Hlavní obsah

Policie odmítla, že by rozdmýchala potyčku u Národního muzea. Ukázala video

Policejní záběry ze zásahu u Národního muzea.Video: Policie ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Policie se v pondělí ohradila proti tvrzením, že vyvolala konflikt u Národního muzea. Tvrdí, že přístup policistů byl „pasivní a defenzivní“ a v řadě případů se museli potýkat s nevybíravým jednáním.

Článek

K zákroku došlo po sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Po oficiálním skončení akce, zhruba v 17:00, se část účastníků pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku.

Policie demonstranty vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do budovy. Při zákroku bylo zajištěno 20 lidí, tři policisté podle pondělního prohlášení byli zraněni.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil zákrok za profesionální. „Policisté začali bránit ve vstupu nějakým použitím donucovacích prostředků až ve chvíli, kdy dav samotný projevil agresi,“ řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce.

„Po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýchávání situace nemůže být řeč. Policisté se v naopak řadě případů museli potýkat s nevybíravým jednáním, ať už se slovními, či v několika případech i fyzickými ataky, a k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy,“ uvedla pak v pondělí na twitteru policie.

Svolavatelé demonstrace v prohlášení poznamenali, že k pokusům o stržení vlajky z budovy muzea došlo až po ukončení demonstrace. Zároveň naznačili možnou účast provokatérů na akci.

„Máme jasný videodůkaz, že lidé neútočili na Národní muzeum, nýbrž že pouze poklidně stáli a policie na ně nevyprovokovaně zaútočila na základě rozkazu velitele zásahu,“ napsal pak v neděli na svých sítích právník a předseda PRO Jindřich Rajchl.

Reklama

Doporučované