Hlavní obsah

Kde všude se bude v pondělí stávkovat? Protest může být největší od revoluce

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Ve většině škol by měly zůstat lavice v pondělí prázdné. Ilustrační foto.

Reklama

/UVNITŘ MAPA PROTESTUJÍCÍCH ŠKOL/ Do pondělního protestu by se podle odhadů měla zapojit většina škol. Odbory počítají, že přesné počty se ukážou až v pondělí. I tak zřejmě půjde o nejmasivnější protest od revoluce.

Článek

Těsně přes 2000 škol a školských zařízení do středečního odpoledne avizovalo, že budou v pondělí 27. listopadu stávkovat, anebo se do protestu zapojí jiným způsobem – například tak, že nebudou zcela zavřené, ale protestovat bude jen část zaměstnanců.

Už nyní je nicméně jasné, že půjde o nejmasivnější protest za dlouhé roky, možná vůbec největší. Pro připomenutí: před 12 lety protestovalo 1620 škol.

Odbory odhadují, že se ke stávce v různé míře připojí více než polovina základních a středních škol. „Že se zapojí polovina škol, není jen odhad. Vycházíme z informací, které k nám dochází,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Zároveň ale v tuto chvíli nedokáže říct přesné číslo, protože data odbory teprve zpracovávají. Část škol se hlásí krajským pobočkám, některé rovnou centrále, další ředitelé svou účast ani oficiálně nehlásí, nebo jen svým zřizovatelům. Navíc školy se mohou o účasti ve stávce rozhodovat ještě dnes.

„Jde nám hlavně o to, aby rodiče věděli, jak bude v pondělí škola fungovat,“ dodává Seidlová, že přednější jsou momentálně informace pro rodiče.

Mapu škol zapojených do protestu dává dohromady profesní sdružení pedagogů Učitelská platforma. V jejím seznamu momentálně figuruje přes 2000 škol a školských zařízení (všechny školy zjistíte oddálením mapy, pozn. red.).

V Hradci Králové se například do stávky zapojí 21 z celkem 31 školních institucí zřizovaných městem. V celém Královéhradeckém kraji to pak je 56 procent krajských organizací. V Plzeňském kraji se prozatím přihlásilo přes 200 škol z celkových 500 v celém kraji.

„Jde o největší protest škol po roce 1989. Podpora je obrovská a výjimečná,“ řekl ČTK Jan Plzák z krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Největší protest od revoluce

Z dalších krajských měst například Zlín hlásí, že se zapojí 10 ze 13 tamních veřejných základních škol. V Liberci se zcela nebo částečně uzavře 13 z celkových 21 základních škol.

Naopak v Karlových Varech podle posledních informací úplné uzavření provozu plánuje jen jedna škola. V Pardubickém kraji se zapojí do protestu asi polovina ze všech 600 mateřských, základních a středních škol.

„Podle mne je to jeden z největších protestů ve školství, jaký jsem za 35 let v oboru zažil. Přispěla k tomu úterní debata ministra školství s řediteli škol. Pěkně je nadzvedl a vystoupení ministra financí v televizi tomu dalo korunu. Jak námi pohrdá, to je úplně neuvěřitelné,“ řekl předseda pardubické krajské rady školských odborů Oldřich Skalický.

Důvody stávky

Zmíněná debata mezi řediteli a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) proběhla v úterý. Seznam Zprávy o jejím průběhu informovaly. Ministr musel čelit velmi kritickému postoji ředitelů, kteří nesouhlasí s posledními kroky Ministerstva školství.

On-line schůzka ministra s řediteli

MŠMT zatím nemá zajištěné prostředky pro všechny nepedagagické pracovníky na příští rok. Díky přislíbeným penězům od vlády, které by mělo školství dodatečně obdržet v roce 2024, by se mělo podařit zachránit 9 tisíc míst. Osm tisíc neobsazených pozic se ale chystá ministerstvo škrtnout.

Dále chce Ministerstvo školství uspořit na množství dotované výuky ze státního rozpočtu. Původně se mělo základním školám škrtnout 6 procent proplacených vyučovacích hodin a středním 15 procent. Ministr Bek ale v úterý oznámil, že částečně ustoupí podaným připomínkám a úspora se pro oba stupně školství sjednotí na 5 procentech. Je ale třeba dodat, že většina škol nečerpá maximální limit financovaných hodin.

Školy ale také protestují proti chystané změně systému přidělování asistentů pedagoga. Ty, které pracují s nejvíce žáky s různými formami postižení, mají o značnou část těchto podpůrných pracovníků přijít. Změna by měla ale začít platit až od 1. ledna 2025.

Reklama

Doporučované