Hlavní obsah

Nová rada Plzeňského kraje odvolala z nemocnic dosazené politiky

Foto: ČTK

Domažlická nemocnice

Reklama

Čtyři politiky z ODS, TOP 09 i ANO odvolala dnes s okamžitou platností nová rada Plzeňského kraje z představenstev krajem zřizovaných nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu.

Článek

Rada to učinila na mimořádném jednání jen tři dny po svém zvolení z pozice valné hromady nemocnic. Oznámil to krajský radní pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Reakce odvolaných členů představenstev ČTK shání.

Rada odvolala z představenstva Domažlické nemocnice senátora ODS Vladislava Vilímce, z představenstva Klatovské nemocnice místopředsedu krajské ODS Romana Jurečka a předsedu krajské TOP 09 Petra Suchého, z představenstva Rokycanské nemocnice poslance ANO Kamala Farhana a z představenstva Stodské nemocnice rovněž Suchého.

Právě obsazování představenstev krajských nemocnic bylo rozbuškou vedoucí k pádu dosavadní krajské koalice, kterou od voleb v roce 2020 tvořila ODS a TOP 09 a Piráti + STAN. Piráti ale před necelými třemi týdny vypověděli koaliční smlouvu. Mimo jiné i proto, že ODS a TOP 09 podle nich „na sílu“ protlačila do představenstva Klatovské nemocnice Jurečka, kterého Piráti označují za kmotra.

Na pondělním jednání zastupitelstva se koalice rozpadla, když zastupitelé na návrh dosud opozičního hnutí ANO odvolali celou radu. Nové spojenectví v čele kraje pak utvořila ANO, Piráti a STAN, které vzápětí zvolily hejtmana a celou novou radu. ODS s TOP 09 skončily v opozici spolu s ČSSD, KSČM a SPD.

Reklama

Související témata:

Doporučované