Hlavní obsah

Policejní historici po 90 letech objasnili vraždu Otýlie Vranské

Foto: Wikimedia Comons / úprava SZ

Otýlie Vranská.

Reklama

Do dnešního dopoledne to byl jeden z nejstarších a nejproslulejších „pomníčků“ československých kriminalistů. Policejní historici to ale nevzdali. Kdo podle nich zavraždil 1. září 1933 Otýlii Vranskou?

Článek

Její tělo bylo nalezeno ve dvou kufrech. První kufr položil vrah do vlaku jedoucího z pražského Masarykova nádraží do Bratislavy. Obsahoval hlavu ženy s hlubokou sečnou ranou a také nohy. Druhý kufr doputoval do Košic. Vrah ho poslal vlakem z Wilsonova (dnes hlavního) nádraží. Byl v něm ženský trup se sedmi bodnými ranami v okolí levého prsu. A useknuté ruce.

6. září 1933 policisté zjistili, že obětí je Otýlie Vranská, narozená 1911 na Slovensku v Brezne pod Hronom. Identifikovaly ji její dvě sestry žijící v Praze. Informaci mohli policisté zjistit dříve, ale nenapadlo je prověřit archiv otisků prstů. Otýlie Vranská byla totiž v roce 1931 zadržena pro prostituci a (jak psal dobový tisk) byla „daktyloskopována“.

Kriminalisté pod vedením rady Josefa Vaňáska se tehdy za obrovského zájmu veřejnosti pustili do hledání vraha. Ale nevypátrali ho. Jejich nástupci se k „pomníčku“ opakovaně vraceli. Také bez úspěchu. Ani tak to nevzdali. A teď mohli oznámit: „Asi víme, kdo ženu zavraždil.“

Hlavní podezřelí Pěkný a Koklesová

Skupina kriminalistů a historiků pod vedením ředitele Muzea policie Radka Galaše pracovala na objasnění vraždy Otýlie Vranské několik let. A teď, 21. září, přišli se závěrečnou zprávou.

Věří, že vrahem byl rotmistr Josef Pěkný, o kterém Otýlie své bytné vykládala, že si ji chce vzít. A že spolupachatelkou byla Pěkného milenka Antonie Koklesová – původem rovněž ze Slovenska a i ona se v Praze živila nejstarším řemeslem.

Příběh Otýlie Vranské

Jeden kufr byl v Bratislavě, a v něm hlava a nohy. Ve druhém, v Košicích, byl trup a ruce. Záhadná vražda Otýlie Vranské, 1. září 1933. Jeden z nejstarších a nejproslulejších „pomníčků“ československých kriminalistů.

Paradoxní je, že kriminalisté a historici své dnešní odhalení odkládali, protože čekali na analýzu DNA, která měla identitu pachatelů prokázat jednoznačně. Neprokázala.

Pomoci mělo několik vlasů, které Vranská držela v ruce. Další se nalezly na její paži. Analýza DNA však ukázala, že to nebyly vlasy hlavních podezřelých. Policisté pracovali s referenčními vzorky DNA příbuzných hlavních podezřelých.

Historikům tedy zbývají pouze nepřímé důkazy. A přesvědčení, že vlasy na těle Vranské nemají s vraždou nic společného – mohly být v kufru už před vraždou.

Rekonstrukce poslední noci

Podle týmu Radka Galaše vypadala poslední noc života Otýlie Vranské následovně:

Večer se vypravila do restaurace U Kupců v centru Prahy na schůzku s Pěkným. Rotmistr však dorazil s jejich společnou známou Koklesovou. I ona se o Pěkného ucházela, také ona doufala ve výhodný sňatek. Jisté podle dobových svědectví je, že Pěkný z restaurace odcházel spolu s Koklesovou.

Totéž oba prohlásili do protokolu, když je policisté 8. září 1933 vyslýchali. Tvrdili, že Vranské nevadilo, že se Pěkný stýká i s Koklesovou. V restauraci prý zůstali skoro do půlnoci a dobře se bavili. Vranská vypila čtyři piva a zpívala. Spolu pak šli na Karlovo náměstí. Tam Pěkný a Koklesová nasedli do tramvaje a jeli do Pěkného bytu v Táborské ulici.

Otýlie Vranská se prý Koklesové svěřila, že si musí jít hledat nocleh, protože si už netroufne vzbudit bytnou. Číšník restaurace U Politické mrtvoly v Křemencově ulici ji později měl vidět kolem půlnoci ve společnosti vysokého blondýna. Tancovali spolu. Blondýn jí objednal jablko.

Posledním místem, kde Vranskou svědci viděli živou, byl vchod restaurace U Šmelhausů v Melantrichově ulici, to bylo kolem jedné hodiny ranní.

Osudným se jí podle Galaše stalo rozhodnutí vypravit se v noční hodinu za Pěkným.

Vranská 1. září 1933 kolem jedné hodiny ranní nasedla v pražském centru buď na tramvaj číslo 19, nebo na tramvaj číslo 2 a odjela k bytu Josefa Pěkného.

Tam zřejmě došlo k žárlivé scéně a rotmistr Vranskou zavraždil. Přistoupil k ní zezadu, zaklonil jí hlavu a podříznul ji. Následovaly sečné rány do hlavy, podle kriminalistů snad rány jistoty. Pitva prokázala, že Vranská s téměř odříznutou hlavou stále žila.

Kdo zasadil sedm bodných ran do levého prsu oběti? Historici mohou jen spekulovat. Donutil Pěkný Koklesovou, aby se na vraždě podílela? Mělo jít o zmatení stop, snahu vytvořit dojem rituální vraždy?

To se už nikdo nedozví.

Motiv? Josef Pěkný byl vážený muž. Byl legionář, který se účastnil bitvy u Zborova. Měl dobré postavení účetního v kasárnách. Žárlivá hádka dvou prostitutek v jeho bytě mohla jeho prestiž a živobytí snadno ohrozit. A byl to voják zvyklý na zákopové řeže první světové války…

Radek Galaš je přesvědčený, že byť se jeho tým může opřít jen o nepřímé důkazy, vraždu objasnil. Přiznává, že jistotu mají tak na 80 %.

Dvacet procent kriminalistického pomníčku tedy zůstává. Měla je odstranit analýza DNA. Nestalo se. A je tedy nepravděpodobné, že se ještě někdy dozvíme víc.

Pozn. red.: V původní verzi článku jsme historika kriminalistiky, ředitele Muzea Policie České republiky Radka Galaše omylem přejmenovali na Gadaše. Za chybu se velmi omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované