Hlavní obsah

Pozor na Romy, varovala prý univerzita studenty. Správa kolejí to odmítá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Skupiny ukrajinských Romů přebývajících v nevhodných podmínkách na hlavním nádraží tvoří hlavně děti.

Reklama

Po sociálních sítích se šíří zpráva, že koleje Univerzity Karlovy v Troji přijmou kvůli stanovému městečku pro romské uprchlíky zvýšená bezpečnostní opatření. Správa kolejí to odmítá.

Článek

Koleje a menzy Univerzity Karlovy se distancovaly od informací ze sociálních sítí, že by kvůli stanovému městečku pro romské uprchlíky z Ukrajiny přijaly zvýšená bezpečnostní opatření u kolejí 17. listopadu v pražské Troji. Informoval o tom server Romea.

Foto: KaM UK

Koleje 17. listopadu v pražské Troji.

Koleje stojí nedaleko stanového městečka, kam by Praha ráda přestěhovala uprchlíky přebývající v nevyhovujících podmínkách na hlavním nádraží. Informace o zpřísnění opatření se začaly šířit na sociálních sítích. Informovaly třeba o tom, že vstup bude hlídat bezpečnostní agentura, nebo že studenti nebudou vpuštění na kolej bez studentské karty nebo kolejenky.

„Prosíme studenty, aby se zamykali ve dne v noci,“ stálo také v „e-mailu“, který koloval po internetu. Jednalo se o post od studenta v polooficální skupině na facebooku.

Výrazná bezpečnostní opatření, která zmiňoval, dával autor do přímé souvislosti s budovaným městečkem pro romské uprchlíky.

„Informace, které je uvedena v příloze tohoto e-mailu, není stanoviskem Univerzity Karlovy ani Kolejí a menz UK. Provoz kolejí a menzy v areálu Troja je bez komplikací. Žádná neobvyklá bezpečnostní opatření jsme v souvislosti se stanovým městečkem nepřijali,“ řekla ovšem pro server ředitelka Kolejí a menz UK Miluše Valdová.

+2

Stanové městečko v Troji vybudovali hasiči v uplynulých dnech. Kromě stanů s lehátky na spaní pro asi 150 lidí vybudovali i otevřené stany, kde budou moct lidé a především děti trávit horké dny. Součástí stanového městečka je i hygienické zázemí, kuchyně a dětský koutek. Větší část uprchlíků, kteří tráví několik dnů v prostorách hlavního nádraží, jsou totiž malé děti.

Z velké části jde o Romy, kteří byli zvyklí kočovat po Ukrajině, kde přijímali různé sezonní práce. To jim přerušila válka. Stanové městečko by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mělo sloužit jen jako nouzové řešení pro lidi, u nichž policisté zjišťují, zda kromě ukrajinského občanství nemají i občanství některé ze zemí Evropské unie.

Část ukrajinských Romů má totiž i maďarské pasy, i proto jim v Česku nemůže být udělena dočasná ochrana včetně zajištění ubytování či dávky pro ukrajinské uprchlíky.

Reklama

Doporučované