Hlavní obsah

Další ženy k sexuální aféře: Řekla jsem učiteli „ne“. Prý nepřesvědčivě

Foto: Shutterstock.com

Vedení univerzity chce případy z Pedagogické fakulty znovu detailně prověřit. Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí nová svědectví studentek k údajnému sexuálnímu obtěžování ze strany pedagogů na Masarykově univerzitě. Popisují sex, se kterým nesouhlasily, či doteky při zkoušení.

Článek

Markéta přiznává, že se jí učitel z Katedry tělesné výchovy líbil. Redakce zná její pravé jméno, vzhledem k citlivosti případu jej pozměnila.

Dnes už třicátnice studovala na Masarykově univerzitě pět let. Stejně jako spolužačky z Pedagogické fakulty odjela na konci prvního ročníku na kurz do Moravce. Pro zápočet byla potřebná účast po celou dobu kurzu.

„Potřebovala jsem den před koncem akce odvézt na nádraží. Domluvila jsem se s učitelem, že mě tam odveze,“ popisuje Markéta začátek bližšího kontaktu s kantorem.

Redakce se pokoušela oslovit daného pedagoga i jeho kolegu, na žádosti o rozhovor ale nereagovali.

Na nádraží Markéta musela vyrazit brzo ráno. „Večery na kurzech vypadaly, jak vypadaly. Učitel byl úplně namol a požádal mě, ať jej ráno přijdu do chatky probudit,“ dodává. Nakonec stačilo prozvonění mobilem a kantor ji na vlak vezl svým autem, podle ní ještě nebyl střízlivý. Cítila se mu za pomoc zavázaná, i přes zkrácený kurz jí slíbil zápočet.

„V autě mi najednou začal šeptat do ucha a hladil mě po noze. Byla jsem z toho v šoku. Nedokázala jsem zareagovat,“ popisuje. Říká, že v tu chvíli netušila, jakou mají lektoři kurzu pověst, a náklonnost staršího učitele jí imponovala.

Výzva

Zažili jste podobný sexuální nátlak, sexuální obtěžování nebo neetické jednání na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, případně na jiných školách? Pište na e-mail: tomas.svoboda2@sz.cz.

Ve druhém ročníku následoval lyžařský kurz v Herlíkovicích. „Přiznávám, byla jsem naivní. Myslela jsem si, že o mě má zájem. Že jsem ho zaujala. Imponovalo mi, že se líbím učiteli,“ vzpomíná Markéta.

Opět připomíná, že se každý večer ve velkém konzumoval alkohol. Potvrzuje, že osahávání na svahu nebo různé sexistické narážky byly běžná věc. „Ano, tehdy mi to nevadilo, protože jsem patřila k těm vyvolenějším,“ říká.

Vyučující prý pozvali asi desítku studentek do sauny. „Nepamatuji si přesné detaily, ale najednou jsem tam zůstala sama a přišel za mnou ten učitel. Měla jsem na sobě jen prostěradlo. Najednou mi začal vyhrnovat látku nad koleno. Opět jsem byla v šoku. Bavilo mě s ním flirtovat, ale nechtěla jsem, aby to pokročilo dál,“ popisuje.

Učitel ji pak pozval na masáž na pokoj. „Brala jsem to jako flirt, ale přísahám, že jsem tam šla jen na masáž. Na nic víc jsem nebyla připravená psychicky, neměla jsem žádnou ochranu.“

O to víc ji překvapily následující minuty. „Nijak se se mnou nemazal a šel rovnou na věc. Pořád jsme mu vykala a říkala: Ne, že nechci žádný styk. Mnohokrát jsem to opakovala. Neměl ani kondom. Později mi řekl, že jsem ‚ne‘ neříkala dost přesvědčivě,“ vzpomíná.

Sama se později obviňovala, že vlezla „do jámy lvové“. „Pak jsem to v sobě otočila a snažila se vše brát, jako že už k tomu došlo a musím si to užít. Asi jsem k němu i něco cítila. Pak jsme se několikrát sešli i v Brně, vzal mě třeba do wellnessu v Bystrci,“ popisuje.

Až s odstupem prý zjistila, jakou mají lektoři na fakultě pověst. „Možná až o rok dva později jsem se dozvěděla, že si jen dělají zářezy, prostě sbírají úlovky. Zpětně jsem to viděla tak, že si vyžádal poskytnutí služby zdarma, za niž by jinde musel platit,“ říká.

Se zážitkem se Markéta tehdy svěřila kamarádce. Ví o něm taky její manžel, který ji v současné situaci podporuje. Na policii případ nehlásila. „Brala jsem to jako individuální selhání. Netušila jsem ten rozsah. Nechtěla jsem, aby měl učitel problémy v práci a doma v rodině,“ říká.

Několik měsíců poté si dělala ze strachu testy na všechny pohlavní nemoci.

Svůj příběh rozkryla, protože nechce, aby se něco podobného stále opakovalo u mladších studentek. „Myslím, že tito učitelé nedokáží změnit své nastavení a přístup. Takto prostě se studentkami dlouhodobě jednají,“ říká absolventka.

Dřív si prý říkala, že lze s výhradami pochopit dobrovolný sex dospělých na podobném výcvikovém kurzu. „Teď po všech zkušenostech říkám: Toto se ve vztahu učitel-studentka nemá dít nikdy,“ zdůrazňuje.

Podivuje se také liknavému řešení fakulty. Před zveřejněním stížnosti na Seznam Zprávách potrestalo vedení kantory jen výtkou. „Mně to přijde jako výsměch. Museli mít dlouhodobě informace o tom, co se na katedře děje,“ říká. Nyní jsou kantoři staženi z výuky a probíhá další šetření.

Další svědectví

O nepříjemných zážitcích hovoří i další ženy. Redakce je v kontaktu s dalšími osmi studentkami či absolventkami, které rozkryly nové incidenty.

I tato svědectví dokreslují dlouhodobý rozsah problematického chování kantorů. Některé absolventky popisují deset let staré události, jindy hovoří současné studentky.

Jedna z absolventek popisuje, jak se přihlásila na zápočet z volejbalu a na místě zjistila, že je u „zkoušení“ jediná. „Vyučující se mi snažil ukázat, že bych měla jít více do podřepu a u té příležitosti mě držel zezadu za boky. Když jsem se mu vyškubla a dala mu jasně najevo, že se mi to nelíbí, přestal,“ popisuje.

Jeho naléhání však pokračovalo. „Po převlečení jsem mu měla donést do kabinetu klíče od šatny. Zval mě, jestli tam s ním nechci na chvíli zůstat. Odmítla jsem a s velmi nepříjemným pocitem odešla,“ říká.

Výzva z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity

Pedagogická fakulta na základě svědectví poškozených, které se svěřily redakci Seznam Zpráv, zveřejnila výzvu pro další případné oběti:

„Díky za vaši odvahu se o váš příběh podělit. Dokud však tyto zkušenosti nejsou nahlášeny oficiální cestou, je obtížné je efektivně řešit. Pedagogická fakulta nyní prosí, zda byste byla ochotna podat vaše svědectví jako podnět k prošetření skrze kontaktní osobu. Podnět můžete podat i anonymně, pak má ale mnohem menší váhu a lze s ním obtížněji pracovat. Lze ho prakticky jen využít pro dokreslení situace. Pokud podnět podáte, jméno nahlašujících se udržuje v důvěrném režimu, to znamená, že ho zná jen kontaktní osoba a řešitel/ka. Kontaktní osoba s vámi vždy probere všechny kroky, které se budou s podnětem dít a v jakém kontextu se vaše svědectví kde objeví. Pokud váháte, můžete si s kontaktní osobou sjednat konzultaci a dříve, než podnět oficiálně nahlásíte, probrat případ, způsob nahlašování i další postup nejdříve s ní.“

Kontaktní osoba: Helena Vaďurová (vadurova@ped.muni.cz)

Zdroj: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity

Potvrzuje i zmíněné situace z výcvikových kurzů. „Zmiňovaní učitelé konzumovali velké množství alkoholu, zvali studentky na pokoj a do chatek. Po čase bylo jasně znát, kdo byly jejich favoritky a na ty se zaměřovali,“ vzpomíná. Jeden z vyučujících prý na chatce lil dívkám alkohol přímo do pusy.

„Podobných incidentů se dělo opravdu velmi mnoho. Teď už druhým rokem pracuji a mnohem starší kolegyně zmiňují, že situace je stále stejná a zjevně ji nikdo nechce řešit,“ říká absolventka.

Současná studentka popisuje, jak si na jednom z kurzů vzala kraťasy. „Další den jsem si vzala tepláky, protože se mi nelíbily pohledy hlavně jednoho z pedagogů. Dotyčný za mnou přišel a ptal se, proč nemám ty kraťasy, co včera. Byl to podle něj fajn pohled,“ říká a vrací se k závěru kurzu.

Prý jako abstinentka chyběla na závěrečném večírku. „Již výše zmiňovaný pedagog si mě ráno, v den odjezdu, odchytil a řekl mi, že na mě ten večer čekal a proč jsem nepřišla taky popít. Vážně mu šlo jen o to?“ říká.

Má uloženou také internetovou komunikaci z roku 2021, redakci ji poslala. „Potkáme se v Brně na kávě, nebo tak něco?“ psal jí mimo jiné.

Fakulta po zveřejnění článků odstavila dva učitele z výuky. Rektor univerzity Martin Bareš v pátek popsané chování odsoudil. Případy i jejich řešení na půdě školy chce nechat detailně prověřit.

Univerzita také pozastavila výběrové řízení na ochránce práv. Nově zřízená pozice má řešit i případy sexuálního obtěžování. Podle informací Seznam Zpráv se o ni ucházel i bývalý děkan Jiří Němec, který na Pedagogické fakultě v závěru svého působení řešil i popsanou kauzu.

Nová svědectví z Pedagogické fakulty

„Četla jsem článek o neetickém jednání učitelů tělesné výchovy na Masarykově univerzitě. Studovala jsem v letech 2012–2014… Nicméně mám s tímto chováním učitelů naprosto stejné zkušenosti. Můžu potvrdit slova studentek, že chování učitelů tělesné výchovy bylo velmi nevhodné – sexuální narážky a podobně. Přiznám se, že už si ani nepamatuju, jaká byla náplň dvou kurzů, kterých jsem se zúčastnila. Zůstal jen ten nepříjemný zážitek z letního kurzu. V kempu byla nějaká hospoda, kde jsme pravidelně popíjeli, i s učiteli. Jeden večer jsme popíjeli i tancovali s jedním z těch učitelů. Velmi rychle jsem cítila, že se začíná chovat nepřiměřeně. Bylo mi to nepříjemné a šla jsem spát. Měli jsme chatku vedle sebe. Řekl, že mě doprovodí a pak mě tam někde zatáhl, začal mě líbat a chtěl mě odnést k němu do chatky, abychom se spolu vyspali. Řekla jsem mu, že nechci. Později o mně povídal, že jsem kráva a podobně. Tohle se stalo mně, ale vnímala jsem, že jejich celkový přístup nebyl správný. Navazovali až příliš intimní kontakty se studentkami. Bylo to veřejné tajemství, ale nikdo to neřešil. Ani mě tehdy nenapadlo to řešit. Brala jsem je jako autoritu a že mají nade mnou ve škole moc. Prostě figurka, se kterou si mohou dělat, co chtějí. Mám z toho velmi špatné vzpomínky a byl to jeden z důvodů, proč jsem ze školy odešla. Nicméně se přidávám ke studentkám a potvrzuji pravost jejich výpovědí. Snad se s tím už konečně podaří něco udělat.“

„Zmiňovaní učitelé konzumovali velké množství alkoholu, zvali studentky na pokoj a do chatek. Po čase bylo jasně znát, kdo byly jejich favoritky a na ty se zaměřovali. Na letním výcvikovém kurzu nás dokonce z nedaleké vesnice, kam jsme šli večer všichni do hospody, odvážel jeden z nich pod vlivem alkoholu v autě. Bylo nás tam tehdy alespoň deset. Poté nám v chatce lil alkohol z flašky přímo do úst. Během předávání diplomů z úspěšného absolvování kurzu plavání nám dávali pusu na tvář, někomu přímo na pusu. Také jsem se doslechla, že se měly studentky během on-line výuky točit v plavkách, jak plavou. Nepřijde mi to příliš vhodné. Mně osobně se stal nemilý incident s jedním z vyučujících. Přihlásila jsem se na zápočet z volejbalu, nemilé zjištění bylo, že jsem na ten termín přihlášena jediná. Vyučující se mi snažil ukázat, že bych měla jít více do podřepu a u té příležitosti mě držel zezadu za boky. Když jsem se mu vyškubla a dala mu jasně najevo, že se mi to nelíbí, přestal. Po převlečení jsem mu měla donést do kabinetu klíče od šatny. Zval mě, jestli tam s ním nechci na chvíli zůstat. Odmítla jsem a s velmi nepříjemným pocitem odešla. Podobných incidentů se dělo opravdu velmi mnoho. Teď už druhým rokem pracuji a mnohem starší kolegyně zmiňují, že situace je stále stejná a zjevně ji nikdo nechce řešit.“

„Můžu potvrdit, že pro alkohol vyučující na kurzech nešli daleko. Často tím v nějaké formě utrpěla i výuka (vyučující přišel pozdě na sraz, aktivity se měnily, přesunovaly dle toho, kdo byl zrovna v jakém stavu). Zimní výcvikový kurz byl v podobné náladě. Chvílemi mi přišlo velmi nezodpovědné, jakým způsobem se vyučující opilí prezentují na svahu a dávají nám tak velmi negativní příklad do praxe. Zvláště pro začínající lyžaře byl svah nebezpečný a učitelé, ač zkušení, mi mnohdy přišli ovlivněni omamnými látkami, že situaci nedokázali vyhodnotit. Prošla jsem dvakrát  i letním kurzem vodní turistika (akreditovaný v rámci celoživotního vzdělání, není tedy povinný pro studentky učitelství pro 1. stupeň ZŠ). Zde byla konzumace alkoholu nejvýraznější ze všech kurzů s argumentem, že „k vodě to prostě patří“. Není nutno dodávat, že konzumace nápojů s obsahem alkoholu na vodě byla v té době nezákonná a při odmítnutí konzumace následovaly nepatřičné poznámky. Zároveň tento kurz ani jednou z toho, kdy jsem se jej zúčastnila, ani vzdáleně nenaplnil plánovaný program (například teorie záchrana tonoucího, technika pádlování, a podobně). Vše se dělo jaksi za pochodu, bez jasného rámce, který bych od vysokoškolského kurzu očekávala. Sexuální narážky byly často za hranou, kterou museli cítit i sami vyučující. Ačkoliv má hranici snesitelnosti vtipů a narážek sexuální povahy každý jinde, myslím si, že vyučující na VŠ by měl být profesionál a pro sblížení se se studentkami pro lepší atmosféru kurzu nebo hodin tělesné výchovy použít jinou strategii.“

„V prvním ročníku na letním kurzu jsem si vzala kraťase (bylo teplo). Hráli jsme hru pod vedením pedagogů. Další den jsem si vzala tepláky, protože se mi nelíbily pohledy hlavně jednoho z pedagogů. Ten dotyčný za mnou přišel a ptal se, proč nemám ty kraťase, co včera, byl to podle něj fajn pohled. Poslední den kurzu se pilo, já tam nebyla. Již výše zmiňovaný pedagog si mě další den ráno, v den odjezdu, odchytl a řekl mi, že na mě ten večer čekal a proč jsem nepřišla taky popít, vážně mu šlo jen o to? Kdo ví, jaké návrhy by dělal, když by byl opilý. Poslední zkušeností je žádost o přátelství na facebooku a pozvání na kávu nebo tak něco (jeho vlastní slova), přikládám fotku. Vím, že má zkušenost se nerovná těm, které jste uváděl, ale nechtěla bych, aby se toto zametlo pod koberec. Možná bych byla mezi děvčaty taky, pokud bych tomu šla více naproti (pila, šla na kafe). Toto chování mi nepřijde v pořádku a chtěla jsem i já přispět svým „příběhem“, i když není tak závažný.“

Reklama

Doporučované