Hlavní obsah

„Mohl jsem si žít. A nežiju.“ Podvedení senioři už dva roky čekají na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Nadino, Shutterstock.com

Policie v případu Ramfin obvinila 13 lidí. Škodu vyčíslila na více než 340 milionů korun. Ilustrační foto.

Reklama

Přes 1200 seniorů už dva roky vyhlíží soud v případě holdingu Ramfin. Někteří z nich už přestávají věřit ve spravedlnost, jiní se procesu nedožili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Co na to říkám? Je to bordel. Nenakupuju nic jiného než ve slevových akcích. Mohl jsem si žít a nežiju,“ vypráví sedmdesátník Miloš z Brna. Celé jméno uvádět nechce, redakce ho zná.

Stejně jako další stovky seniorů uvěřil propracovanému systému 18 personálně provázaných firem, který podle elitních detektivů z Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ) podvedl více než 1200 starších lidí. Kriminalisté škodu vyčíslili na 340 milionů korun. Pokud bude 13 obviněných odsouzeno, půjde o jeden z největších podvodů na seniorech v historii Česka.

Utopené miliony

Pan Miloš, stejně jako další senioři, zatím marně vyhlíží začátek soudního jednání. V investici utopil 1,1 milionu korun, celoživotní úspory. Jeho částka přitom není zdaleka nejvyšší. Jak Seznam Zprávy zjistily při nahlédnutí do spisu, jedna z podvedených svěřila holdingu přes pět milionů korun.

V dubnu uplynuly dva roky od rozsáhlé policejní razie elitních detektivů v Praze, Brně či Olomouci. Přípravné řízení však podle informací Seznam Zpráv i vzhledem k obřímu spisovému materiálu o desítkách tisíc stran stále běží a obžaloba není hotová.

Její vyhotovení standardně trvá šest až 12 měsíců. Ve výjimečných případech zákon umožňuje lhůtu prodlužovat, což se stalo i v této kauze. „Myslím, že by se mohlo a mělo postupovat rychleji. Bude to znít škaredě, ale je důležité, aby se ti lidé dožili spravedlnosti,“ zdůraznil advokát Filip Petráš.

Jeho advokátní kancelář zastupuje 380 klientů z tohoto případu. Mnoho z nich poslalo holdingu celoživotní úspory. „Mají obavy, že se nedožijí odškodnění. Několik klientů bohužel zemřelo,“ potvrdil advokát.

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „Přestože počet poškozených je mimořádně vysoký, největší vliv na délku trestního řízení má v této kauze nutnost vyhodnocení značného množství zajištěných materiálů,“ reagoval pro Seznam Zprávy vrchní státní zástupce Radim Dragoun.

Další postup nemohl upřesnit. „Vzhledem k rozsahu trestní věci nelze v současném stadiu řízení stanovit přesnější termín ukončení vyšetřování, v činnosti policejního orgánu však nejsou registrovány bezdůvodné průtahy,“ dodal.

Velký stres pro klienty

Někteří ze seniorů se stydí, že na nabídku holdingu kývli. O škodě tak neřekli ani příbuzným. Přiznává to i Miloš. „Kamarádi o tom vědí, blízcí ne. Co jim budu vykládat, že jsem tak naletěl?“ vysvětlil.

Jak už Seznam Zprávy detailně popsaly, spletenec firem si nejdřív získal důvěru klientů starších lidí zajištěním advokátních či řemeslnických služeb. Později jim dal nabídku na investování. Slibované výnosy přitom nebyly podezřele vysoké, většinou přesáhly dvě procenta. Klientům chodily stovky korun měsíčně. Obvinění však podle kriminalistů peníze nijak neinvestovali. Vybrané miliony mimo jiné skončily v drahých autech nebo kasinech.

Stíhaným hrozí za závažné podvody a účast v organizované zločinecké skupině až 13 let vězení, čtyři z nich jsou trestně stíhaní už od roku 2022. Je mezi nimi i bývalý fotbalista brněnské Zbrojovky či Drnovic Miloslav Kufa se změněným příjmením na Honek. Ten s redakcí od počátku nekomunikuje a přes advokáta vzkázal, že se ve věci nechce vyjadřovat. Redakce se opakovaně snažila získat vyjádření i dalších obviněných, ale nereagovali.

Hlavní aktéři kauzy Ramfin

  • Miloslav Honek (dříve Kufa) – nejpozději od dubna 2019 řídicí osoba celé skupiny Ramfin, kromě jiných funkcí od prosince 2018 předseda Investičního družstva Merhautova.
  • Miloslav Kufa mladší – manažer linie skupiny Ramfin. Mimo jiné společník ve společnosti Celostátní česká služba, dříve Senior Safe, s. r. o.
  • Michael Pokiser – obchodní ředitel pro skupinu Ramfin, mimo jiné v letech 2015 až 2018 stoprocentní vlastník společnosti High Corporation, s. r. o.
  • Tomáš Kunc – provozní ředitel pro skupinu Ramfin, dřívější společník se stoprocentním podílem ve společnosti Infinity Service, s. r. o.

Situace mnoho z podvedených zlomila, někteří navštěvují psychologa. „Snažím se tím netrápit, vytěsnit to jako některé jiné zlé věci, co se mi v životě staly. Psycholog mi poradil, ať na ně nemyslím. Nejsem z těch blbých, co naletí. Ale vidíte, naletěl jsem,“ sdělil Miloš.

Velký stres sžíral i paní Marii, která holdingu svěřila 150 tisíc korun. Také nechce zveřejnit celé jméno. „Už jsem se s tím nějak smířila, ale ty začátky, kdy jsem se o situaci dozvěděla, byly hrozné. Určitě to má na mě negativní vliv,“ přiznala.

Ohledně případu se odehrála také zákulisní právní bitva. Státní orgány totiž zprvu odmítly pohlížet na poškozené jako na zvlášť zranitelné oběti. Těm zákony stanovují speciální práva, mimo jiné bezplatnou pomoc i zastupování zmocněncem zdarma.

Dvě advokátní kanceláře proti postupu policie podaly stížnost, státní zastupitelství nakonec vyhovělo. „Našim prvním padesáti klientům bylo po hodně dlouhé době vyhověno a mají přiznaný status zvlášť zranitelné oběti,“ řekl Petráš.

Považuje to za správný postup. „Pokud zákonodárce nastaví mantinely natolik špatně, že je možné se dopouštět takové trestné činnosti, nechť s tím nese i náklady. Stát má převzít odpovědnost za nastalou situaci,“ sdělil.

Netajte to příbuzným, radí advokát

Advokát na poškozené apeluje, aby se v každém případě svěřili rodinným příslušníkům, i z dědických důvodů. „Klienti se stydí, že naletěli, ale to je normální lidská vlastnost. Když to nebudou vědět blízcí a nedejbože dojde k úmrtí, nemusí se o tom dozvědět ani notář. Pohledávka pak není zahrnutá do dědictví. Peníze propadnou, což je škoda,“ zdůraznil advokát.

Dalibor Cába informace o případu od 86leté matky dostal. Také ona poskytla holdingu vyšší desítky tisíc korun. „Máme od policie informaci, že bychom mohli získat nazpět 30 až 40 procent,“ řekl Seznam Zprávám.

Kriminalisté už uvedli, že firmám zabavili peníze i nemovitosti. „K principu odškodnění se nelze vyjádřit, neboť vše bude záležet na rozhodnutí soudu,“ avizoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Také advokát Petráš výši odškodnění pro jednotlivce nechce ani odhadovat.

„Celková hodnota zajištěného majetku se pohybuje řádově v desítkách milionů korun,“ uvedl Dragoun.

Senioři tak dál vyhlížejí spravedlnost. „Pořád doufám, že mi všechny peníze vrátí. Už je nikdy nikam ani omylem nedám. Mám takovou negativní zkušenost, že je radši nechám doma pod polštářem,“ řekla Marie.

Také Miloš věří, že a část peněz získá zpět. „Bude to alespoň nějaká satisfakce, i když malá. Šetřil jsem na celý život a teď jsem v prd…,“ pronesl s hořkým úsměvem.

Reklama

Doporučované