguje soudkyně v rozsudku větou:

„Pod záminkou svobody projevu nelze šířit nepravdivé a urážející výroky. Veřejné vyřizování osobních antipatií a zneuctění politického konkurenta vede k poškozování demokratických kulturních hodnot a ke ztrátě úcty vůči politikům.“

Spor mezi Babišem a Wagenknechtem

Žalobu podal senátor Lukáš Wagenknecht k Okresnímu soudu Praha-západ proto, že o něm Andrej Babiš, když byl premiérem, opakovaně do médií uváděl, že je psychopat nebo součást mafie, která ho chce zlikvidovat v politice. Dále o něm také Babiš prohlásil, že je udavač nebo to, že je osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun. Podle expremiéra by tyto nepřiměřené a někdy i urážející výroky měly být ve veřejné či politické debatě ústavně chráněny. Senátor Wagenknecht však v žalobě o omluvu argumentoval tím, že psychopat je diagnóza, kterou on netrpí. Pravdivé není podle něho ani Babišovo tvrzení, že připravil stát o zmíněných 800 milionů.

Soudkyně Kačerová navíc uvedla, že Babiš nemluvil pravdu, když o Wagenknechtovi řekl, že připravil Česko o 800 milionů korun. Šlo o období, kdy byl Wagenknecht vysoce postaveným úředníkem na oddělení auditu Ministerstvu financí. A podle soudu tehdy jen předával Evropské komisi potřebné informace.

„Výsledek auditu nemohl ovlivnit ani nezpůsobil jeho negativní následky. V důsledku jeho činnosti tedy nemohlo dojít k finančním ztrátám,“ doplnila soudkyně.

Podle verdiktu Okresního soudu Praha-západ by se měl poslanec Babiš omluvit senátoru Wagenknechtovi do tří dnů poté, co bude rozsudek pravomocný.

Babišův advokát Jiří Urbánek však potvrdil, že se chtějí proti verdiktu odvolat. Případ tak bude řešit Krajský soud v Praze. „Víc tuto věc komentovat nebudu,“ dodal Urbánek.

Reklama

Doporučované