Hlavní obsah

Penicilinu je v lékárnách dost, tvrdí ministerstvo. Sklady jsou prázdné

Foto: Petr Švancara , ČTK

Společnost BB Pharma přerušila dodávky penicilinu do Česka do konce září.

Reklama

Výrobce penicilinu přestal lék do Česka dovážet, protože se mu to nevyplácí. Ministerstvo „věří“, že se mu podařilo zajistit dodávky chybějících léků a předejít opakování nedostatků z minulé sezony. Kdy budou, neuvedlo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I na konci léta je v Česku stále nedostatek některých léků, včetně antibiotik. Trápí to nejen pacienty, ale i praktické lékaře. Jaromír Chlumský, který ordinuje na pražském Smíchově, popisuje, jak to v současnosti běžně chodí.

„Systém mi tu hlásí, které léky nejsou, ale my je přesto předepisujeme. Pacient pak přijde do lékárny a tam mu řeknou, že léky nemají,“ připouští Chlumský. Vysvětluje, že kdyby lékař vhodný lék nepředepsal, mohl by čelit žalobám.

Následně vše ukazuje přímo na svém počítači.

„Tady jsou třeba léky na cholesterol – zhruba každý druhý není dostupný,“ ukazuje na obrazovce na výpis léků. Zhruba u poloviny z nich svítí červené políčko značící jeho nedostupnost v Česku.

Ani u léků, které na svém počítači Chlumský vidí jako dostupné, ale není jasné, zdali je pacienti v lékárnách v blízkosti ordinace seženou.

„My samozřejmě nevíme, do jaké míry se dá na systém spolehnout, že lék v lékárnách bude. Stoprocentně to víme až po zpětné vazbě od pacientů, když nám ohlásí, že daný lék nesehnali,“ vysvětluje Chlumský a dodává, že špatná je situace hlavně u antibiotik. Ne ve všech případech se totiž dají zaměňovat.

Penicilin? Zásoby nulové

Nedostatek je citelný zejména u penicilinu, jehož výrobce (společnost BB Pharma) přerušil dodávky léku do Česka do konce září. Jako důvod uvedl, že státem regulovaná cena léčiva je tak nízká, že se firmě nevyplatí penicilin dovážet. Vyplývá to z údajů zveřejněných v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Podle České lékárnické komory se aktuální stavy penicilinu u lékáren různí. „Záleží na jejich zásobě. Nicméně lékárny, které jeho zásobu nemají, si jej nemohou pro své pacienty objednat od některého z distributorů, protože distribuční skladové zásoby jsou nulové,“ popsala mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že jsou momentálně v Česku zásoby penicilinu na měsíc.

„Na základě dat poskytnutých Státním ústavem pro kontrolu léčiv vyplývá, že po porovnání dodávek a uskutečněných výdejů by aktuálně měla být v ČR k dispozici zásoba penicilinu na měsíční spotřebu a další dodávky penicilinu průběžně přicházejí,“ tvrdí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Současný nedostatek penicilinu tak navazuje na předchozí výpadky, které Česko trápí od loňského podzimu.

Během zimy začalo ministerstvo sice lékařům každý týden zasílat přehled léků, které nejsou v Česku k dostání, a začalo více sledovat informace o spotřebě léků z elektronických receptů. Avšak kompletní informace o množství léků v lékárnách nebo ve skladech distributorů stále chybějí. K dispozici jsou pouze plošné údaje pro celé Česko.

Nedostatek informací měla napravit vládou schválená novela zákona o léčivech. Na základě ní chce Válkův rezort distributorům nakázat, aby informovali SÚKL o tom, kolik balení přípravků mají aktuálně na skladě. Tím ministerstvo a SÚKL získají údaj o tom, kolik léku je v distribuci, a tedy i k dispozici pro dodání do lékáren.

Novela zákona má také nově zavést povinnost pro výrobce dodávat léky ještě jeden až dva měsíce po nahlášení výpadku, a to v závislosti na spolehlivosti předchozích dodávek.

Premiér: Chci od Válka informace

Novelu se ale nepodařilo dostat přes projednávání ve Sněmovně – podle ministerstva kvůli obstrukcím opozičních poslanců.

Na dotazy redakce mluvčí Jakob odpověděl, že rezort předpokládá, že novela by se mohla projednávat na první schůzi Poslanecké sněmovny po sněmovních prázdninách.

Podle Chlumského ale mělo mít ministerstvo o lécích přehled už dávno.

„Jestli ministerstvo přiznává, že nemá přehled, tak je to samozřejmě fatální chyba. O tomhle mělo mít přehled odjakživa, ne to řešit až teď,“ řekl Chlumský.

Kvůli nedostatku léků už vyzval k akci ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) i premiér Petr Fiala.

„Považuji tu věc za jeden ze zásadních úkolů Ministerstva zdravotnictví, proto jsem dnes požádal pana ministra, aby vládu informoval, jaký je ten aktuální stav, pokud se týká klíčových léků, čeho je nedostatek a jakým způsobem bude ministerstvo dál postupovat,“ řekl premiér ve středu. „Musíme dál pracovat na tom, aby čeští občané neodcházeli z lékáren bez léku, který dostali předepsán,“ dodal Fiala.

Noví dodavatelé nestíhají

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že už od jara se stávajícími dodavateli léků intenzivně komunikuje o mimořádných dodávkách.

„Věříme, že se léčiv podařilo zajistit dostatek, a u některých antibiotik až o 20 % větší množství ve srovnání s minulými spotřebami, což by mělo plně pokrýt i případný výkyv poptávky a předejít opakování nedostatků z minulé sezony,“ reagoval na dotazy redakce Jakob.

Doplnil, že rezort komunikoval také s novými dodavateli. Ti ale mají údajně problémy uspokojit již své současné závazky a do Česka dodávat nechtějí.

Podle lékárníků se k omezeným dodávkám penicilinu přidala i jeho zvýšená spotřeba. „V roce 2023 pozorujeme jeho zvýšenou spotřebu, a to i nad množství běžná před covidem,“ sdělila Seznam Zprávám Bažantová.

Chlumský pak tvrdí, že chybějící penicilin je problémem hlavně u pediatrů – dětem se totiž nemají podávat širokospektrá antibiotika, a to kvůli riziku vzniku rezistence. Problematická je situace také u těhotných žen. „U těhotných žen je jediné bezpečné antibiotikum penicilin, všechna ostatní mohou způsobit poškození plodu. Předepsat jiné léky si nikdo z doktorů na triko nevezme,“ shrnul Chlumský.

Reklama

Doporučované