Hlavní obsah

O příspěvek na ubytování uprchlíků požádalo během několika hodin 500 lidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Během prvních hodin zažádalo zhruba 500 domácností o finanční kompenzaci za to, že ubytovali doma uprchlíky. Ministerstvo práce očekává postupný náběh, představu o počtu žadatelů nechce zveřejňovat.

Článek

První založenou žádost o solidární příspěvek eviduje Ministerstvo práce a sociálních věcí přibližně 17 minut po půlnoci – reálně tedy hned několik minut po startu.

Během dopoledne, do 11. hodiny, se sešlo 462 žádostí na příspěvek. O příspěvek, určený lidem, kteří doma či ve svém volném bytě bezplatně ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, lze žádat pouze elektronicky. Lidé mohou žádat o 3000 korun na osobu za měsíc na pokrytí nákladů bez ohledu na to, zda jde o dítě či dospělého.

Na domácnost stát poskytne nejvýše 12 000 korun měsíčně a podporu bude vyplácet i zpětně za březen. Podmínkou je to, že uprchlíci bydlí u žadatele v měsíci nejméně 16 dní v kuse.

„Kdo úspěšně založil žádost, tak může v řádu dnů očekávat peníze na svém účtu,“ říká Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

S aktuálním počtem žádostí, ale i funkčností on-line formuláře na stránkách davkyuk.mpsv.cz, jsou na Ministerstvu práce spokojení. „Předpokládáme pomalejší nájezd, ale pokud to budou stovky nebo nižší tisíce denně, tak je to skvělé. Ušetříme lidem fronty na úřadech práce, ale i čas úředníkům, kteří jsou přetížení. Pokud je totiž vše v pořádku, tak to systém zpracuje automaticky,“ vysvětluje Davidová. Doplňuje, že systém umí sám pohlídat, jestli je žádost platná.

Základní podmínky solidárního příspěvku

Dávka se vyřizuje on-line a je nutné mít elektronickou identitu občana. Možností je třeba bankovní identita (Bank ID) či mobilní klíč eGovernmentu, který lze získat online i na jakémkoliv CzechPointu.

Podmínkou je ubytovaní uprchlíků z Ukrajiny nejméně 16 po sobě jdoucích kalendářních dní v rámci jednoho měsíce. Žádá se zpětně za předchozí měsíc, tedy aktuálně za březen.

Je potřeba vyplnit základní údaje včetně adresy nemovitosti, žádost musí obsahovat i údaje o ubytovaných cizincích s dočasnou ochranou, kromě základních informací, jako je jméno, datum narození, jde o číslo pasu a číslo vízového štítku, pokud bylo vydáno.

„Samozřejmě se dá očekávat, že to bude více lidí, kteří se budou hlásit za duben začátkem května,“ říká mluvčí ministerstva.

Odhady, kolik domácností by o příspěvek mohlo žádat, nechce ministerstvo zveřejňovat. „Pracujeme s daty z Ministerstva vnitra s ohledem na to, kolik sem chodilo lidí a jak se postupně ubytovali. Máme interní odhady, ale rozhodně to není tak, že bych mohla uvést číslo,“ okomentovala věc Davidová. Dodala ale, že se žadatelé rozhodně nemusí bát, že by ministerstvo vyčerpalo peníze, a na některé by se tak nedostalo.

„Rozhodně je dost peněz pro všechny, kteří bezplatně ubytovávají,“ ubezpečuje.

Reklama

Doporučované