Hlavní obsah

Na Masarykově univerzitě skončil kvůli nevhodnému chování další kantor

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Studenti si stěžovali na nevhodné sexuální chování učitelů při výuce i na sportovních kurzech.

Reklama

Vedení Pedagogické fakulty po dohodě rozvázalo pracovní poměr se třetím učitelem z Katedry tělesné výchovy. Na nevhodné chování pedagogů upozornily studentky prostřednictvím Seznam Zpráv.

Článek

Sexuální aféra na Masarykově univerzitě má další dohru. Vedení Pedagogické fakulty rozvázalo pracovní poměr se třetím kantorem. Informovalo o tom v tiskové zprávě.

Škola učitele odstavila z výuky už letos v únoru poté, co Seznam Zprávy zveřejnily stížnosti studentů na nevhodné chování některých učitelů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví.

Studentky vyučující obvinily z obtěžování či sexistických narážek. Redakci se podařilo shromáždit více než desítku svědectví, která popisují nechtěný sex na výcvikových kurzech či osahávání při zkouškách.

Dva učitelé už kvůli tomu skončili na univerzitě v únoru.

Třetí kantor sice také jezdil na zmíněné kurzy, ale svědectvími na jeho nevhodné chování redakce nedisponovala. „Jde o pedagoga, ke kterému se medializované případy primárně nevztahovaly, ale na jehož chování jsme podnět obdrželi prakticky vzápětí. Pedagog od nahlášení podnětu do jeho vyřešení nevyučoval a nebyl se studujícími v kontaktu,“ sdělila děkanka Simona Koryčánková.

Problematické chování kantora škola řešila tři měsíce. „Tento problém byl závažný a jeho řešení si vyžádalo určitý čas. Doufám, že se do budoucna podaří nastavit všechna pravidla tak, aby univerzita i fakulta dokázaly tyto problémy řešit rychle a efektivně,“ dodal advokát Pavel Uhl.

Školu v jednáních zastupoval a byl také pověřený externí kontrolou původní stížnosti studentek z loňského května. Na jejím základě škola nejdříve potrestala kantory výtkou, studující však detailně neinformovala. Po medializaci případu dva kantoři na škole skončili.

Studentky upozornily na nechtěný sex na kurzech, nadměrnou konzumaci alkoholu či sexuální narážky při výuce.

„Nijak se se mnou nemazal a šel rovnou na věc. Pořád jsme mu vykala a říkala ‚ne‘, že nechci žádný styk. Mnohokrát jsem to opakovala. Neměl ani kondom. Později mi řekl, že jsem ‚ne‘ neříkala dost přesvědčivě,“ popsala redakce jedno ze svědectví.

Univerzita po aféře uvedla, že bude mít k podobnému chování nulovou toleranci. Plánuje také změny na katedře. „Pracujeme na reorganizaci původní Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Její součástí je také nastavení celofakultního rámce pro realizaci sportovních a terénních kurzů. Za důležité považujeme i školení vyučujících v otázkách zajištění otevřeného a respektujícího prostředí ve výuce,“ doplnila děkanka.

Od dubna univerzita zřídila pozici univerzitní ochránkyně práv. Zastává ji advokátka Eva Janovičová. Vznikla také univerzitní revizní komise složená z univerzitních odborných kapacit.

Reklama

Doporučované