Hlavní obsah

Šéfúředník užívá chatu rodiny, které dává zakázky. V pořádku, řekla Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Úředník Jan Rak původně reportérům tvrdil, že o žádné chatě v Harrachově neví.

Reklama

Pražský magistrát stále nedokáže říct, zda a kdy skončí ve funkci šéf odboru majetku Jan Rak. Ač po odhaleních Seznam Zpráv před měsícem nabídl rezignaci, jeho nadřízení přišli s analýzou, že zákon neporušil. Ve funkci je dále.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako ředitel odboru správy majetku odpovídá Jan Rak z titulu své funkce za nakládání s nemovitostmi Prahy v hodnotě miliard. Seznam Zprávy před měsícem popsaly, že tento vysoce postavený úředník obývá se ženou luxusní horskou chatu v lyžařském středisku v Harrachově.

Tento takzvaný chalet má přitom stejného spolumajitele jako firma JE Group, které Jan Rak coby úředník v posledních letech podepisoval milionové veřejné zakázky zadané „z ruky“.

Jan Rak na investigaci Seznam Zpráv reagoval o čtyři dny později - podal rezignaci, zdůvodňoval ji ochranou rodiny. Termín, kdy funkci opustí, ale neuvedl. S tím, že radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) ho požádal, ať vyčká do vypracování vnitřního právního stanoviska.

Výsledek měsíc trvající analýzy je však navzdory předloženým zjištěním a Rakovým vazbám takový, že z pohledu magistrátu je vše v pořádku. „Po důkladném šetření, právním posouzení a pečlivé analýze tohoto konkrétního případu dospěl odbor právní podpory pražského magistrátu k jednoznačnému právnímu názoru, že pan ředitel Rak svým jednáním neporušil žádný předpis ve vztahu k problematice střetu zájmů,“ konstatoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofmann.

Magistrát argumentuje i tím, že lidé, kterým Rak podepisoval zakázky, zároveň zaměstnávali jeho ženu.

„Z veřejně dostupných informací, které se v rámci našeho šetření potvrdily, vyplývá, že právním titulem k užívání nemovitosti v Harrachově je angažmá manželky pana ředitele Raka v obchodní společnosti, ve které působila na pozici statutárního orgánu, případně její související aktivity, nikoli funkce ředitele odboru hospodaření s majetkem, kterou Jan Rak zastává,“ dodal mluvčí Hofman.

Etický kodex magistrátu

Zaměstnanec svým jednáním předchází situacím, ve kterých by byl vystaven možnému střetu svého soukromého zájmu s výkonem své pracovní činnosti. Soukromým zájmem je jakákoliv výhoda pro něj, jeho rodinu, blízké či příbuzné osoby a fyzické nebo právnické osoby, se kterými měl nebo má obchodní vztahy.

Zaměstnanec nesmí zneužít svého úředního postavení k osobnímu prospěchu a je povinen vyhnout se konfliktu zájmů.

Zdroj: MHMP

Zodpovědný radní: Je to problém

Radní Adam Zábranský (Piráti), který má v gesci nejen majetek, ale i transparentnost, zastává však jiný názor než úředníci. Podle něj Rakovo chování problém je.

„Jsem přesvědčený, že užívání chaty vyvolává pochybnosti, a požádal jsem proto ředitele úřadu, aby řediteli odboru Rakovi zakázal téhle společnosti dávat zakázky z ruky,“ uvedl Zábranský.

Ředitel majetkového odboru Rak s JE Group od roku 2018 podepsal objednávky na práce za zhruba 20 milionů korun. Největší objem zakázek pak Rak se společností uzavřeli mezi lety 2020 až 2023.

Foto: Seznam Zprávy

Jak je Jan Rak propojený s firmou, které dával milionové zakázky?

JE Group pro Prahu dělala technický dozor, dohlížela na bezpečnost práce nebo poskytovala poradenství. Mnohé zakázky se vešly pod dva miliony, takže je odbor vedený Janem Rakem nemusel soutěžit dle pravidel zákona o veřejných zakázkách.

Radní Zábranský přitom řekl, že se o provázání s firmou magistrát dozvěděl od Seznam Zpráv. „Považuji za nešťastné, že jsme se o tomto dozvěděli až zpětně a museli jsme se spoléhat na to, že to Jan Rak vysvětluje - to by nemělo nastat,“ dodal radní.

Protikorupční organizace Transparency International, která v minulosti pro Seznam Zprávy situaci analyzovala, přišla s opačným stanoviskem než magistrátní úředníci - Rak podle ní porušil zákon.

Foto: Seznam Zprávy

slopné banner v2Foto: Seznam Zprávy

Rak: Nebudu nic potvrzovat ani vyvracet

Mluvčí magistrátu Hofmann nedovedl sdělit, zda a kdy Rakovu rezignaci ředitel magistrátu Martin Kubelka přijme. „Podle mých informací teď sám pan ředitel Rak zvažuje své možné setrvání ve funkci, a to i s ohledem na zásah kauzy do jeho osobního života i možné újmy jeho dobrého jména,“ dodal Hofmann.

Další jednání kolem ředitele majetkového odboru nechce komentovat ani Zábranský.

Mluvit přestal i Rak, který ještě před měsícem sám reportérům volal, aby jim oznámil, že se „definitivně rozhodl, že rezignuje“. „Nebudu nic potvrzovat, ani vyvracet. Nezlobte se, nejsem oprávněný ke komunikaci s médii,“ odepsal však na dotazy nyní.

Jak ve středu informoval server Neovlivni.cz, Rak mezitím zaslal šéfovi magistrátu Kubelkovi dopis, ve kterém obvinil poradce radního Zábranského, že údajně vynášel protistraně informace v milionovém soudním sporu o majetek. A to z interní schůzky, která se odehrála za Rakovy přítomnosti více než tři týdny potom, co Rak nabídl rezignaci. Zábranský i jeho poradce Petr Beneš pochybení odmítají.

Jak Rak před měsícem vysvětloval bydlení v chaletu? Původně ho zapíral.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová , Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované