Hlavní obsah

Narážky, návrhy, sex bez souhlasu, popisují studentky praktiky na kurzech

Foto: muni.cz, Seznam Zprávy

Masarykova univerzita řeší stížnosti na chování kantorů na Pedagogické fakultě.

Reklama

Článek

Pedagogická fakulta brněnské Masarykovy univerzity řeší vážná obvinění ze sexuálního obtěžování studentek. Stížnosti na problematické chování dvou pedagogů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví obdržela fakulta už loni na jaře, z výuky ale stáhla učitele až teď. Svědectví současných i bývalých studentek přitom popisují i případy závažného sexuálního obtěžování a nekonsensuálního sexu.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co ženy, které se staly terčem nevhodného chování, popisují?
  • Proč škola sklidila kritiku expertů za to, jak k řešení problému přistoupila?
  • A jak svůj postup univerzita vysvětluje?

Vloni v květnu bývalé i současné studentky Masarykovy univerzity upozornily vedení na to, že je někteří učitelé během hodin tělesné výchovy a na lyžařských či vodáckých kurzech obtěžovali. Mluvily například o nevhodných sexistických poznámkách nebo o tom, že jim pedagogové činili nabídky k sexu.

„Dostala jsem na kurzu od učitele otevřenou nabídku k sexu… Bylo to po značném posilnění alkoholem. Nepříjemné bylo, že nestačilo jedno odmítnutí,“ stálo v dopise.

Celou páteční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači. Upozorňujeme, že součástí dnešního dílu jsou i přímé popisy nevyžádaného sexuálního chování.

Škola na stížnost reagovala o dva měsíce později několikařádkovým výjádřením. Děkan Pedagogické fakulty Jiří Němec v něm ženám sdělil, že přistoupil k závažným opatřením. K jakým ale neuvedl. „Prvotní reakce univerzity studentky rozezlila,“ vysvětluje v podcastu reportér Tomáš Svoboda, který se případu věnuje.

„Působilo to na ně tak, že se škola snaží problém zamést pod koberec. Proto na podzim sepsaly další dopis. Uvedly v něm, že situaci nepovažují za uzavřenou,“ říká. Učitelé i přesto na škole dál pracovali.

To se změnilo až ve chvíli, kdy případ v lednu popsaly Seznam Zprávy a přinesly další svědectví žen. „Jedna z nich mi dokonce popsala, že ji učitel pozval do chatky na masáž, a pak s ní měl nechráněnou soulož, i když si to nepřála a několikrát mu řekla, že nechce. Poté jí odvětil, že to neříkala dost přesvědčivě,“ popisuje Svoboda.

Pedagogové na otázky novinářů nereagovali.

Co také zaznělo ve stížnosti

„Studentka viděla konverzaci od spolužačky s učitelem, který jí nepřímo, ale velmi srozumitelně nabízel sex. V textové zprávě zmiňoval opálení studentky a nabídl jí, zda mu celé opálení nechce ukázat ve volné chatce. Studentka odmítla a dále komunikace nepokračovala.“

„Dostala jsem na kurzu od učitele otevřenou nabídku k sexu… Bylo to po značném posilnění alkoholem. Co bylo nepříjemné, že nestačilo jedno odmítnutí. Snažil se mi vysvětlit, proč je to v pořádku, že se s ním půjdu vyspat… Přítel tady není, nikdy se to nedozví a nezávazný sex je v pořádku.“

„V roce 2017 jsem studovala v druhém semestru učitelství 1. stupně základní školy. Na katedře tělesné výchovy jsme absolvovali povinné předměty jako gymnastika a atletika. V předmětu jsem měla navíc několik absencí, a tak jsem psala svému vyučujícímu a zajímala se o možnosti nápravy absencí například formou vypracování nějaké práce či testu fyzických předpokladů. Odpověděl mi, že se domluvíme na letním výcvikovém kurzu. Na tomto kurzu se přes den sportovalo a přes noc se ve větším množství pil alkohol, v mnoha případech dokonce vyučující pili alkohol stylem body shot z pupíků studentek, tím to ale nekončilo, střetávali se tam se studentkami i ve více intimních setkáních. Učitel se mnou chtěl vyřešit mé absence fyzickým kontaktem, který je ve vztahu vyučující–žák naprosto nevhodný a nezákonný, odmítla jsem. V průběhu mého dalšího roku studia mi několikrát řekl, že mě nechá ze školy vyhodit. Daný předmět jsem opakovala, nicméně vzhledem ke změně akreditace oboru již pod jiným kódem předmětu. I přesto, že jsem opakování předmětu splnila, nebyl mi nikdy uznán a mé studium bylo předčasně ukončeno. Tímto podávám stížnost na nevhodné chování pedagogů katedry tělesné výchovy a doufám že budou všechny další mladé dívky ušetřeny propagace nadužívání alkoholických nápojů a sexuálního obtěžování na školních akcích.“

„Neprofesionální chování ze stran skoro všech vedoucích kurzu (nechutné poznámky, někdy i doteky).“

Učitel nevhodně komentuje fyzický vzhled studentky. „No v minulé hodině to dělala jedna slečna a ta měla takový hezký vysportovaný zadeček, že to vypadalo dobře“, doporučení cviků s komentářem, „aby měly úzký zadeček a při tleskání jim nehoupaly ruce“, používá ponižující komentáře: „Teď je to ještě možná dobré, ale ve třeťáku to bude stát za starou bačkoru“, poznámky implikující, že ženy neumí házet a běhat a sportují jen, když chtějí zhubnout, popřípadě povzdechnutí, „jak je hrozné jezdit na kurzy s dálkaři, protože tam jsou staré ženské“.

„Měli jednat rázněji“

Reakce univerzity i způsob, jakým stížnost řešila, je podle Svobody další závažnou rovinou případu.

Ženy by totiž podle regulí školy měla vyslechnout kontaktní osoba na fakultě a věc předat k vyhodnocení někomu z jiné části univerzity. Tuto kauzu ale řešila Simona Koryčánková, která sice byla prorektorkou, ale z pedagogické fakulty pochází, letos v únoru se dokonce stala její děkankou. „Nabízí se tady otázka, jak je možné, že ten případ - ať už náhodou, nebo záměrně - řešili lidé z fakulty, kteří se všichni vzájemně roky znají,“ říká reportér.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Škola navíc ani po podání stížnosti neprověřila hodnocení pedagogů, které studenti po každém semestru píšou. Právě tam se ale podle Svobody už dříve objevovaly „menší či větší náznaky“ podobného chování. Fakulta na svém facebookovém účtu přiznala, že je prověří zpětně.

Postup školy kritizovaly i odbornice Zuzana Rathouská z neziskové organizace Konsent nebo zástupkyně ombudsmana Michaela Antonín Malániková z Univerzity Palackého v Olomouci. „Podle nich měla fakulta jednat od počátku rázněji a do prošetření případu znemožnit výuku těchto kantorů,“ říká Svoboda.

Slibované kroky k nápravě

Masarykova univerzita se v reakci na případ rozhodla zřídit post ombudsmana, který by podobné problémy mohl mít v gesci. I to se ale komplikuje. „Do druhého kola se podle informací Seznam Zpráv dostal právě končící děkan Pedagogické fakulty Jiří Němec,“ upozorňuje Svoboda. Výběrové řízení je v tuto chvíli pozastaveno.

Rektor univerzity Martin Bareš v pátečním prohlášení uvedl, že učiní kroky, aby se podobné situace neopakovaly, a z případu vyvodí osobní odpovědnost. Chce také posoudit aktuální postupy v řešení takových případů.

V podcastu 5:59 uslyšíte také výpovědi, které Seznam Zprávám poskytly dotčené ženy. Na jejich žádost a v zájmu zachování soukromí neuvádíme jména a změnili jsme jejich hlasy. Celou epizodu si pusťte v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Tomáše Svobody

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované