Hlavní obsah

Policisté na Babišově mítinku zaklekli školáka. Vondrášek je znechucen

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šarvátky na mítinku Andreje Babiše v Táboře 4. srpna.

Reklama

aktualizováno •

Policejní prezident Martin Vondrášek je podle svých slov znechucen informacemi o policejním zákroku v Borovanech na Českobudějovicku při setkání poslance ANO a expremiéra Andreje Babiše s voliči.

Článek

Vondrášek své rozhodnutí oznámil ve čtvrtek večer na Twitteru. Věc podle něj prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policejní prezident také bude chtít vysvětlení po šéfovi jihočeské policie, setká se s ním v pátek.

Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.

„Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal Vondrášek.

„Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal.

„Policie nesmí budit dojem ochranky“

Stejně tak premiér Petr Fiala (ODS) požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele GIBS Radima Dragouna, aby prověřili chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách. Uvedl to dnes na Twitteru.

Rakušan reagoval, že rozhořčení a zděšení veřejnosti naprosto chápe a pocity zcela sdílí. „Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit,“ uvedl.

Ministr má v úmyslu se osobně seznámit se závěry prověřování. „Policie musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,“ doplnil Rakušan.

Ještě před výzvou premiéra požádal Rakušan o podrobnou zprávu Vondráška. „Jako ministr vnitra policii neúkoluji, ale v případě podezření z nestandardních postupů chci vidět závěry kontrolních mechanismů v Policii ČR.“

Později informoval, že se s policejním prezidentem v pondělí sejde a následně se závěry jednání společně seznámí veřejnost.

Potyčky na mítincích

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu.

Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu. Ženu bezprostředně po výslechu policisté pustili a vedou s ní přestupkové řízení.

Rušno bylo i ve čtvrtek na mítincích v Sezimově Ústí a Táboře. I zde na Babiše kromě příznivců čekali odpůrci a došlo ke strkanicím.

Co se děje na Babišových mítincích

O vyhrocené situaci na setkání Andreje Babiše v Jihočeském kraji čtěte více zde:

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dříve. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Jak to vypadalo ve čtvrtek v Táboře a Sezimově Ústí:

+12

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření ministra vnitra.

Reklama

Doporučované