Hlavní obsah

Pavel mluvil o prodeji. Jedeme podle plánu, hlásí naopak Číňané k obřím lázním

Foto: Pam Arch, Seznam Zprávy

Číňané zahájení stavby obřích lázní na Palávě už několikrát odložili.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Fiala v pondělí poklepal základní kámen Sanatoria Pálava za téměř miliardu korun. Projekt má být v areálu čínských lázní na jihu Moravy. Prezident Petr Pavel mluvil o ohrožení projektu. „Jedeme podle plánu,“ hlásí Číňané.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Má to být jedna z největších čínských investic v Česku. V nejnavštěvovanější části jižní Moravy, poblíž Novomlýnských nádrží a velkého aqualandu, má vyrůst komplex lázní za nejméně tři miliardy korun. Už roky jej chystá čínská společnost RiseSun, na přípravách se podílel i Jihomoravský kraj.

Nad projektem roky visí otazníky. Zelenou má však nově jako součást odpočinkové zóny krajské Sanatorium Pálava, které nabídne pacientům s poškozením mozku 214 lůžek a počítá se zhruba 150 zaměstnanci.

Kritika místních politiků

Premiér Petr Fiala (ODS) s dalšími politiky v pondělí poklepal jeho základní kámen. Je to největší investice Jihomoravského kraje v tomto volebním období. „Jsem rád, že jsem u zahájení něčeho tak přínosného a důležitého, nejen pro kraj, ale zdravotní péči v celé republice,“ sdělil premiér. Vznik sanatoria však někteří krajští politici ostře kritizují.

Projekt za 784 milionů korun, dotovaný téměř 300 miliony korun z Národního plánu obnovy, měl být podle původních záměrů navázaný na lázeňské procedury čínského projektu. Sanatorium má začít fungovat v lednu roku 2026. Je však zlomkem původních plánů v atraktivní oblasti.

+2

Poprask vzbudilo zářijové vyjádření prezidenta Petra Pavla. Na návštěvě jižní Moravy řekl, že čínská firma RiseSun Healthcare & Tourism CZ chce pozemky na stavbu lázní prodat švýcarským fondům. „Neznám detaily, ale ve vztahu k tomu, jak se vyvíjely ohlášené čínské investice v Česku a jak se dnes Čína staví k naší zemi, tak bych viděl možná jako rozumné řešení, pokud by kraj pozemky odkoupil zpátky a nakládal s nimi opět jako český vlastník, než abychom se bavili s někým, v koho asi nemůžeme mít plnou důvěru,“ sdělil Pavel v září.

Čínané nyní pro Seznam Zprávy prolomili mlčení. „Aktuálně vše běží podle plánů a stanovených termínů. Finalizujeme všechny dokumenty na stavbu. Očekáváme stavební povolení, abychom mohli pokračovat v plánování stavby,“ sdělil pro Seznam Zprávy Edward Jie Xu, firemní ředitel odboru investic v Evropě.

Na 22 hektarech pozemků má vzniknout ubytování pro 600 lidí, včetně budovy s tradiční čínskou medicínou. „Lidé v Pasohlávkách přijedou na léčení nebo na prázdninový relax,“ řekl Xu už dříve.

Odklady lázní

Číňané už několikrát posunuli termín dokončení lázní. Záměr vznikl před více jak 10 lety. Miliardovou čínskou investici podporovalo někdejší vedení Jihomoravského kraje v čele s Michalem Haškem i bývalý prezident Miloš Zeman. Silnice vybudovaná za veřejné peníze však zatím vedla jen do polí, které v minulosti krajská firma Thermal Pasohlávky Číňanům prodala.

Xu přesto odmítá prodejní záměry, o nichž se mimo jiných Pavel zmínil. „Ke spekulacím se nebudeme vyjadřovat,“ doplnil ředitel.

Podle něj je firma v pravidelném kontaktu se všemi „hráči“, včetně vedení kraje i obce Pasohlávky, v jejímž katastru mají lázně vyrůst.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) se s představiteli firmy sešel loni v prosinci. Také odmítá, že by nové sanatorium bylo na vzniku čínských lázní jakkoli závislé. „Projekty jsou od sebe naprosto odlišné,“ zdůraznil.

Neurorehabilitace mimo civilizaci?

Krajský zastupitel Petr Kunc (Spolu pro Moravu), který stál u počátků záměru, mluví jinak. Projekt v současné podobě označil za „blbost“. „Ty pozemky nebyl nikdo v Evropě ochotný koupit, vzali jej Číňané. Lázně měly být součástí čínského městečka a měly využívat termální vodu. Dneska se ví, že Čína tam nic stavět nebude. Lázně se proměnily na neurorehabilitaci. Jaký dává smysl stavět zařízení za miliardu mimo civilizaci?“ namítl.

„Argumenty mě překvapují. Na zastupitelstvu nikdy nezazněly. Když tady lázně nebudou, je to pro nás obchodně výhoda,“ argumentoval Grolich snazším sháněním personálu.

O prodeji pozemků do Švýcarska nemá informace, stejně jako o případných průtazích. „Nemáme žádné indicie k tomu, že by termín (2027) dokončení lázní neměl být dodržen. Pro nesplnění termínu je ve smlouvě nastavená smluvní pokuta, která je krytá bankovní zárukou,“ dodal.

K budoucnosti čínských lázní je skeptický také další krajský zastupitel a starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula (Spolu pro Moravu). „Když se podíváme, jak dlouho se takové projekty povolují a stavějí, silně pochybuju, že vše běží podle plánu. Začínají prosakovat informace, že by kraj měl pozemky zpátky odkoupit od Číňanů, což bych považoval za absurdistán,“ řekl pro Seznam Zprávy.

K čínským lázním byl dříve kritický taky současný ministr zdravotnictví a bývalý krajský zastupitel Vlastimil Válek (TOP 09). Vznik sanatoria si však pochvaluje. „Nechtěl bych debaty o smysluplnosti revokovat. Co bylo, to bylo. Jako pro lékaře je pro mě klíčové, že v Česku vzniká čtvrté špičkové zařízení tohoto typu. Že vzniká v polích, je naopak správně,“ sdělil vzhledem k tomu, že pacienti potřebují k rehabilitaci hlavně klid.

„Sanatorium bude sloužit pro neurorehabilitaci, jejímž cílem je, aby pacient třeba po cévní mozkové příhodě začal v následné fázi co nejdříve a nejlépe rehabilitovat. Díky tomu se mu vrátí hybnost, nebude mít poruchu řeči, vrátí se do práce a bude žít nejen dlouhý, ale také kvalitní život,“ řekl Válek.

V Česku jsou taková rehabilitační centra v Kladrubech, Hrabyni a v Luži-Košumberk, na Moravě doposud chybělo.

Projekt lázní vznikl za éry hejtmana Haška. Společnost Thermal Pasohlávky, zčásti vlastněná krajem a obcí Pasohlávky, prodala pozemky za 380 milionů korun čínské firmě. Thermal Pasohlávky se letos přetvořily do krajské akciovky Jihomoravská zdravotní.

Hejtman Grolich zdůraznil, že pokud by RiseSun projekt i s pozemky někomu prodával, musí i nový vlastník dodržet termíny a smluvní závazky. „Jestli v mezičase část nebo celý projekt někomu prodají, nemohu předjímat. Nové informace k tomu nemám,“ uvedl.

Pokud by Čínané chtěli pozemky prodat, měl by podle Grolicha kraj s předkupním právem zvážit, zda je zpětně neodkoupit. „To by bylo skandální,“ namítl Kunc.

Přidali jsme fotogalerii.

Reklama

Doporučované