Hlavní obsah

Příspěvek domácnostem, které ubytovaly uprchlíky, je v ohrožení. Chybí peníze

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vláda bude muset vyřešit, co bude se solidárním příspěvkem po Novém roce. V rozpočtu se s ním nepočítalo. Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo práce navrhuje prodloužit podporu, kterou čerpá přes 19 tisíc českých domácností. Rozpočet pro rok 2023 byl ale schválen bez potřebných 500 milionů korun.

Článek

České domácnosti sdílející své domovy s uprchlíky mohou do konce roku žádat od státu příspěvek až 9000 korun měsíčně za tři a více ubytované. Pokud ale daly své prostory k dispozici zcela uprchlíkům a nebydlí s nimi, mohou od státu čerpat až 15 tisíc korun za 5 a více ubytovaných.

Už na svém středečním jednání ale bude muset vláda Petra Fialy (ODS) vyřešit, co bude s příspěvkem pro solidární od příštího roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje prodloužení výplaty podpory alespoň do konce března. Problémem ale je, že s tím nepočítal schválený státní rozpočet na příští rok.

V říjnu přitom podle dostupných dat čerpalo finanční podporu pro ubytovatele přes 19 tisíc tuzemských domácností. Podle podkladových materiálů jde měsíčně o 178 milionů, na první tři měsíce příštího roku se tak musí najít zhruba 534 milionů. To se nelíbí zejména Ministerstvu financí.

Na přímý dotaz Seznam Zpráv zareagovala obě ministerstva obezřetně. „Můžeme v tuto chvíli pouze uvést, že standardně nepovažujeme za korektní komentovat materiály jiných předkladatelů před jejich projednáním a schválením vládou,“ odpověděla Gabriela Krušinová z tiskového oddělení Ministerstva financí na dotazy včetně toho, zda hrozí, že skutečný státní deficit bude o půl miliardy vyšší, než je v plánu.

„V případě, že bude poskytování této formy pomoci prodlouženo, budeme ve spolupráci s resortem financí řešit další zabezpečení potřebných prostředků. Požadavek MPSV ohledně financování solidárního příspěvku na první čtvrtletí 2023 zatím nebyl ze strany Ministerstva financí akceptován,“ uvedl pak Jakub Augusta z Ministerstva práce a sociálních věcí. O příspěvku pro solidární domácnosti se podle něj bude ještě jednat.

Počet domácností, které pobírají solidární příspěvek, od jara klesá:

MěsícPočet dávek (v tisících)
duben3,3
květen28,5
červen26,1
červenec23,3
srpen22,5
září21,1
říjen19,4
Zdroj: MPSV

Měli by najít peníze u sebe

Ostřejší diskuzi lze dohledat přímo v připomínkovém řízení k předkládanému návrhu nařízení vlády.

Ministerstvo financí k návrhu uplatňuje zásadní připomínku a upozorňuje, že je potřeba najít přes půl miliardy korun. „Požadujeme do materiálu pro jednání schůze vlády doplnit konkrétní zdroj, ze kterého budou tyto nároky pokryty,“ napsali mimo jiné zástupci úřadu, který střeží státní kasu, a upozorňují, že by MPSV mělo najít zdroje ve svém rozpočtu.

„V rámci přípravy návrhu rozpočtu pro rok 2023 MPSV požadovalo zabezpečení výdajů na solidární příspěvek i pro 1. čtvrtletí 2023, avšak požadavek nebyl ze strany MF akceptován,“ reagovalo na to ve vypořádání ministerstvo práce a doplnilo, že prodloužení solidárního příspěvku o tři měsíce bude „mít negativní vliv na výši deficitu státního rozpočtu“.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

Reklama

Doporučované