Hlavní obsah

„Ošetřovatelce jsme říkaly Hitler.“ Kauza otřesné péče o seniorky jde do finále

Foto: Seznam Zprávy

Soudní proces se dvěma ošetřovatelkami z ostravské Slunečnice začal ve druhé polovině roku 2022, teď spěje k prvnímu verdiktu.

Reklama

aktualizováno •

V kauze špatné péče o klienty ostravského domova Slunečnice u soudu zaznívají poslední svědectví. Ve středu má padnout verdikt nad dvěma ošetřovatelkami obžalovanými z týrání seniorů. Na případ upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Proces se dvěma ošetřovatelkami ostravského Domova pro seniory Slunečnice míří po půldruhém roce jednání k rozsudku. Šárka Š. a Monika H. čelí obžalobě, podle níž týraly a ponižovaly 15 klientek zařízení. Vinu od počátku odmítají. Tvrdí, že jde o mstu bývalé kolegyně. Ve středu si zřejmě vyslechnou rozsudek.

„Zítra bychom se mohli dostat k závěrečným návrhům i rozhodnutí věci,“ avizovala soudkyně Gabriela Maria Ožanová.

Státní zástupkyně Jiřina Navrátilová ve středu patrně přednese závěrečnou řeč. „Mám za to, že dokazování odpovídá stavu, jak byla podána obžaloba. Jsou tu svědci, kteří straní obžalovaným. Jsou tu svědci, kteří vypovídají o příkoří na poškozených. Za mě jsou výpovědi dostačující pro odsouzení obžalovaných, ale bude to na posouzení soudu,“ sdělila novinářům.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Obžalovaná Monika H. (vlevo) a její bývalá kolegyně Šárka Š. (vpravo) docházejí k okresnímu soudu na jednání pravidelně.

V úterý u ostravského okresního soudu zazněly poslední svědecké výpovědi klientek a ošetřovatelky. Soudkyně je četla z protokolu. „Mohli by to zlepšit,“ řekla policistům bez bližších detailů v přípravném řízení klientka Vlasta J. směrem k fungování domova.

S tím, že jí už příliš neslouží paměť.

Vyjádřila se i k obžalované Šárce Š. „Byla hubatá jako každá. Ale sprostá na mě nebyla. Udělala, co měla,“ vypověděla.

Zaznělo také svědectví klientky Evy P. Podle ní celá situace vznikla kvůli špatným vztahům ošetřovatelek. Na obžalované si u policistů nestěžovala.

Z úterního jednání se ovšem znovu omluvila svědkyně a ošetřovatelka Renata K., která vzkázala, že kvůli psychickému stavu není schopná předstoupit před soud. Kvůli odmítnutí vypovídat jí už justice uložila pokutu.

„Opakovaně udeřila seniorku“

Svědkyně působí v sociálních službách tři desítky let. V přípravném řízení kriminalistům vylíčila násilí na seniorkách. V domově pracovala v letech 2017 a 2018. „Paní Šárka přede mnou několikrát udeřila klientku. Chytla její ruku a hodila s ní na postel,“ řekla. Podle ní si klientka při nešetrném zacházení pohmoždila nohu.

„Nikdo to neřešil. Myslím, že to lékař ani nevěděl,“ vypověděla.

Popsala i další incidenty. „Klientka mi řekla, že ji Šárka o víkendu zbila. Že dostala od paní Šárky přes pusu. Ředitel to vyslechl, ale nic se nestalo,“ řekla policistům.

Uvedla, že se více incidentů dostalo až k vedení Slunečnice, ale to excesy dostatečně neřešilo a zametalo je pod koberec. Ředitel Radek Baran skončil na vlastní žádost loni v březnu, po 23 letech ve funkci.

„Říkaly jsme jí Hitler“

Podle ní klientky obžalovanou Šárku Š. přezdívaly „Hitler“. „Plesknutí. Facka. To bylo na každé její službě,“ řekla mimo jiné.

„Přezdívka Adolf mi vznikla na pracovním zájezdě, kde jsem naháněla kolegyně, které se opozdily. Bylo to s humorem. Doteď mi tak přejí k narozeninám,“ namítla ale obžalovaná.

Renata K. popsala také situaci, kdy došlo k údajné zlomenině ruky jedné z klientek. Se Šárkou Š. podle ní prováděly očistu jedné z klientek, která vážila přes sto kilogramů.

„Šárka neúmyslně praštila s její rukou o postranici. Klientka měla pak na ruce dvě červené čáry. Jak jsem na ruku sáhla, cítila jsem, že kost je oddělená. Měla to zlomené, ale nikdo s ní na rentgen nešel,“ uvedla.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Obžalovaná Šárka Š. si na začátku úterního jednání skrývala obličej.

Šárka Š. svědectví někdejší kolegyně důrazně odmítla. „Celá její výpověď na mě působí jako jedna velká lež. Sama si nepamatuje, co vlastně dělala. Byla podle mě zmanipulovaná paní Lhoťanovou (korunní svědkyní, pozn. red.). Předtím se neznaly,“ reagovala.

„Odmítám, že jsem kdy udeřila kohokoli z klientů nebo že bych někomu způsobila zlomeninu či jiné zranění. Paní Renata K. byla schopná komukoli lhát do očí,“ dodala.

Hůře pohyblivé či nemohoucí ženy musely podle svědectví podstupovat hrubé zacházení a ponižování.

Okresní soud se případem zabývá od druhé poloviny roku 2022.

Při jednání zazněly desítky svědectví. Mezi nimi také korunní svědkyně a někdejší ošetřovatelky ze Slunečnice Gabriely Lhoťanové.

Konce procesu se nedočkala, zemřela loni v květnu. Obžaloba však podle státní zástupkyně Navrátilové nevychází z jediného svědectví. „Je důležité vnímat, že popisované události nejsou osamoceny jen ve výpovědi klíčové svědkyně,“ řekla už dříve.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Obžalovaná ošetřovatelka Monika H.

V závěru úterního dopoledního bloku soudkyně přečetla dopis jedné z pracovnic ze Slunečnice, který výpověď Lhoťanové zpochybňoval. Korunní svědkyni označil za manipulátorku, která rozeštvávala kolektiv a různými službami si podmaňovala klienty domova.

„Paní Lhoťanová měla ďábla v těle. Byl to blázen,“ řekla k tomu poté obžalovaná Monika H.

Jako v kravíně

U soudu už dříve zazněly také výpovědi dalších ošetřovatelek. „Pečovatelky se nechovaly eticky. Běžně křičely: Uhni. Posuň se. Zase ses pos**la. Mluvily s klienty jako v kravíně,“ řekla policistům Lenka J., která v zařízení v Ostravě-Porubě dva roky pracovala jako zdravotní sestra.

O případu před čtyřmi lety informovaly Seznam Zprávy. Série reportáží Ve stínu Slunečnice zmapovala špatné chování pečovatelek. Policie ženy obvinila ve druhé polovině roku 2020. Jedna z poškozených například popsala, že jí ošetřovatelky stáhly plenu a nechaly ji výkaly zaneřádit zem.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu a doplnili o fotografie.

Reklama

Doporučované