Hlavní obsah

Ochránci proti vánočnímu „masakru kaprů“. Chtějí zákaz prodeje živých ryb

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Symbol Vánoc, ale také utrpení zvířat. Pražský radní Adam Zábranský (Piráti) upozornil na petici, která vyzývá k zákazu prodeje živých ryb. Ty mohou trpět nejen při neodborném zabití, ale také při převozech.

Článek

„Masakr kaprů, který probíhá každý rok v prosinci v českých ulicích, je neobhajitelný. Když už někteří z nás mají potřebu jíst kapry, tak je při tom aspoň netýrejme! Podepsal jsem petici za zákaz prodeje živých kaprů,“ napsal pirátský radní na svůj twitterový účet.

Za touto konkrétní peticí stojí česká pobočka Comapssion in World Farming.

Změna legislativy by měla zmírnit utrpení kaprů před samotnou konzumací. Před Vánoci se jich každoročně prodá asi 1,5 milionu.

„V současné době je běžně možné koupit si rybu, určenou pro konzumaci, v živém stavu, a poté ji po libovolně dlouhou dobu přenášet bez vody a následně přechovávat v nevhodných podmínkách v domácnosti. Ve všech těchto situacích dochází ke zbytečnému utrpení zvířete, což je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat,“ uvádí ekologické hnutí na svém webu.

Sám Zábranský se na twitteru prezentuje jako vegan a za práva zvířat a ekologickou udržitelnost bojuje dlouhodobě.

„Není to zdaleka první petice za lepší zacházení se zvířaty, kterou jsem podpořil. Podepisuji je proto, že ochrana zvířat je pro mě důležitá hodnota. To, že kapři a jiná zvířata neumějí mluvit, neznamená, že máme přecházet jejich utrpení,“ vysvětluje svůj postoj Zábranský.

Živých ryb se prodává méně

Kupování živých ryb je přitom podle rybářů na ústupu - mnoho prodejců totiž nabízí jak zabití, tak očištění či rovnou naporcování a lidé v poslední době upouští od zvyků spojených s kupováním živých ryb. Rybáři očekávají, že zájem o koupi ryb jako takových se výrazně měnit nebude.

„Zákazníci jsou ale náročnější co se samotného prodeje a zpracování masa týče. Lidé si často kupovali živé ryby domů a tam je měli například ve vaně. Někdo si kupoval živého kapra, a pak ho šel například s dětmi vypustit do přírody. Od toho se spíše upouští a více lidí si nechává rybu zakoupenou ve stánku jak usmrtit, tak zpracovat,“ říká pro Seznam Zprávy zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky Vít Kotlín.

Podle rybářů ale není až tak problém v tom, aby na stánku byly živé ryby, ale v tom, aby si je lidé neodnášeli domů.

„Na základě toho jsme už předminulý rok vydali doporučení jak pro prodejce, tak pro zákazníky k tomu, jak by měli postupovat při prodeji nebo nákupu živé ryby,“ říká Kotlín.

Foto: Rybařské sdružení České republiky

Informační kampaň rybářů k prodeji a nákupu ryb.

Upozorňuje také na to, že je vhodné si ověřit, zda je prodejce kvalifikovaný.

„Rybu doporučujeme zakoupit u kvalifikovaných prodejců, nejlépe přímo u firmy, která provozuje sádky a ryby přímo produkuje. Dává to zákazníkům záruku, že rybu dostanou kvalitně usmrcenou i zpracovanou a případně jim poradí, co s ní dál,“ radí Kotlín.

Podle Kotlína navíc překupníci mnohdy nedokáží zaručit to, aby ryba byla chována v dobrém prostředí, byla správně vykrmená a ošetřená a nakonec ani to, aby byla odborně usmrcena a zpracována.

Reklama

Související témata:

Doporučované