Hlavní obsah

Online přihlášky na střední se blíží. Nevíme, co to udělá, říkají ředitelé

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Letos poprvé se budou žáci přihlašovat na střední školy elektronicky. Dostanou také třetí přihlášku navíc. S novým systémem se ale objevuje spousta otazníků, které se zodpoví až ostrým startem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik otazníků doprovází letošní přijímací zkoušky na střední školy. Bez většího zkoušení se 1. února spustí elektronické přihlašování. Vůbec poprvé nebude nutná papírová přihláška. Zároveň není ale jisté, jestli zafungují všechny mechanismy. Seznam Zprávy přináší přehled změn i nevyjasněné otázky.

Kde se přihlásit

Dosud znali tohle jméno maximálně fanoušci dětského seriálu Teletubbies, nově se ale s Dipsy bude muset seznámit každý zájemce o střední vzdělání. Za touhle zkratkou se skrývá Digitální přihlašovací systém, který se 1. února otevře všem zákonným zástupcům. Přes něj budou moct přihlásit své děti na střední školy. Internetová stránka už funguje, zatím se ale systém vyzkoušet nedá.

Online budou moct přihlášku vyplnit ale pouze lidé s ověřenou elektronickou identitou, tedy nejčastěji prostřednictvím mobilního klíče eGovernmentu nebo bankovní identity.

Pro ostatní zůstává možnost vyplnit papírovou přihlášku jako dosud nebo zvolit kombinovanou formu výpisem ze systému a doručením v listinné formě škole.

Tři přihlášky místo dvou

Kromě elektronizace je druhou zásadní změnou počet přihlášek. Místo dvou mohou uchazeči podat hned tři (nebo až pět, pokud se do konce listopadu přihlásili na dvě školy s talentovou zkouškou). Přímo v přihlášce také musí každý seřadit školy podle toho, o kterou má největší zájem.

Tohle je zcela zásadní a uchazeči nesmí řazení podcenit. Pokud byli totiž žáci dosud přijatí na obě školy, mohli si vybrat, kam nastoupí. To už ale nebude možné. Nově je systém přihlásí automaticky na školu, která figuruje v jejich seznamu nejvýše.

Zápisové lístky se ruší a odvolání už nebude fungovat jako běžný způsob, jak vystoupat z místa pod čarou.

Čekání na výsledky

Zatímco okno pro přihlášky se zkrátí, prodlouží se doba čekání na výsledek. Žáci si musí dát pozor na to, že už nebude možné se hlásit jako v předchozích letech až do 1. března, ale jen do 20. února. Zároveň si uchazeči budou muset počkat na zprávu o přijetí nebo nepřijetí o 14 dní déle. Všem se informace zpřístupní 15. května.

Termíny přijímaček na střední – 1. kolo

Kritéria: do 31. 1. 2024

Ředitel školy vyhlásí kritéria přijímacího řízení – kritéria naleznete ve škole, na webu školy, v DiPSy (Digitální přihlašovací systém).

Přihlášky: od 1. do 20. 2. 2024

Vyplníte a podáte přihlášku prostřednictvím DiPSy na základě přihlášení Identitou občana (např. bankovní identitou), v podobě výpisu vytištěného z DiPSy bez přihlášení nebo na papírovém tiskopisu, který stanoví ministerstvo. Zvolený obor a pořadí lze měnit jen do 20. 2. 2024 formou zpětvzetí přihlášky a podáním nové. Pokud jste podali přihlášku do 30. 11. 2023 do oborů s talentovou zkouškou, můžete pořadí (ne však obory) měnit až do 15. 3. 2024.

Kam dojít na přijímačky

Letos se také může žákům stát, že jeden termín přijímaček absolvují na škole, kam se nehlásí. Kvůli jedné přihlášce navíc bude muset Cermat, který zkoušky organizuje, děti rozdělit tak, aby na jedné škole nebyl naprostý přetlak a jinde prázdno.

„Uchazeč bude vždy konat JPZ na jedné ze škol na své přihlášce. Konkrétní školu mu přiřadí systém, který vyhodnotí vzdálenost místa bydliště uchazeče a možnosti kapacit škol,“ přibližuje mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Školy ale mohou po žácích vyžadovat kromě státního testu také vlastní školní zkoušku. A nový systém může řadě z nich způsobit problémy. Se třemi přihláškami existuje možnost, že výrazně vzroste počet zájemců a při školních přijímačkách vznikne přetlak.

„Nikdo netuší, co systém tří přihlášek udělá. Problém může být s kapacitou osobních pohovorů,“ uvažuje ředitel Střední smíchovské průmyslové školy a gymnázia Radko Sáblík, kde uchazeči mimo jiné odevzdávají motivační dopis a účastní se přijímacího pohovoru před komisí.

Nezhroutí se systém?

Častý problém všech státních systémů je, že nevydrží nápor zájemců. Výrazný problém mělo nedávno Ministerstvo pro místní rozvoj, kterému zkolaboval systém žádostí o dotace. Během covidu se zase hroutila registrace na očkování. Digitální přihlašovací systém na střední školy navíc teprve čeká na ozkoušení.

„Zátěžový test je naplánován na poslední týden před spuštěním,“ dodává mluvčí Cermatu.

Školy už mají do systému přístup a vyplňují v něm počet přijímaných žáků, kritéria pro přijetí nebo maximální počet uchazečů, který může v jeden den testy ve škole skládat. Tohle systém zatím zvládá.

„Už jsem údaje vyplňovala. Přijde mi to velmi intuitivní a přátelské. Jsem s ním spokojená. Teď systém funguje, ale zatím se do něj přihlašují jen školy. Uvidíme, co to udělá, až se přihlásí rodiče. Nebylo by to poprvé a ani asi naposled, kdyby to první den spadlo,“ dodává předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Výhodou je, že na rozdíl od ministerského systému na dotace nerozhoduje čas odeslání žádosti. Všechny přihlášky systém hodnotí rovnocenně, stačí tak formuláře vyplnit kdykoliv od 1. do 20. února.

Reklama

Doporučované