Hlavní obsah

Praha schválila rozpočet pro příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

Plán hospodaření ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili městští zastupitelé. Opozice rozpočet nepodpořila.

Článek

Praha bude v příštím roce hospodařit s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.

Nejvíce peněz dá hlavní město do oblasti dopravy, a to jak v běžných výdajích, tak v investicích. Běžné výdaje dosáhnou asi 88,1 miliardy korun, což je zhruba o 3,4 miliardy více než v letošním rozpočtu. Z celkové částky zamíří 28,67 miliardy korun na dopravu. V případě investic plánuje město dát z celkové částky na dopravu 9,45 miliardy korun. Největší investicí bude pokračování stavby linky metra D, na kterou je vyčleněno 3,1 miliardy korun. Dalších 2,8 miliardy korun město převede z peněz, které se na stavbu metra nevyčerpaly v letošním roce.

Druhou nejnákladnější rozpočtovou kapitolou v běžných výdajích je školství s částkou 27,51 miliardy korun. Asi 5,78 miliardy korun půjde do zdravotnictví a sociální oblasti a přes tři miliardy na městskou infrastrukturu a na bezpečnost. Radní Zdeněk Kovářík (ODS) v souvislosti s běžnými výdaji zmínil letos schválenou změnu financování městských částí, díky které dostanou v příštím roce meziročně o 1,32 miliardy korun více.

V případě investic je na druhém místě po dopravě městská infrastruktura, do níž z celkové částky 21,32 miliardy korun poputuje asi 2,2 miliardy. Do kultury a cestovního ruchu plánuje magistrát investovat 1,85 miliardy a na projekty ve školství 1,29 miliardy korun.

Největšími investičními položkami v rozpočtu budou kromě linky metra D rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce na Výstavišti za 1,35 miliardy Kč, přestavba torza budovy Nová Palmovka na sídlo Evropské agentury pro kosmický program (EUSPA) za 850 milionů korun, stavba tramvajové vozovny v Hloubětíně za 761,5 milionu korun a budování Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a Prahou 5 za 715 milionů korun.

V příjmech získá město podle rozpočtu v příštím roce 74,65 miliardy Kč z daní a necelých 2,9 miliardy z nedaňových příjmů. Takzvané transfery, tedy peníze od státu, dosáhnou přibližně 28,25 miliardy Kč. Oproti rozpočtu na letošní rok, který schválili zastupitelé loni v prosinci, je celková suma příjmů meziročně zhruba o 6,15 miliardy Kč vyšší.

V diskuzi zejména zastupitelé postupně navrhovali různé úpravy a navýšení rozpočtu, které se z většiny do finálního dokumentu nedostaly. Jednou z výjimek je úprava, kterou navrhl předseda klubu ANO Patrik Nacher a která se týkala finanční pomoci Izraeli. Zastupitelé změnili název čtvrtmiliardové rezervy původně určené na pomoc Ukrajině tak, že z ní lze čerpat i na dary na podporu Izraele. Zastupitelé také schválili navýšení běžných výdajů o 65 milionů korun na granty určené pro rozvoj sociálních služeb.

Pro letošní rok schválili zastupitelé rozpočet s příjmy 99,65 miliardy a výdaji 104,88 miliardy korun. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovná hlavní město mimo jiné penězi od státu. Na investice bylo vyčleněno zhruba 20,2 miliardy korun. Podoba rozpočtu se během roku mění podle aktuálního vývoje hospodaření.

Reklama

Doporučované