Hlavní obsah

Ostrava plánuje poslat na Ukrajinu tramvaje

Foto: Profimedia.cz

O tramvaje během války přišel například Charkov, jehož depo bylo i s vozy zničeno při ruském bombardování.

Reklama

Město Ostrava chce na Ukrajinu darovat tramvaje. Mělo by se jednat o provozuschopné stroje. Tramvaje jsou součástí souboru vozidel, které se nyní rozhodl prodat Dopravní podnik Ostrava (DPO).

Článek

O chystaném daru dnes informoval na twitteru ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Mluvčí DPO Tereza Šnoblová dnes potvrdila, že dopravní podnik je s městem na daru dohodnut. Bližší podrobnosti ale zveřejní až v příštím týdnu.

Primátor uvedl, že už se s ředitelem DPO Danielem Morysem dohodl, že část provozuschopných tramvají bude z prodejního souboru vyčleněna. Podle Macury chce město na Ukrajinu v rámci jiného daru poslat i autobusy a požární techniku. Tento dar už se administrativně připravuje.

Dopravní podnik nyní nabízí k prodeji soubor 20 tramvajových vozů T3 a šesti tramvajových vozů T6A5 za celkovou vyvolávací cenu 2,259.366 korun. Na zakázku upozornil server Zdopravy.cz. Některé tramvaje jsou zatím stále v provozu nebo jsou již odstaveny, ale provozuschopné, jiné jsou například po nehodě nebo mají jiné vady. Hlavním kritériem výběrového řízení je nabídnutá cena.

„Vyhodnocení se uskuteční formou porovnání cenových nabídek jednotlivých zájemců. Zadavatel se rozhodl vyhodnotit nabídky zájemců podle kritéria nejvyšší nabídková cena,“ uvedl k zakázce dopravní podnik. Vozy lze koupit i jednotlivě. Lhůta pro podání nabídek končí 30. dubna.

Server Zdopravy.cz v sobotu napsal, že v případě ostravské zakázky jde letos zatím o největší balík vyřazovaných tramvají, který je u českých dopravních podniků k dispozici. Rozprodej souvisí s postupnou náhradou novějšími vozidly, zejména Škoda 39T ForCity Smart.

Reklama

Doporučované