Hlavní obsah

Je mi z toho zle, prohlásil děkan k sexuální aféře. Učitele stáhli z výuky

Foto: muni.cz

Stížnost šesti studentek a absolventek se týká nevhodného chování dvou učitelů z Pedagogické fakulty.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy minulý týden upozornily na stížnost studentek ohledně neetického chování dvou kantorů na Masarykově univerzitě. Škola se bude jejich oznámením znovu zabývat. Dva učitele stáhla z výuky i zkoušení.

Článek

Masarykova univerzita znovu prověří stížnost na údajné sexuální obtěžování i sexistické narážky na půdě školy. Loni v květnu šest absolventek a studentek upozornilo na problematické chování učitelů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Popsané incidenty se týkají let 2013 až 2022.

V pondělí škola potvrdila, že dva pedagogy stáhla z výuky. „Můžu potvrdit, že zmínění pedagogové jsou od dnešního dopoledne odstaveni od výuky i zkoušení,“ potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí univerzity Radim Sajbot.

K situaci na fakultě se v pondělí vyjádřil i končící děkan Pedagogické fakulty Jiří Němec. Studentům se omluvil a údajné chování kantorů odsoudil. Je však přesvědčen, že fakulta řešila stížnost studentek, jejichž podnět přišel loni v květnu, adekvátně.

Dosud škola neuváděla, jak pedagogy potrestala. Nyní děkan informoval, že postupoval přísně, když neudělil „napomenutí“, ale „podmínečné vyloučení“. „Tento postih v podstatě znamenal, že bude-li se podobné jednání opakovat, pak se bude jednat o velmi hrubé porušení pracovních povinností se všemi následky,“ uvedl děkan Pedagogické fakulty.

„Osobně mi je z popisovaných situací zle,“ prohlásil Němec a incidenty odsoudil. „Jsou zcela neslučitelné s hodnotami, ke kterým se dlouhodobě hlásíme. Jsou také zcela nepřijatelné v prostředí, kde připravujeme budoucí pedagogy, a nejsou obhajitelné ani v jakýchkoliv pracovních kolektivech. Argument plnoletosti nevyvažuje moc, kterou my jako vyučující nebo vedoucí pracovníci máme,“ uvedl v prohlášení.

Škola chce konkrétní stížnost i její řešení nově nechat prověřit „zvenčí“.

Studentkám, které se na školu důvěrně obrátily, vadilo, že jim škola neřekla, jak učitele potrestala, a zarazilo je i to, že zůstali ve výuce.

„Vedení samo uznalo nevhodnost chování vyučujících. Nechápu, jak je pak možné, že zmíněné vyučující nechává dál vyučovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy Zuzana Rathouská. Pracuje v neziskovce Konsent, která mimo jiné v českých školách pomáhá zavádět přesné postupy, jak sexuální obtěžování řešit i jak mu předejít.

Děkan argumentuje, že v listopadu obecně informoval celou fakultní obec o tomto případu a všechny seznámil se způsoby, jak daným situacím předcházet a jak postupovat, pokud se s nevhodným chováním setkají. „Do minulého týdne jsem nedostal žádný nový negativní podnět,“ uvedl děkan.

„Občas slyším, ‚že se to přece vědělo‘, a z toho je mi nejsmutněji. Pokud je to pravda, pak by celý případ byl dokladem lidské lhostejnosti a kladu si otázku, proč jsem daný podnět neobdržel dříve, proč ho nedostal můj předchůdce,“ dodal Jiří Němec.

Za hranou čehokoliv

Prorektor Masarykovy univerzity pro legislativu a informační technologie Radim Polčák se s případem seznámil v uplynulých dnech. Nařčení považuje za velmi závažná. „Popsané chování je absolutně neakceptovatelné. Co se objevuje ve výpovědích studentek, je za hranou čehokoliv,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

Studentky popsaly neetické jednání nesoucí znaky sexuálního obtěžování, přílišnou konzumaci alkoholu, která pak údajně ohrožovala bezpečnost na sportovních kurzech, i ponižující sexistické komentáře na adresu studentek. Detailně jsme jejich údajné chování popsali v tomto článku.

Redakci se ozvaly i další poškozené.

K případu se vyjádřili také studenti z Akademického senátu Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. „Vyjadřujeme upřímnou lítost nad zraněními a újmami způsobenými v souvislosti s kauzou sexuálního obtěžování na půdě fakulty a akcích s fakultou spojených,“ uvedli ve stanovisku.

Největší brněnská univerzita podle zjištění Seznam Zpráv také pozastavila výběrové řízení na veřejného ochránce v souvislosti s popisovanou kauzou. Podle informací redakce měl o pozici zájem právě děkan Pedagogické fakulty Němec. Vedení univerzity ani děkan tuto informaci nepotvrdili, redakce ji však získala ze zdrojů obeznámených s průběhem volby.

Němec byl mezi posledními čtyřmi uchazeči.

„Přála bych kolegyním a kolegům z Masarykovy univerzity, aby na místo ochránce práv byla vybrána osobnost a priori nevzbuzující jakoukoli pochybnost,“ sdělila pro Seznam Zprávy zástupkyně ombudsmana Michaela Antonín Malaníková z Univerzity Palackého v Olomouci.

Němcovi v následujících dnech končí mandát děkana. Ve funkci jej střídá literární vědkyně Simona Koryčánková. Právě dosavadní prorektorka se příslušnou stížností studentek zabývala jako takzvaná „řešitelka“. Člověk v této pozici mimo jiné s obsahem stížnosti konfrontuje lidi, kteří byli z nevhodného chování nařčeni.

Prohlášení děkana Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Jiřího Němce

Milé kolegyně a kolegové,

rád bych Vás naposledy oslovil ve funkci děkana naší fakulty. Představoval jsem si, že se rozloučím pozitivnějším sdělením, ale to bohužel není možné s ohledem na závažná sdělení, která se prolínají publikovanými texty na portále Seznam Zprávy. Dovolte mi, abych se k celé situaci vyjádřil, a doplnil tak „mediální zkratku“ celého sdělení.

Předně bych rád popisované incidenty důrazně odsoudil, jsou zcela neslučitelné s hodnotami, ke kterým se dlouhodobě hlásíme. Jsou také zcela nepřijatelné v prostředí, kde připravujeme budoucí pedagogy, a nejsou obhajitelné ani v jakýchkoliv pracovních kolektivech. Argument plnoletosti nevyvažuje moc, kterou my jako vyučující nebo vedoucí pracovníci máme. Osobně mi je z popisovaných situací zle, sám mám dceru ve věku našich studentek, která studuje na naší fakultě. Proto mé prohlášení nemá formální podobu, přál bych si totiž, aby mělo reálný dopad do našeho prostředí a do našeho způsobu uvažování. Sexuální obtěžování je závažné obvinění, proto prosím přijměme na úrovni každého z nás taková opatření, aby k podobným situacím nemohlo docházet, a odmítněme tento způsob jednání!

Dovolte mi, abych se jako představitel instituce také omluvil všem studujícím i absolventkám, pokud během studia musely čelit nevhodnému způsobu jednání. Moje nástupkyně přijme taková opatření, aby k podobným situacím již nemohlo docházet.

Zmíněné texty na Seznam Zprávách vytvářejí nyní mediální obraz instituce, která tyto případy přehlíží. Masarykova univerzita má přitom jako jedna z prvních vysokých škol v České republice přesně nastavený systém, jak v podobných případech postupovat.

První podnět obdržela tzv. kontaktní osoba fakulty loni v květnu. Studující vyslechla a podala zprávu celouniverzitní řešitelce, která provedla šetření a předala mi veškeré podklady v červnu loňského roku. Po prostudování podkladů jsem se rozhodl pro přísnější postih, a to i přesto, že řada skutků byla nepodložená či byla rozporována jinými výpověďmi. Zároveň jsem vycházel z velmi dobrého anonymního hodnocení obou pracovníků, které je dostupné prostřednictvím předmětové ankety v univerzitním informačním systému. Pokud bych si metaforicky vypůjčil terminologii z disciplinárního řádu fakulty, pak jsem neudělil „napomenutí“, ale „podmínečné vyloučení“. Za dané situace se jednalo o přísný postih, a to i s ohledem na skutečnost, že studující chtěly situaci řešit zejména proto, „aby se již nic podobného neopakovalo“ a necítily se bezprostředně ohroženy. Tento postih v podstatě znamenal, že bude-li se podobné jednání opakovat, pak se bude jednat o velmi hrubé porušení pracovních povinností se všemi následky. Zároveň jsem příslušnému pracovišti uložil, aby vypracovalo „vnitřní kodex“, se kterým by souhlasili i studující, který by zohledňoval kontaktní výcvikové činnosti a jejich specifika a který by zajistil, aby samotné prostředí výuky bylo pro všechny zúčastněné příjemné. V listopadu jsem pak obecně informoval celou fakultní obec (zvlášť studující a zaměstnance) o tomto případu a všechny jsem seznámil se způsoby, jak daným situacím předcházet a jak postupovat, pokud se s nevhodným chováním setkají. Do minulého týdne jsem nedostal žádný nový negativní podnět.

Texty v Seznam Zprávách odbrzdily emoce a mimo výhrůžné maily dostáváme další podněty od studujících a absolventek, sociální sítě se plní pikantnostmi. Občas slyším, „že se to přece vědělo“, a z toho je mi nejsmutněji. Pokud je to pravda, pak by celý případ byl dokladem lidské lhostejnosti a kladu si otázku, proč jsem daný podnět neobdržel dříve, proč ho nedostal můj předchůdce. Všechny stížnosti, které jsme během mého funkčního období řešili, byly řádně prošetřeny, a pokud to povaha věci umožnila, byla zjednána i okamžitá náprava (poslední audit řešení stížností na fakultě byl proveden v loňském roce).

Vážené kolegyně a kolegové,

přestože nyní předávám fakultu s tímto břemenem, věřím, že budoucí paní děkanka Simona Koryčánková vše řádně s ohledem na lidskou důstojnost všech aktérů prošetří a nastaví systém, který bude předcházet podobným situacím.

Dovolte mi, abych Vám všem poděkoval za dosavadní spolupráci, věřím, že vše, čeho se nám podařilo společně dosáhnout, přetrvá a to negativní se stane impulsem pro změnu.

S přáním všeho dobrého

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

děkan

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informaci o stažení pedagogů z výuky.

Reklama

Doporučované