Hlavní obsah

Hledají se peníze pro školy. Vláda ale další miliardy nedá. Stávka bude

Foto: Shutterstock.com

Peníze na výuku dětí ve školách stále chybí.

Reklama

Na poslední chvíli se Ministerstvo školství snaží zaplátovat díru v rozpočtu. Ministr školství Mikuláš Bek se pokusil přesvědčit kolegy ve vládě, že jsou potřeba další miliardy. Pochopení ale nenašel.

Článek

Ministerstvu školství chybí v rozpočtu asi pět miliard korun. Minimálně o tolik si chtěl říct ministr školství Mikuláš Bek (STAN), jak už dříve avizoval. Jenže jeho vládní kolegové prostor pro navýšení rozpočtu nevidí.

„Zatím jsme nedospěli k tomu, že bychom navyšovali rozpočet,“ řekl Bek.

Vyplynulo to z úterního jednání ekonomických ministrů právě s šéfem rezortu školství Bekem. Mimo něj se debaty zúčastnili také zástupci Ministerstva zdravotnictví, kterým hrozí prosincovou stávkou lékaři.

Učitelé hodlají protestovat příští týden v pondělí. Zapojené školy nebudou vyučovat nebo omezí provoz. Nic na tom nezměnila ani poslední schůzka mezi Bekem a školskými odbory. Jejich předseda František Dobšík uvedl, že stávka ohlášená na 27. listopadu platí.

Školám ani odborářům se nelíbí, že Ministerstvo školství chce uspořit na nepedagogických pracovnících škol. Zároveň se ostře vymezují proti chystanému škrtu na platbách za vyučované hodiny.

Ministerstvo školství hodlá jejich maximální limit snížit o šest procent u základních škol a o 15 procent u škol středních. Ministr Bek kvůli tomu čelil i dnes velké kritice na on-line konferenci s řediteli škol, kde jim slíbil, že ještě bude jednat o dodatečných prostředcích právě na jednání ekonomických ministrů. K výraznému průlomu ale nedošlo.

Ministerstvo školství však hodlá ustoupit kritice odborné veřejnosti a nebude škrtat proplacené vyučovací hodiny tak razantně. Jak na základních, tak středních škol by mělo jít o pětiprocentní úsporu.

„Výchozí návrh obsahoval u středních škol regulaci na úrovni 85 procent. Ukazuje se ale, že regulace u středních škol je plošně obtížnější,“ chce vzít Bek částečně svůj návrh zpět.

Ministerstvo školství má pro příští rok schválené výdaje ve výši 269 miliard korun. To je o 3,9 miliardy korun více než letos. Podle školských odborů ale v rozpočtu chybí asi osm miliard. Podle posledního návrhu se tak nedostávají prostředky asi na 17 tisíc úvazků nepedagogických pracovníků, jako jsou uklízečky, školníci, kuchařky nebo správci IT. Ministerstvo školství chce ale zachránit všech devět tisíc obsazených míst, na což by mělo stačit vládou přislíbené navýšení rozpočtu v příštím roce.

Reklama

Doporučované