Hlavní obsah

Trenér ping-pongu 10 let obtěžoval svěřenkyně. V čem autority selhaly?

Foto: Seznam Zprávy/Profimedia

Vedení ping-pongu zatajovalo sexuální obtěžování ve svých řadách.

Reklama

Článek

Česká asociace stolního tenisu čelí trestnímu oznámení, že od roku 2012 kryla kouče, který je dnes obžalovaný z pohlavního zneužití mladistvé sportovkyně. Oběti zneužívání varují, že právě nečinnost svazu způsobila újmu dalším mladým sportovkyním.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Bývalý reprezentační trenér ping-pongu Michal L. čelí podezření, že roky obtěžoval své svěřenkyně. Dívky například popsaly, že je nutil dívat se s ním na porno nebo spát v jedné posteli. V podcastu 5:59 zprostředkováváme jejich svědectví.
  • Reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který se případu dlouhodobě věnuje, navíc zjistil, že o stížnostech sportovkyň a jejich rodičů věděla i asociace stolního tenisu. Nařčení ale neřešila.
  • Právě to podle Nováka přispělo k tomu, že trenér své chování zopakoval. „Vlastně jsem z toho trochu zděšený. Tolik indicií, od tolika stran, od tolika lidí a od roku 2012, řekněme, do roku 2020 se nic nedělo,“ říká.

Před více než rokem obvinili kriminalisté trenéra ping-pongu Michala L. z obtěžování svěřenkyň. Klíčovou roli hrály v případu výpovědi několika dívek. Ty popsaly, že je nutil ke sledování porna nebo k tomu, aby s ním spaly v jedné posteli. Jedna z nich dokonce popsala, že ji osahával na ňadrech a nohou.

Nakonec se Michal L. dostal až před soud. Vinu popřel a odmítl dokonce přistoupit na dohodu, a tak o případném trestu zatím není jasno.

Jak zjistil reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který případ dlouhodobě sleduje, kauza měla ještě jednu rovinu. Nejméně deset let o chování jednoho z trenérů věděl i výkonný výbor České asociace stolního tenisu, ale podle kritiků jej tutlal.

Jedním z nich byl i bývalý reprezentační trenér juniorek Michal Hájek, který na funkcionáře podal trestní oznámení. „Měli za ta léta dostatek indicií, výpovědí a zpráv, minimálně o nepřijatelném chování obžalovaného trenéra, ale neudělali vůbec nic,“ vysvětluje v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Místopředseda svazu Nikolas Endal dokonce při jediném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že trenéra odstavili. „Jenže u soudu Michal L. vypověděl, že mu reprezentační smlouva na dobu určitou normálně skončila v daném termínu a žádnou oficiální výtku ke své práci ze strany asociace nedostal,“ říká Novák.

Trenér poté o prodloužení smlouvy u reprezentace neusiloval, ale pokračoval v trénování mládeže na klubové úrovni v Sokolu v Hradci Králové. I v dalších letech tak byl v kontaktu s nezletilými sportovkyněmi. „Proto se chování toho trenéra zopakovalo. Dívky na to upozornily v roce 2012 a jeho chování se zopakovalo o pár let později,“ myslí si reportér.

V podcastu 5:59 zprostředkováváme výpovědi dívek, které proti Michalovi L. vystoupily. Mimoto se také dozvíte, proč případ shodil ze stolu ombudsman Českého olympijského výboru Alexander Károlyi. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Jana Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované