Hlavní obsah

Na jihu Čech začali kvůli ptačí chřipce s vybíjením 15 000 kachen

Ilustrační foto.

Reklama

Veterináři začali dopoledne likvidovat 15 000 kachen z chovu firmy Mavela Dynín ve Frahelži, kde se prokázala ptačí chřipka. Je to největší ohnisko nákazy, jaké v kraji kdy bylo.

Článek

„V jižních Čechách je to zatím největší ohnisko, které jsme tady zažili, takže předpokládáme, že to (zásah) bude do večera,“ přiblížil ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

„Tady vidíte, jak je ten virus agresivní, jak nákaza postupuje, tak musíme utrpení těm ptákům zkrátit. Je to nejvyšší koncentrace ptáků, jakou jsme zatím měli,“ řekl s odkazem na rychlost úhynu.

Drůbež utratí veterináři oxidem uhličitým. Asanační podnik dodal šest kontejnerů, v sedmém je drůbež, jež uhynula o víkendu. Na každou ze tří hal připadají dva kontejnery. Veterinářům pomáhá 15 hasičů.

„Po likvidaci přijede další jednotka z Křemže, která plošně dezinfikuje prázdné haly,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V desetikilometrovém pásmu dozoru je jeden další velkochov, také patří Mavele Dynín, je v něm 120 000 nosnic. Veterináři tam dnes posoudí zdravotní stav chovu a zabezpečení. „Zaměstnanci nesmí přecházet z jednoho chovu do druhého, aby nepřenesli nákazu, to je velice nebezpečné,“ řekl Kouba.

Ředitel veterinární správy už minulý týden oznámil, že obce v ochranných pásmech musejí do 9. prosince provést soupis veškeré drůbeže a ptáků. Na základě těchto informací bude veterinární správa provádět další testy.

Dá se podle něj předpokládat, že se virus objeví i v dalších chovech v okolí. „Je to chřipkový virus, který je nebezpečný i pro člověka,“ uvedl v pátek. Chovatelům z okolí také doporučil, aby si chovy zabezpečili před stykem s volně žijícími ptáky. Kachny ve Frahelži se totiž nakazily vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1. Zdrojem nákazy byli volně žijící vodní ptáci.

Reklama

Doporučované