Hlavní obsah

Nemá ruku, ale žije. Rodina dostala první zprávu o mladíkovi v zajetí Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Qassam Brigades

Záběr z videa, které hnutí Hamás zveřejnilo na telegramu.

Reklama

Říjnový útok Hamásu ho připravil o kus ruky i svobodu. Herš Goldberg-Polin je již více než půl roku v zajetí radikálů. Že krvavé události přežil, se jeho rodiče dozvěděli až tento týden.

Článek

Když loni 7. října zaútočili teroristé z hnutí Hamás na Izrael, jedním z hlavních dějišť masakrů se stal hudební festival Supernova. O život tam přišlo na 300 lidí, zhruba 40 dalších teroristé odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy.

Jedním z nich byl i tehdy třiadvacetiletý Herš Goldberg-Polin, mladík izraelsko-amerického původu, který se spolu s dalšími lidmi snažil před útočníky schovat v protiatomovém krytu. Ozbrojenci Hamásu ale skupinu našli a do krytu začali házet granáty.

Podle svědectví ženy, která se v krytu také nacházela a později s veřejností sdílela své zážitky, se Goldberg-Polin snažil granáty házet ven, aby ochránil sebe i ostatní. Hrdinský čin se mu ovšem stal osudným a jeden z granátů vybuchl příliš brzy. Sám si prý tehdy zaškrtil ruku košilí, a když do krytu přišli útočníci, nechal se s dalšími naložit do auta a odvézt.

Až do středy byl právě tento moment posledním okamžikem, kdy byl mladý muž spatřen živý. Hamás ovšem nově zveřejnil nedávno natočené video, kde Goldberg-Polin sice vypadá k nepoznání od doby před útokem a chybí mu část předloktí, je nicméně naživu.

Na záběrech, které zřejmě vznikaly pod nátlakem, se muž obrací na svou rodinu, které vzkazuje, že na ně myslí každý den. Dále se ale kriticky vyjadřuje k pokusům izraelské vlády vyjednat návrat rukojmích.

Týdny nepřímých jednání totiž nevedly k dohodě a poslední návrh na šestitýdenní příměří výměnou za propuštění 40 ze zbývající více než stovky rukojmích Hamás odmítl.

Nejméně 30 z těchto rukojmích je považováno za mrtvé. Podle stanice NBC News by se však v zajetí měli kromě Goldberga-Polina nacházet ještě další čtyři Američané, kteří by mohli být naživu.

„Udělejte už konečně to, co se od vás očekává, a přiveďte nás domů,“ vyzývá ve videu mladík, který podle svých slov „bojuje o život s vážnými zraněními po celém těle“ a potřebuje naléhavou lékařskou pomoc.

Na video již reagovali mladíkovi rodiče, ze kterých se po dobu jeho zadržení stali velmi hlasití bojovníci za návrat izraelských rukojmích. Ve vlastním videoposelství se s prosbou obracejí na všechny představitele stran, které doposud o rukojmích vyjednávaly (Katar, Egypt, Spojené státy, Hamás, Izrael), aby využili této chvíle a dosáhli dohody.

Co se děje v Gaze?

Válka v Gaze už přesáhla 200 dní. Pozornost se poslední týdny upíná hlavně na jih Pásma Gazy, kam před boji uprchl více než milion Palestinců. Izrael ale do oblasti plánuje pozemní ofenzivu. Situaci přímo na místě popisuje pro podcast 5:59 humanitární pracovnice organizace Oxfam.

„Herši, dnes jsme poprvé po 201 dnech slyšeli tvůj hlas, a jestli nás slyšíš, říkáme ti: Milujeme tě, zůstaň silný, přežij,“ promlouvá ve videu matka.

Eskalace na Blízkém východě trvá již více než půl roku a vyžádala si stovky životů na obou stranách. Konec je však zatím v nedohlednu a situace se jen zhoršuje. Aktuálně se navíc zdá, že Izrael pokračuje v plánech na ofenzivu v Rafahu na jihu Gazy navzdory varování před možnými katastrofálními humanitárními důsledky pro 1,5 milionu vysídlených Palestinců, kteří se v oblasti ukrývají.

Reklama

Doporučované