Hlavní obsah

Policie dělá tečku za smrtí šéfa velké autobusové firmy

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Herec Ivan Vyskočil od smrti syna Jakuba, někdejšího majitele firmy BusLine, tvrdí, že sebevraždu nespáchal.

Reklama

Majitel autobusové firmy BusLine Jakub Vyskočil letos v květnu zemřel. Policisté se od té doby zabývají okolnostmi jeho úmrtí. Prověřování by však mělo brzy skončit.

Článek

Po téměř sedmi měsících se blíží konec prověřování případu úmrtí někdejšího majitele firmy BusLine - jednoho z největších autobusových dopravců v Česku.

Tělo podnikatele Jakuba Vyskočila našli letos na začátku května u rybníka Horní Roudný na Písecku, desítky kilometrů od jeho domova. Podle dřívějších informací, které ale policie stále prověřuje, se zastřelil.

Písecký okresní státní zástupce Zbyněk Polívka pro Seznam Zprávy řekl, že by vyšetřovatelé mohli případ brzy uzavřít. „Čeká se pouze na odborné vyjádření ke grafologickému zkoumání,“ uvedl Polívka.

Policejní specialista se podle Polívky konkrétně zabývá dopisem na rozloučenou, který Vyskočil na místě činu nechal.

„Měl by posoudit, jestli tam byly třeba nějaké vlivy a okolnosti, jestli byl pod tlakem, případně pod jakým eventuálním tlakem byl,“ řekl žalobce Polívka.

Co se bude na dopise zkoumat, popsal obecně znalec Jiří Závora, který se specializuje na expertizu ručního písma a psychologii, ale přímo na této kauze nepracuje. Uvedl, že expert policie se nejprve zabývá tím, zda dopis na rozloučenou napsal skutečně Jakub Vyskočil.

„Pokud to potvrdí, je možné dále zkoumat, zda je linie rukopisu roztřesená či jinak afektovaná, což přinejmenším může naznačit na okolnosti či podmínky, za nichž byl dopis napsán,“ sdělil.

Znalec v podobných případech podle něho jen těžko zjistí, zda byl autor dopisu ve stresu z toho, co chce udělat, nebo pod nátlakem jiné osoby.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda existují v tomto případě nějaké pochybnosti o původně stanovené verzi, nechtěl státní zástupce odpovídat. „Zatím nebudu předjímat. Ještě to není skončeno,“ uvedl Polívka.

„Buď se věc odloží, nebo - pokud by tam něco bylo a skutečně bychom měli nějakého pachatele - by bylo zahájeno trestní stíhání,“ doplnil.

Vyšetřování kauzy kolem Jiřího Vařila a firmy BusLine

Jakub Vyskočil byl před svým úmrtím řadu let majitelem severočeské autobusové firmy BusLine. Okolnosti fungování této společnosti v době, kdy ji faktický řídil podnikatel Jiří Vařil, přitom vyšetřuje policie. Případ, v němž je Vařil také obviněn, je na české poměry mimořádně rozsáhlý. Celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun. Vyšetřovatelé již popsali, že Vařil ovládal některé liberecké politiky i zaměstnance zdejšího dopravního podniku, advokáty nebo auditory. Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec. Fima BusLine díky tomu dostávala stamilionové zakázky.

V posledních měsících před smrtí řešil majitel BusLine problémy kolem společnosti. Například neshody s bývalým obchodním partnerem Jiřím Vařilem, který byl obviněn z korupce v případu, jenž se společností souvisel.

Vedle dopisu na rozloučenou přišla nejbližším spolupracovníkům Jakuba Vyskočila z jeho mobilu krátce před tragickou smrtí SMS zpráva. Podle textu se s nimi majitel loučil a podporoval je v dalším řízení firmy.

Lidé, kteří se s Vyskočilem viděli několik dní před smrtí a se kterými Seznam Zprávy mluvily, jeho smrt zaskočila. Podnikatel s nimi mluvil o svých dalších plánech nebo o jeho svatbě, která se měla letos v létě uskutečnit.

Otec Jakub Vyskočila - herec Ivan Vyskočil - pak od počátku tvrdí, že o sebevraždu nedošlo. Tento názor opakovaně zopakoval do médií.

Reklama

Doporučované