Hlavní obsah

Pondělní stávka se může dotknout milionu zaměstnanců. Zapojí se i Škoda Auto

Foto: Seznam Zprávy

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo v únoru letošního roku.

Reklama

Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo na tiskové konferenci oznámil, že do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí stovky firem. Hodinové zastavení výroby se může v důsledku toho týkat až milionu zaměstnanců.

Článek

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, na happeningu očekávají odboráři účast nejméně 8000 zaměstnanců.

Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to dnes řekli předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

„Přestože prioritou pro nás je, aby byly mítinky ve fabrikách, tak jsme se dohodli, že velký počet našich členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13 hodin, kde opravdu vyjádříme protest proti vládě a proti jejím krokům,“ řekl Ďurčo. „Zastavíme práci kultivovanou formou,“ doplnil ho Povšík. Půjde podle něj o největší protest od roku 2015 a má být paralelou na generální stávku.

V Mladé Boleslavi se výroba zastaví celkem na dvě hodiny. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance.

K protestům proti vládnímu konsolidačnímu balíčku se připojí i odboráři České pošty, stávku ale na 27. listopadu neplánují. ČTK to řekla předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová.

Den protestů vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na pondělí 27. listopadu. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270 000 členy. Z toho je necelých 30 procent právě ve svazu KOVO.

Reklama

Doporučované