Hlavní obsah

Známí dezinformátoři jdou do vazby. Soud neuvěřil jejich slibům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrika Tušla a Tomáše Čermáka přivezli policisté k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 ve tři hodiny odpoledne. 

Reklama

Soud poslal do vazby známé postavy české dezinformační scény Patrika Tušla a Tomáše Čermáka. Policie je viní ze dvou trestných činů – hanobení národa, rasy, etnické skupiny a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Článek

Už dopoledne mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala Seznam Zprávám potvrdil, že žalobce vyhověl podnětu policie a podal návrh na vazbu pro oba muže.

„Návrh na vzetí obviněných do vazby byl k příslušnému soudu již podán, a to z důvodu vazby předstižné. O návrhu bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1,“ uvedl Cimbala.

Ve tři hodiny odpoledne pak policisté Patrika Tušla a Tomáše Čermáka přivezli k soudu. Čekalo tam asi šest jejich příznivců. Ti na ně volali: „Kluci, jsme s vámi!“

Tušl s Čermákem při příchodu nic neřekli.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Tušl před jednáním soudu, který rozhodoval o uvalení vazby.

Po dvouhodinovém jednání soud nakonec shledal návrh státního zástupce na uvalení vazby důvodným.

„Oba obvinění byli vzati do vazby. A to kvůli obavě, že by opakovali či pokračovali v trestné činnosti, pro kterou jsou stíháni,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Dodala, že oba muži podali proti rozhodnutí stížnost. Tu bude posuzovat Městský soud v Praze. Tušl s Čermákem ale nyní míří do vazební věznice.

Při odchodu od soudu Patrik Tušl reagoval na pokřikování skupinky příznivců. Řekl jen: „Politika, vole.“

To, že se jedná o politický proces, tvrdí i právní zástupce obou obviněných Norbert Naxera. Kdyby šlo prý o někoho jiného, tak by se celá věc řešila jen v přestupkovém řízení.

„Samozřejmě, že s tím obvinění nesouhlasí,“ uvedl pro Seznam Zprávy Naxera. Uvalení vazby se podle něj muži u soudu snažili zvrátit písemným slibem, že už nebudou ve svých aktivitách pokračovat.

„Dali písemný slib, že nebudou natáčet videa, pokud by byli propuštění, ale soud jim nevyhověl,“ uvedl Naxera.

Vyzývali k odporu proti Ukrajincům

Zadržení obou mužů pravděpodobně souvisí s facebookovým živým vysíláním, které vysílali toto pondělí. Vyzývali v něm k odporu proti Ukrajincům.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomáš Čermák při příjezdu k dnešnímu soudnímu jednání.

Ve videu Patrik Tušl s Tomášem Čermákem mluví o tom, že se chystá řada proukrajinských demonstrací a „je potřeba okamžitě začít jednat“. Zmiňují především plánované shromáždění, které se má konat v Praze 24. srpna u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny. Předpokládaný počet účastníků je pět tisíc lidí.

Patrik Tušl k tomu ve videu říká: „Předpokládaný počet účastníků – pět tisíc kousků. Pět tisíc za*ranejch, špinavejch Ukrajinců, ty vo*e. Takže tam musíme bejt!“

Tomáš Čermák pak rozčileně pokračuje: „Kdo z vás bude ochotnej postavit se jim ve stejnej den na odpor? Uděláme úplně stejnou protiakci. Musíme už ku*va ukázat, kdo je tady doma, a musíme už ku*va zvednout p*del a vyhecovat to, vo*e, pořádně.“

A vyzývá lidi, aby vyšli do ulic. „Jestli chtějí boj, tak ať to zkusí, vo*e! Ale potřebujeme vás dostat do těch ulic, do p*dele už,“ hecuje ve videu své fanoušky Čermák.

Ve středu si oba muže předvolali policisté na výslech. Obvinili je ze dvou trestných činů, za které jim hrozí až tři roky vězení.

Obvinění mají víc

Patrika Tušla a Tomáše Čermáka sledují na sociálních sítích tisíce lidí. Centrum proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra před jejich aktivitami letos v březnu varovalo.

„Patrik Tušl spolu s Tomášem Čermákem útočili na zdravotníky kvůli očkování proti covidu-19. Od svých ‚fanoušků‘ na to pak Tušl vybíral peníze. S ruským útokem na Ukrajinu se nicméně přeorientovali na toto téma a aktuálně na ukrajinské hranici spolu s dalšími šíří dezinformace o tom, jak média lžou. I na tuto cestu vybírají od svých ‚fanoušků‘ peníze,“ napsalo tehdy centrum na svůj twitterový účet.

Právě za pronásledování zdravotníků, kteří podporovali opatření proti koronaviru, policie už oba muže stíhá. Dosud pětkrát trestaného recidivistu Tušla konkrétně za nebezpečné pronásledování předsedy České lékařské komory Milana Kubka.

Tušl ale vinu popírá. V lednu na své tiskové konferenci celou záležitost takto bagatelizoval: „Já jsem nikdy nikoho nepronásledoval, já jsem si nemapoval, kudy Kubek chodí, já jsem si nemapoval, v kolik hodin a kam chodí a podobně. Já jsem vždycky náhodně přijel buď na adresu, kde on bydlí, která byla veřejná na sociálních sítích, nebo k němu do práce a chtěl jsem se ho dotazovat na dotazy, které jsem na něj měl,“ prohlásil tehdy Tušl.

Reklama

Doporučované