Hlavní obsah

Školské odbory pohrozily stávkou. Požadují vyšší platy i pro nepedagogy

Foto: Seznam Zprávy

Předák školských odborů František Dobšík.

Reklama

Po dnešních vysokoškolských protestech by mohla Česko čekat další stávka učitelů, tentokrát v regionálním školství. Odbory k ní chtějí přistoupit, pokud se nezvednou mzdy nepedagogickým pracovníkům.

Článek

Školské odbory na dnešní tiskové konferenci kritizovaly nový koaliční návrh zákona o pedagogických pracovnících. Vadí jim, že platy by na úroveň 130 % průměrné hrubé mzdy měly být zvýšeny pouze pedagogům. Odboráři proto varovali před stávkou.

„V tuto chvíli budeme vyzývat školy a školská zařízení k podpoře našich požadavků. Pakliže by selhalo vyjednávání, tak aby zakládaly stávkové výbory,“ uvedla Markéta Seidlová, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství.

Odboráři také varují, že pokud by trend růstu platů nepokračoval, hrozí odliv mladších pracovníků ze škol.

„Ti, kteří jsou uprostřed tabulky, průměru rozhodně nedosahují. Dosahují řádově o několik tisíc méně. To, že vláda deklarovala, že chce pokračovat v podpoře zatraktivnění učitelského povolání, selhává,“ řekl předák školského odborového svazu František Dobšík.

Dodal, že zvýšení platů pouze pedagogům je v rozporu s programovým prohlášením vlády. To bylo podle něj změněno až poté, co byl předložen koaliční návrh zákona.

Proč v návrhu nepedagogičtí pracovníci nezůstali, jsme se začátkem března ptali ministra školství Vladimíra Balaše (STAN).

„Neptejte se mě, zeptejte se poslanců, kteří návrh předkládali, ale asi také žijí v nějakém reálném světě a vyhodnotili to, že v současné době, kdy je opravdu těžko, se zavazovat nad rámec asi není tak úplně svědomité, ale to mluvím za ně. Já ale doufám, že se nějak podstatně odměňování nezmění,“ uvedl tehdy ministr školství Balaš s tím, že i na ostatní nepedagogické pracovníky se při plánování rozpočtu nezapomene, když už z aktuálního návrhu vypadli.

Na univerzitách napříč Českem navíc dnes probíhají protesty za vyšší mzdy učitelů humanitních oborů. Těm odboráři vyjádřili podporu, vysokoškolský odborový svaz pak na dnešek vyhlásil stávkovou pohotovost. Jeho předák Petr Baierl zdůraznil, že mnohé vysoké školy dnes z financí nestačí pokrýt jak platy, tak ani materiální zajištění budov.

Reklama

Doporučované