Hlavní obsah

Oznámily obtěžování od učitelů, reakce je zklamala. „Viditelně nic neřeší“

Foto: muni.cz

Univerzity v Česku stále častěji řeší případy sexuálního obtěžování. Postupně vylepšují metodiku, jak jednotlivé případy řešit.

Reklama

aktualizováno •

Studentky Masarykovy univerzity v Brně podaly stížnost na dva učitele Pedagogické fakulty. Popsaly sexuální obtěžování, narážky i neetické chování. Učitelé předměty vyučují dál. Škola uvedla, že je potrestala. Neřekla jak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Moje spolužačka odešla s učitelem do chatky. Tam s ním odmítla mít pohlavní styk. Vynadal jí do krav a rozbrečel ji. Řekla jsem mu, že se chová jako prasák. Odvětil, že tak reaguju, protože mi nedal,“ svěřila se pro Seznam Zprávy absolventka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.

„Bylo mi devatenáct, když jsme odjeli na univerzitní výcvikový kurz. Večer se popíjelo. S učitelem jsme tancovali. Zničehonic se mě zeptal, jestli si nechci zašu… Tohle nechcete slyšet od vyučujícího,“ popsala redaktorovi další zážitek jiná absolventka stejné školy.

Šest současných a bývalých studentek Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity loni v květnu sepsalo stížnost. Výtky mířily na dva pedagogy z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Součástí byl popis konkrétních situací z vyučování či výcvikových pobytových kurzů. Týkají se let 2013 až 2022.

Výzva

Zažili jste podobný sexuální nátlak, sexuální obtěžování nebo neetické jednání na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, případně na jiných školách? Pište na e-mail: tomas.svoboda2@sz.cz.

Redaktoři Seznam Zpráv osobně hovořili se čtyřmi studentkami a zabývali se dalšími popisovanými incidenty. Některé z žen už mají rodiny nebo se staly učitelkami. Přejí si zůstat v anonymitě, redakce však jejich jména zná.

Oba kantoři na katedře dál učí, podle autorek dopisu škola problémy adekvátně nevyřešila a snaží se je „zamést pod koberec“.

Vedení školy nařčení prověřovalo a potvrdilo, že popisované chování bylo „nevhodné“. Redakce se chtěla přímo děkana Pedagogické fakulty Jiřího Němce zeptat, jak konkrétní situaci řešil a jaký postih dva pedagogové dostali. Jeho sekretariát si však vyžádal dotazy e-mailem a dotazy řešilo tiskové oddělení univerzity.

„Můžu vás ujistit, že vámi popisovaný případ rozhodně nebyl zameten pod koberec, naopak byl adekvátním způsobem řešen, a to prostřednictvím nástrojů, které umožňují pracovněprávní vztahy, neboť popisované jednání jsem shledal jako nevhodné,“ napsal ve vyjádření děkan.

Podle studentek však případ nebyl adekvátně dořešen a od vedení fakulty žádají konkrétnější kroky, aby k podobnému chování ze stran pedagogů už nedocházelo.

V obsáhlém dokumentu, který přiměl univerzitu věc řešit, popsaly studentky neetické jednání nesoucí znaky sexuálního obtěžování, přílišnou konzumaci alkoholu, která pak údajně ohrožovala bezpečnost na sportovních kurzech, i ponižující sexistické komentáře na adresu studentek.

Popsaly také řadu svědectví jejich spolužaček nebo informace, které vyplynuly z anonymní předmětové ankety.

„Učitel se mnou chtěl vyřešit mé absence v předmětu fyzickým kontaktem, který je ve vztahu vyučující–žák naprosto nevhodný a nezákonný. Odmítla jsem. V průběhu mého dalšího studia mi několikrát řekl, že mě nechá ze školy vyhodit,“ tvrdí například jedno ze svědectví.

Co také zaznělo ve stížnosti

„Studentka viděla konverzaci od spolužačky s učitelem, který jí nepřímo, ale velmi srozumitelně nabízel sex. V textové zprávě zmiňoval opálení studentky a nabídl jí, zda mu celé opálení nechce ukázat ve volné chatce. Studentka odmítla a dále komunikace nepokračovala.“

„Dostala jsem na kurzu od učitele otevřenou nabídku k sexu… Bylo to po značném posilnění alkoholem. Co bylo nepříjemné, že nestačilo jedno odmítnutí. Snažil se mi vysvětlit, proč je to v pořádku, že se s ním půjdu vyspat… Přítel tady není, nikdy se to nedozví a nezávazný sex je v pořádku.“

„V roce 2017 jsem studovala v druhém semestru učitelství 1. stupně základní školy. Na katedře tělesné výchovy jsme absolvovali povinné předměty jako gymnastika a atletika. V předmětu jsem měla navíc několik absencí, a tak jsem psala svému vyučujícímu a zajímala se o možnosti nápravy absencí například formou vypracování nějaké práce či testu fyzických předpokladů. Odpověděl mi, že se domluvíme na letním výcvikovém kurzu. Na tomto kurzu se přes den sportovalo a přes noc se ve větším množství pil alkohol, v mnoha případech dokonce vyučující pili alkohol stylem body shot z pupíků studentek, tím to ale nekončilo, střetávali se tam se studentkami i ve více intimních setkáních. Učitel se mnou chtěl vyřešit mé absence fyzickým kontaktem, který je ve vztahu vyučující–žák naprosto nevhodný a nezákonný, odmítla jsem. V průběhu mého dalšího roku studia mi několikrát řekl, že mě nechá ze školy vyhodit. Daný předmět jsem opakovala, nicméně vzhledem ke změně akreditace oboru již pod jiným kódem předmětu. I přesto, že jsem opakování předmětu splnila, nebyl mi nikdy uznán a mé studium bylo předčasně ukončeno. Tímto podávám stížnost na nevhodné chování pedagogů katedry tělesné výchovy a doufám že budou všechny další mladé dívky ušetřeny propagace nadužívání alkoholických nápojů a sexuálního obtěžování na školních akcích.“

„Neprofesionální chování ze stran skoro všech vedoucích kurzu (nechutné poznámky, někdy i doteky).“

Učitel nevhodně komentuje fyzický vzhled studentky. „No v minulé hodině to dělala jedna slečna a ta měla takový hezký vysportovaný zadeček, že to vypadalo dobře“, doporučení cviků s komentářem, „aby měly úzký zadeček a při tleskání jim nehoupaly ruce“, používá ponižující komentáře: „Teď je to ještě možná dobré, ale ve třeťáku to bude stát za starou bačkoru“, poznámky implikující, že ženy neumí házet a běhat a sportují jen, když chtějí zhubnout, popřípadě povzdechnutí, „jak je hrozné jezdit na kurzy s dálkaři, protože tam jsou staré ženské“.

Studentky pocházejí z různých ročníků. Říkají, že se o neřešených problémech s kantory dlouhodobě vědělo. „Ze začátku jsme se vzájemně ani neznaly a postupně jsme zjistily, že máme s učiteli podobné zkušenosti. Tedy nevhodné osahávání nebo pohlavní styky se studentkami,“ popsala pro Seznam Zprávy jedna z autorek dopisu.

Opíjení na kurzech

Podle autorek dopisu především na výcvikových kurzech tekl alkohol proudem, kantoři se se studentkami opíjeli, někdy jim pili tvrdý alkohol z pupíku a s některými pak měli pohlavní styk.

„Pokud učitelé spí s některými studentkami a často je střídají, naruší to atmosféru v ročníku. Studenti se rozhádají. Vznikají pochybnosti, jestli učitelé oblíbenkyním nenadržují,“ řekla jedna ze studentek pro Seznam Zprávy.

Další ze studentek popsala, že učitelé zneužívali svou pozici a naivitu dívek. „Některým mohlo imponovat, že jim někdo nadřazený věnuje takovou pozornost. Často se pak stalo, že když mělo dojít na kurzu na sexuální styk, nechtěly a bylo jim vynadáno,“ sdělila.

Studentky také popsaly nevhodné narážky na svůj vzhled či nevhodné doteky při hodinách atletiky, gymnastiky nebo plavání.

Uvedly třeba situaci, kdy si učitel na kurzu položil mapu na hrudník studentky a pak před ostatními popisoval trasu výletu. „Nejsou to věci na vězení, ale když se nasčítají, tak jsou v tom prostředí toxické. Holky se navíc často obávají, že když se ohradí, pak nedostanou zápočet,“ svěřila se pro Seznam Zprávy jedna z nich.

Domnívají se, že si učitelé na sportovních kurzech vše programově připravili. „Měli určenou chatku, speciální klíče i znamení. Bílý ručník dával signál: nerušit,“ doplnila spoluautorka stížnosti.

Ohradily se rovněž vůči neprofesionálnímu chování učitelů. Tvrdí, že mohla být ohrožena bezpečnost studentek. „Na našem kurzu se na svahu při lyžování srazily dvě spolužačky. Jedna z nich měla příznaky otřesu mozku. Učitelé řekli, ať jdou holky do chatky a tam čekají na zdravotníka. Trvalo to dvě hodiny. Nevolala se sanitka. Do nemocnice je nikdo z učitelů nemohl odvézt, protože by jim mohli naměřit zbytkový alkohol,“ tvrdí stěžovatelky.

Neveřejný trest pro učitele

Univerzita loni v červenci na stížnost nejdřív reagovala stručným dopisem. Děkan Němec uvedl, že přistoupil k „závažným opatřením v pracovněprávní rovině“.

„Projednání případu bylo uzavřeno v druhé polovině června. Legislativa nám neumožňuje sdělit přesnou povahu těchto opatření. Vyučující budou nadále vyučovat předměty jako dosud. Věřím však, že nyní budete jako studentky vnímat změnu v oblastech, které byly podstatou podnětu,“ napsal mimo jiné studentkám.

Reagovaly dalším dopisem. „Situaci nepovažujeme za uzavřenou a vyvstává celá řada otázek ohledně komunikace – jak té s námi, tak té veřejné v rámci fakulty a celé univerzity,“ odepsaly.

Loni v listopadu došel sedmi tisícům studentů a zaměstnanců fakulty e-mail, v němž děkan zmínil, že univerzita bere všechny podněty týkající se neetického chování vážně. Apeloval na studenty, ať se v případě zájmu obrátí na kontaktní osoby nebo poradenské centrum univerzity.

Podle autorek stížnosti vysílá (ne)řešení problémů se dvěma kantory signál, že se situace zatím příliš neposunula. Očekávaly by alespoň veřejnou omluvu obou učitelů.

Odborná literatura hovoří o tom, že řešení případu sexuálního obtěžování nezahrnuje jen potrestání viníků, ale i komunikaci problému dovnitř organizace. „Špatná pověst kurzů se šířila i mezi mladšími ročníky. Jestli pan děkan zjednal nápravu, nikdo neměl šanci se dozvědět, že se tak stalo. Studentky nedostaly žádné záruky, že kurzy už budou napříště bezpečné. Přesto se s těmito pedagogy mají dál sportovních aktivit účastnit,“ řekla autorka stížnosti.

„Ve chvíli, kdy se ozve takové množství osob, čekala jsem, že to bude impulz, který něco změní. Že fakulta viditelně nic neřeší, mi přijde jako nejhorší část. Dělají z nás blbce, díky nimž si dělají PR navenek,“ sdělila další ze studentek pro Seznam Zprávy.

Tiskový mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot odkázal na veřejně dostupnou metodiku školy, která sexuální obtěžování a neetické chování řeší. „Všechny osoby zapojené do procesu řešení incidentu jsou vázány mlčenlivostí, protože všechny informace o incidentu jsou považovány za přísně důvěrné, neboť ochrana oběti, která trvá i po vyřešení případu ve všech rovinách pracovního či studijního života, je pro nás prioritou,“ zdůraznil.

Nový ombudsman

Masarykova univerzita právě v těchto dnech volí ombudsmana, který má řešit případy sexuálního obtěžování a nevhodného chování na celé univerzitě.

Na stále nedostatečně propracované postupy v řešení konkrétních případů pak upozorňuje člen akademického senátu Oldřich Tristan Florian. Problematice sexuálního obtěžování se na univerzitě věnuje více let. „Mrzí mě, že to trvalo přes dva roky, než sexuální obtěžování univerzita začala brát opravdu vážně. Jsem ale nesmírně rád za to, že na této problematice v posledním roce opravdu hodně zapracovala. Stále však chybí upřesnění postupu řešení po oznámení incidentu. Oběť tedy neví, co čekat, až bude její případ předaný k řešení,“ řekl Florian.

Jedné z autorek stížnosti nejvíc vadí, že chování dvou pedagogů prošlo, aniž by fakulta konkrétní problematické chování kantorů pojmenovala a vymezila se proti němu.

„Fakulta vychovává generace nových učitelů. Studentům předávají myšlenku, že toto chování je naprosto adekvátní. Vytváříme nové precedenty pro běžné školství. Když se k tomu tak vlažně staví univerzita, budou se k tomu tak stavět i další generace učitelů,“ řekla jedna z autorek stížnosti.

Reklama

Doporučované