Hlavní obsah

Policie uzavřela smrt šéfa autobusového impéria

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Majitel společnosti BusLine Jakub Vyskočil se svým otcem, hercem Ivanem Vyskočilem.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv je policie v případě majitele obří dopravní společnosti BusLine po měsících vyšetřování přesvědčena, že zemřel bez cizího zavinění.

Článek

Po bezmála deseti měsících skončilo prověřování úmrtí Jakuba Vyskočila - majitele firmy BusLine, která patří mezi největší autobusové dopravce v Česku.

Policisté uzavřeli svou práci v této věci se závěrem, že se jednalo o sebevraždu, a případ nakonec odložili. „Policejním orgánem nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by zakládaly podezření, že smrt Jakuba Vyskočila byla zaviněna jednáním jiné osoby,“ potvrdil pro Seznam Zprávy písecký okresní státní zástupce Zbyněk Polívka.

Tělo podnikatele našli loni na začátku května u rybníka Horní Roudný na Písecku, desítky kilometrů od jeho domova. Podle závěru policistů se Vyskočil zastřelil pistolí. „Nebyla zjištěna žádná obranná zranění, ani stopy po zápasu,“ doplnil žalobce.

Policisté se kvůli prověřování této smrti zabývali také dalšími důkazy. Vytvořili například detailní časovou osu. Z ní vyplývá, že v den smrti byl Jakub Vyskočil s rodinou a přáteli a naposledy ho viděl jeden z jeho blízkých příbuzných.

Zkoumal se i dopis na rozloučenou, který podnikatel nechal ve své ložnici a který podle odborného zkoumání skutečně sám napsal.

„Dynamika písma odpovídá dynamice písma jmenovaného (Jakuba Vyskočila), současně i kvalitativní projev je shodný,“ uvedl žalobce. Kdy přesně majitel BusLine dopis napsal, ale není jasné.

V posledních měsících před smrtí řešil majitel BusLine problémy kolem společnosti. Například neshody s bývalým obchodním partnerem Jiřím Vařilem, který byl obviněn z korupce, a to v případu, který se BusLine také týkal. Podle závěru policistů - jak dále uvedl žalobce - ale tento Vařiův případ se smrtí majitele nesouvisel.

Žalobce Polívka rovněž potvrdil, že vedle dopisu na rozloučenou přišla policistovi, který řešil korupční kauzu, před tragickou smrtí Vyskočila SMS zpráva, v níž se majitel loučil. Zpráva z Vyskočilova mobilu přišla také nejbližším spolupracovníkům, majitel je podporoval v dalším řízení firmy.

Vyšetřování kauzy kolem Jiřího Vařila a firmy BusLine

Jakub Vyskočil byl před svým úmrtím řadu let majitelem severočeské autobusové firmy BusLine. Okolnosti fungování této společnosti v době, kdy ji faktický řídil podnikatel Jiří Vařil, přitom vyšetřuje policie. Případ, v němž je Vařil také obviněn, je na české poměry mimořádně rozsáhlý. Celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun. Vyšetřovatelé již popsali, že Vařil ovládal některé liberecké politiky i zaměstnance zdejšího dopravního podniku, advokáty nebo auditory. Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec. Fima BusLine díky tomu dostávala stamilionové zakázky.

Otec Jakuba Vyskočila - herec Ivan Vyskočil - od počátku tvrdí, že o sebevraždu nešlo. Společně s bývalou partnerkou jeho syna podali prostřednictvím advokátky Karin Konstantinovové stížnost proti tomu, že policie případ odložila.

„Nemůžu se k tomu blíže vyjadřovat, protože nemám svolení klientů,“ řekla Konstantinovová.

Žalobce Polívka však stížnost přezkoumal a nyní závěry policistů potvrdil.

V souvislosti s úmrtím Jakuba Vyskočila bude ještě několik týdnů probíhat dědické řízení. Veškerý majetek - včetně firmy BusLine a další společnosti, jejíž hodnota je odhadována na zhruba 700 milionů korun - by měl připadnout nezletilé dceři po Jakubu Vyskočilovi.

Nárok si na něj dělá také vyšetřovaný podnikatel Jiří Vařil. Ten dlouhodobě tvrdí, že Vyskočilovi akcie této firmy jenom svěřil. Seznam Zprávám Vařil před koncem loňského roku řekl, že už udělal kroky k tomu, aby získal firmu zpět. Obrátil se kvůli tomu na soud i na policii.

Reklama

Doporučované