Hlavní obsah

Autobusové impérium a majetek za 700 milionů má dostat jedenáctiletá dívka

Foto: ČTK / Taneček David, ČTK

Majetek spojený s autobusovou firmou BusLine by měl připadnout dceři po zemřelém majiteli Jakubu Vyskočilovi.

Reklama

Správce pozůstalosti po majiteli společnosti BusLine Jakubu Vyskočilovi chce do konce března 2023 ukončit dědické řízení. Majetek by měla dostat Vyskočilova nezletilá dcera, již do dovršení nezletilosti bude zastupovat matka.

Článek

Už během prvních týdnů roku 2023 by se mělo uzavřít dědické řízení po majiteli jedné z největších dopravních firem v zemi. První muž firmy BusLine Jakub Vyskočil letos v květnu zemřel a veškerý majetek má připadnout jeho jedinému dítěti – jedenáctileté dceři.

„Jediným dědicem pana Vyskočila je jeho nezletilá dcera,“ uvedl pro Seznam Zprávy správce pozůstalosti advokát Jan Seidel s tím, že do věku plnoletosti bude dědičku zastupovat její matka. „Každého nezletilého zastupuje především jeho zákonný zástupce, tedy v případě úmrtí jednoho z rodičů je tímto zákonným zástupcem druhý rodič,“ doplnil Seidel.

Na vlastnictví holdingu BusLine a dalších firem s odhadovanou hodnotou přes 700 milionů korun si však dělá nárok také za korupci obviněný podnikatel Jiří Vařil. Ten dlouhodobě tvrdí, že Vyskočilovi akcie této firmy jenom svěřil. Seznam Zprávám Vařil řekl, že už udělal kroky k tomu, aby získal firmu zpět. Obrátil se kvůli tomu na soud i policii.

„Já jsem své pohledávky přihlásil do dědictví, podal jsem žalobu a v rámci dvou trestních oznámení to šetří také policie,“ uvedl Vařil. Doplnil, že jedno z těchto trestních oznámení, které mířilo přímo na Vyskočila, policisté po jeho úmrtí už odložili.

Vařil navíc na začátku prosince 2022 poslal vedení firmy BusLine čtyřstránkový dopis. V něm mimo jiné tvrdí, že z některých smluv vyplývá, že Vyskočil v říjnu 2013 převzal akcie této společnosti pro něho, nikoliv pro sebe. „Převzaté akcie měl toliko pro mne uložit, opatrovat a vystupovat s nimi navenek, aniž by se stal jejich vlastníkem,“ tvrdí Vařil v dopise.

Seidel přesto říká, že chce dědické řízení uzavřít, a to již během několika měsíců. A opakuje, že dědicem se stane Vyskočilova dcera. „Dědické řízení dosud není skončeno. Očekávám, že by mohlo být uzavřeno v prvním čtvrtletí nového roku,“ uvedl Seidel.

Zástupce vedení firmy BusLine pak řekl, že dědictví po Jakubu Vyskočilovi nijak neřeší. „Do dědického řízení po jeho úmrtí nijak nevstupujeme, má svá pravidla a postupy. Opakované útoky pana Vařila na dědičku majitele dopravní skupiny však zásadně odmítáme,“ napsal provozní ředitel firmy BusLine Michal Hanč.

Firmy za stovky milionů

Ve sporu jde přitom nejen o autobusovou společnost BusLine, jejíž hodnota je odhadována zhruba na půl miliardy korun. Součástí holdingu po Vyskočilovi jsou také další firmy.

Jedna třeba vlastní solární elektrárnu, druhé patří průmyslové areály v Praze, v Třemošné u Plzně nebo v Kadani na Chomutovsku a součástí dědictví jsou také byty v pražské čtvrti Vinohrady. Dále jde o stavební firmy nebo společnosti, které se zabývají správou nemovitostí. Jejich hodnota se pohybuje v řádu několika stovek milionů.

Vyšetřování kauzy kolem Jiřího Vařila a firmy BusLine

Jakub Vyskočil byl před svým úmrtím řadu let majitelem severočeské autobusové firmy BusLine. Okolnosti fungování této společnosti v době, kdy ji faktický řídil podnikatel Jiří Vařil, přitom vyšetřuje policie. Případ, v němž je Vařil také obviněn, je na české poměry mimořádně rozsáhlý. Celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun. Vyšetřovatelé již popsali, že Vařil ovládal některé liberecké politiky i zaměstnance zdejšího dopravního podniku, advokáty nebo auditory. Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec. Fima BusLine díky tomu dostávala stamilionové zakázky.

Už po smrti Jakuba Vyskočila byli pověřeni vedením jednotlivých společností manažeři. Což by mělo zůstat i poté, co bude dědické řízení ukončeno.

„Obchodní vedení společností je povinností jejich statutárních orgánů, které jsou plně funkční,“ dodal Seidel.

Hanč pak uvedl, že i když firma BusLine přišla o svého majitele, tak na její provoz to vliv nemělo. „Dopravní skupina BusLine pracuje ve zcela standardním režimu,“ podotkl Hanč. Firma však podle něho jen, jako další dopravní firmy, čelí kritickému nedostatku řidičů.

Tělo Jakuba Vyskočila našli letos na začátku května u rybníka Horní Roudný na Písecku. Podle dřívějších informací se zastřelil.

Vedle dopisu na rozloučenou přišla nejbližším spolupracovníkům z Vyskočilova mobilu krátce před tragickou smrtí SMS zpráva. Podle textu se s nimi majitel loučil a podporoval je v dalším řízení firmy.

Lidi, kteří se s Vyskočilem viděli několik dní před smrtí a se kterými Seznam Zprávy mluvily, jeho smrt zaskočila. Podnikatel s nimi mluvil o svých dalších plánech nebo o jeho svatbě, která se měla letos v létě uskutečnit.

Reklama

Doporučované