Hlavní obsah

Policista ze zásahu na fakultě neodešel dobrovolně, jak tvrdil. Byl vyhozen

Foto: Jan Mihaliček

Příslušníci speciální zásahové jednotky v akci.

Reklama

Bývalý policista, který Seznam Zprávám popsal své trauma ze zásahu na Filozofické fakultě UK, byl ve skutečnosti propuštěn. Vstoupil do politické strany a je podezřelý z trestného činu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Seznam Zprávy zveřejnily počátkem týdne dva texty o praporčíkovi Michalovi, bývalém příslušníkovi jednotky Speciální pořádkové jednotky Praha (SPJ), v nichž popsal, jak prožíval zásah loni v prosinci na filozofické fakultě. Psychicky ho ovlivnil prý natolik, že se rozhodl od policie odejít. V rozhovoru tvrdí, že to bylo z vlastní vůle.

Rozhovor si můžete přečíst zde:

Po zveřejnění textů však policie redakci sdělila, že dotyčný neodešel dobrovolně.

„Tvrzení policisty vnímáme jako účelové, v lednu byl totiž propuštěn ze služebního poměru. Případ řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ napsal Seznam Zprávám v úterý mluvčí Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy Jan Daněk.

„Byl propuštěn ze služebního poměru, kdy ještě předtím vstoupil do KSČM,“ přidala policie posléze na sociální síti X. Policisté totiž nesmějí být členy politických stran a hnutí.

Policie také bez dalších podrobností dodala, že muž je podezřelý z trestného činu.

Jak vypadal zásah policie na fakultě z pohledu policisty Michala:

Seznam Zprávy s těmito informacemi konfrontovaly dotyčného bývalého policistu, ale už odmítl cokoliv komentovat. Redakce požádala o rozhovor i velitele Speciální pořádkové jednotky (SPJ), aby se konkrétněji vyjádřil k důvodům propuštění daného policisty, jeho stíhání GIBS, ale i k tvrzením, která jeho bývalý podřízený Seznam Zprávám sdělil. Na žádost o rozhovor policie zatím nereagovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované