Hlavní obsah

Odboráři protestovali před sídlem vlády. Nadbíhal jim tam i Babiš

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Demonstrace odborového svazu KOVO proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7. Přišel i předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo).

Reklama

aktualizováno •

Průvod odborářů a odborářek dorazil k sídlu vlády před polednem z pražské Letné. Protestovali tam proti zvyšování důchodového věku na 68 let, důchodové reformě a nové emisní normě Euro 7. Podle pořadatelů přišlo přes 2000 lidí.

Článek

Protestní akci ke Strakově akademii svolal nejpočetnější odborový svaz KOVO. Předáky zklamalo, že kabinet si jejich výhrady v Praze dnes nevyslechne. Má výjezdní zasedání v Jeseníku.

KOVO patří ke svazům Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Tato největší odborová centrála v Česku protest podporuje. Na dnešní akci dorazili i členové z dalších svazů, a to třeba z úřednických či školských odborů. Do Prahy přijeli také odboráři z automobilky z Mladé Boleslavi a Kvasin.

Na vládu mají odboráři šest požadavků k penzím či daním. Žádají dřívější penze pro náročné profese či reformu daní. Pokud to kabinet nesplní, požadují jeho odstoupení.

Podporu předem vyjádřili i někteří politici. U Strakovy akademie vystoupil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který vyzval odbory k dalším protivládním protestům.

Hovořil i šéf mimosněmovních sociálních demokratů Michal Šmarda, šéf poslanců SPD Radim Fiala nebo předsedkyně komunistů Kateřina Konečná.

Předáci svazu KOVO uvedli, že zvali i členy vlády. Zklamalo je, že kabinet nezasedá dnes ve svém úřadu. Jsou přesvědčeni o tom, že před nimi ministři do Jeseníku ujeli.

To ale členové vlády odmítali. „Výjezdní zasedání bylo nějakou dobu plánované, nemůžeme přizpůsobovat agendu tomu, že se někdo zrovna rozhodne demonstrovat,“ uvedl ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Někdy v únoru, odhadem kolem desátého nebo třináctého, datum si přesně nepamatuju, ale tou dobou už byla první výzva,“ reagoval předseda ČMKOS Josef Středula na dotaz, kdy odbory začaly demonstraci připravovat. „V té době rozhodně nebylo známo, že vláda bude zasedat teď ve středu, natož že bude jednat v Jeseníku,“ dodal k tomu odborářský šéf.

Na nízké ohodnocení si stěžují na vysokých i základních školách:

Odbory KOVO kritizují případné další zvyšování důchodového věku na hranici 68 let a podobu důchodové reformy. Požadují dřívější důchod pro namáhavá povolání.

Premiér Fiala: Reforma se teprve dotváří

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je paradoxní, že se protest týká reformy, která se teprve dotváří. „Těžko tak říct, proti čemu se protestuje,“ uvedl dnes v Jeseníku. Zdůraznil, že s odbory kabinet vede pravidelný dialog o všech tématech včetně reformy důchodů.

„Strany, které nevyhrály minulé volby, budou na této demonstraci vystupovat a myslím, že trochu zneužily odbory pro své politické cíle,“ myslí si premiér.

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že protest je demonstrací „za každou cenu“ proti věcem, které vláda nechystá a nikdy nechystala. „V důchodové reformě s hranicí 68 let (pro odchod do důchodu) nepočítáme,“ uvedl.

Jurečka už dříve řekl, že novelu s úpravou dřívějších penzí pro náročné profese předloží letos ve druhém pololetí. Věková hranice pro nástup do důchodu by měla zohledňovat délku života, odpracovanou dobu i náročnost práce. Reformní změny se dotknou až čtyřicátníků a mladších. Novela by pak měla platit od roku 2025.

Jurečka více o důchodech a chystané reformě:

Odboráři mají výhrady také k podobě nové emisní normy Euro 7. Obávají se rušení pracovních míst a propouštění v automobilkách a subdodavatelských firmách. Členské země tento týden normu schválily. Podle ní by od roku 2035 neměl být možný prodej nových benzinových a naftových aut.

Spalovací motory by se dál mohly využívat, ale se syntetickými palivy. Zaměstnavatelský Svaz průmyslu a dopravy uvítal, že se podmínky vyjasnily a automobilky se mohou na nová pravidla začít připravovat.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření dalších členů vlády.

Reklama

Doporučované