Hlavní obsah

Šéfúředník Prahy nabídl rezignaci. Užívá chatu muže, jemuž podepisuje zakázky

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Jan Rak minulý týden odmítl, že by byl ve střetu zájmů.

Reklama

Jeden z nejvlivnějších úředníků magistrátu Jan Rak hodlá rezignovat. Seznam Zprávy upozornily, že šéf majetkového odboru pobývá v luxusním resortu v Harrachově. Chatu vlastní muž, jemuž zároveň podepisuje zakázky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský magistrát nejspíš čeká nový úkol – najít ředitele odboru, který spolurozhoduje o miliardovém majetku hlavního města. Fakticky tak jde o jednoho z nejmocnějších úředníků v Česku.

Dosavadní ředitel odboru hospodaření s majetkem Jan Rak totiž v pondělí Seznam Zprávám oznámil, že se chystá rezignovat. „Já jsem dnes dal svou funkci k dispozici včetně právního stanoviska a mého prohlášení k celé věci,“ řekl Seznam Zprávám Rak.

S tím, že se „definitivně rozhodl, že rezignuje“. Naznačil také, že tak činí kvůli své rodině. „V životě jsou nejkřehčí a nejcennější rodinné vztahy,“ uvedl Rak.

„Věřte prosím nebo ne, ale já na této pozici už dlouho nelpím. V zásadě už dlouho s politickou reprezentací hovořím o tom, že se cítím přepracován. Politický a lobbistický tlak je minimálně nepříjemný,“ uvedl překvapivě Rak.

Podezření ze střetu zájmů

Stalo se tak čtyři dny potom, co Seznam Zprávy informovaly o možném střetu zájmů magistrátního šéfúředníka. Ten obývá luxusní chalet, neboli rekreační horskou chatu v alpském stylu v lyžařském středisku v Harrachově.

Nemovitost přitom spoluvlastní pražský podnikatel Michal Erben, jehož jiné firmě Rak podepsal milionové zakázky. A to ve většině případů pod limitem, nad který by už musel vypsat soutěž.

Foto: Seznam Zprávy

Vazby Jana Raka na rodinu Erbenů.

Rakovu ženu zároveň ještě do minulého týdne obchodní rejstřík vedl jako jednatelku firmy ovládanou Erbenem, která chalet vlastní.

Vedoucí analytik protikorupční neziskové organizace Transparency International Marek Chromý to zhodnotil tak, že Rak porušuje zákon o úřednících územních samosprávných celků a měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost. Sám Rak ale střet zájmů neviděl.

Termín, kdy funkci opustí, úředník Rak zatím neuvedl. S tím, že radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) ho požádal, ať vyčká do doby vypracování vnitřního právního stanoviska. Rak říká, že s tím souhlasil a že je ochoten diskutovat o budoucích krocích.

„Vnímám, že to není agenda, která jde lusknutím prstů vyřešit a vnímám své odpovědnosti a vazby na svoje kolegy,“ dodal Rak.

Seznam Zprávy se snaží získat i vyjádření radního Zábranského. Ten na dotazy dosud nereagoval.

Vlivný úředník Rak se necítí být ve střetu zájmů, když využívá chatu rodiny, s níž podepisuje zakázky.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová , Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované