Hlavní obsah

Odpůrce roušek a antivaxer ve vazbě. Podle soudu se vyhýbal trestnímu stíhání

Foto: Seznam Zprávy

Odpůrci opatření proti covidu, k nimž patří Jiří Kumbera, protestovali i proti přijetí pandemického zákona. Ilustrační snímek.

Reklama

Jiří Kumbera je jednou z postav dezinformační scény. Policie ho vyšetřuje kvůli násilnému incidentu v supermarketu, kde si loni v dubnu v době proticovidových opatření odmítl nasadit roušku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loni v dubnu se dostal do konfliktu s ostrahou Kauflandu v České Třebové, teď kvůli tomu skončil Jiří Kumbera ve vazbě.

Odpůrce proticovidových opatření, který v minulosti vystupoval na protivládních demonstracích a podle vlastních slov od dvanácti let věří v konspirační teorii o takzvaném Novém světovém řádu, podle obvinění napadl příslušníka ochranky a žalobci ho podezírají z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví.

Vyučený sklář byl původně vyšetřován na svobodě, zkraje října ho však soud v Ústí nad Orlicí poslal do vazby. „Soud vzal dne 6. 10. 2022 do vazby osobu J. K., protože se v přípravném řízení skrýval, aby se vyhnul trestnímu stíhání,“ potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí soudu Jiří Procházka.

Jiří Kumbera donedávna natáčel pro svůj facebookový profil videa, ve kterých mimo jiné vyzýval k účasti na demonstracích protestujících proti covidovým opatřením. „Dost bylo nějakého mírumilovného jednání. Teď je čas konat! Zítra si pojďme vzít náš stát zpátky,“ vyzýval loni v červenci Kumbera. „Nechci, abychom se dostali do fáze, kdy nám skutečně budou tyto vakcíny nutit, abychom tady pochcípali.“

Foto: YouTube.com/ KBV-CZ MEDIA, Seznam Zprávy

Jiří Kumbera (uprostřed) na fotografii z demonstrace nazvané „Jsme lidi, nás nevypnete!“, která se konala loni v únoru na Václavském náměstí v Praze.

Ve videích na profilu, který má kolem dvou tisíc sledujících, slovně útočil i na zaměstnance ostrahy v obchodních centrech. V době, kdy jejich úkolem bylo i kontrolovat zákazníky a dodržování hygienických nařízení, je v jednom z příspěvků označil za „idioty, kteří si myslí, že dostali do ruky moc“.

Loni v dubnu pak přišel násilný incident s jedním z mužů ostrahy Kauflandu v České Třebové a po něm zmíněné trestní stíhání.

Jiří Kumbera (vpravo) natáčel videa, ve kterých kritizoval vládní opatření proti covidu-19 a vyzýval k účasti na protestech. Video: facebook/Jiří Kumbera

Vazba kvůli skrývání

O tom, že soud poslal Jiřího Kumberu kvůli tomuto případu do vazby, informoval na facebookovém profilu předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který zároveň obviněného zastupuje jako advokát.

„V pátek jsem za ním jel do vazební věznice v Hradci Králové a převzal jsem jeho obhajobu,“ uvedl pak Jindřich Rajchl pro Seznam Zprávy s tím, že se domnívá, že vazba je pro jeho klienta „naprosto nedůvodná“.

Advokát obviněného tvrdí, že se obviněný Kumbera před stíháním neskrýval. Dokazuje to tím, že minulý týden svědčil v Praze u soudu v jiném případu. „Takže kdyby se chtěl skrývat a vyhýbat, nejezdil by k soudu svědčit,“ uvedl Jindřich Rajchl.

Soud ale své rozhodnutí o vazbě vysvětluje obavou, že by se trestnímu stíhání mohl odpůrce roušek a očkování vyhýbat i nadále. Argumentům obviněného neuvěřil.

„Ano, ochranka uspána“

Jiří Kumbera popsal svůj útok na příslušníka ochranky na svém facebokovém profilu. Uvedl, že mu „ruply nervy“. Situaci vylíčil tak, že ho zaměstnanec ostrahy údajně nejprve „slovně napadl“ kvůli tomu, že neměl zakrytá ústa. Kumbera tvrdí, že se mu snažil „oponovat paragrafy“, a když se ho člen ochranky snažil vyvést, dvakrát jeho snaze zabránil, na potřetí se „začal bránit“ a dal mu pěstí. „Ano, ochranka uspána, okamžitě nateklé oko a i nějaká krev na zemi,“ popsal Kumbera výsledek napadení na facebooku.

Zároveň Kumbera v příspěvku nastínil svůj plán, že podá na zaměstnance ostrahy trestní oznámení za „útisk, diskriminaci a fyzické napadání“. Podle něj bylo takové chování ochranky z právního hlediska nepřípustné. „Výsledek celé roztržky mne opravdu mrzí, ale jak říkám: Každé chování má své následky!!!“

Polici nakonec obvinila Kumberu ze dvou trestných činů. Podle mluvčího soudu v Ústí nad Orlicí Jiřího Procházky mu hrozí trest od šesti měsíců do tří let, případně některý z alternativních trestů, jako je například domácí vězení, obecně prospěšné práce či peněžitý trest.

Reklama

Doporučované