Hlavní obsah

Průlom ve sporu o přestávky. Dopravní podnik je počítá jako pracovní dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pražský dopravní podnik začal od letošního roku započítávat hasičům přestávku na jídlo do pracovní doby.

Pražský dopravní podnik od Nového roku počítá hasičům přestávku na jídlo a odpočinek jako pracovní dobu. Jde o zásadní posun v letitém sporu, který se může týkat i policistů a zdravotníků.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Během pracovních směn drží pohotovost a musí být prakticky okamžitě k dispozici zaměstnavateli, a to třeba i ve chvíli, kdy obědvají.

Hasič v pražském dopravním podniku měl být připravený do dvou minut naskočit do přistaveného vozu a hasič na ostravském letišti musel garantovat, že se do tří minut dostane na nejvzdálenější místo na letišti. Přesto se těmto pracovníkům automaticky odečítaly přestávky na jídlo. Obou mužů se v loňském roce zastaly soudy.

Spor, který se v Česku může týkat vedle hasičů řady profesí od policistů a vězeňské služby až po zdravotníky, má nyní další průlomový vývoj.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) od ledna započítává hasičům přestávky na jídlo a oddych do pracovní doby. A mluví se i o proplácení přestávek zpětně.

Celé jsme to vyhráli.
Jiří Jonák, právní zmocněnec hasiče

„Můžu potvrdit, že od 1. ledna mají hasiči dopravního podniku v návaznosti na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie přiměřenou dobu na jídlo a odpočinek,“ říká Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace v pražském dopravním podniku.

Řeší se i zpětné proplacení

Podle předsedy odborů v pražském dopravním podniku Luboše Olejára se také schyluje i k zpětnému proplacení přestávek. A rovněž k mimosoudnímu vyrovnání s těmi zaměstnanci, kteří ve věci podali na podnik žalobu.

„Vědí, že už není kam jít, že už je vydaný judikát u Ústavního soudu a že by to bylo jen oddalování sporu s penále a úroky,“ komentuje snahy podniku o mimosoudní vyrovnání odborář.

Redakce Seznam Zpráv mluvila i s jedním z bývalých hasičů, kteří kvůli neproplácení přestávek žalobu podali, i ten informaci potvrzuje. „Právní zástupce měl schůzku s vedením dopravního podniku a domluvili se, že hasičům, kteří podali žalobu, proplatí tři roky zpětně,“ říká muž, jenž si už nepřeje být s pražským dopravním podnikem spojován.

Daniel Šabík z dopravního podniku zpětné proplácení přestávek rozděluje do dvou rovin. Potvrzuje, že s bývalým hasičem Otomarem Turkem, který se pustil do sporu jako jeden z prvních a zastal se ho Soudní dvůr EU, proběhlo ve čtvrtek jednání u Obvodního soudu pro Prahu 9 a „jeho nárok byl ze strany DPP uspokojený“.

Což redakci potvrdil i právní zmocněnec hasiče Jiří Jonák. Řekl, že došlo k proplacení bezmála stotisícové částky panu Turkovi. „Celé jsme to vyhráli,“ zhodnotil vývoj Jonák.

Informace o zpětném proplacení přestávek i dalším hasičům, kteří podali žalobu – podle informací redakce jich má být přes 40 –, ovšem dopravní podnik nepotvrdil: „V ostatních soudních sporech, kde je Dopravní podnik hlavního města Prahy žalovanou stranou a které jsou postaveny na obdobném skutkovém základu, dopravní podnik aktivně jedná se žalobci o možnosti smírného řešení. Do vyřešení jednotlivých případů je s dovolením nebudeme komentovat,“ reaguje Šabík.

Doporučované