Hlavní obsah

První finální verdikt ohledně sesuvu půdy na D8. Týká se posudku

Foto: Seznam Zprávy

Sesuv na D8 z ptačí perspektivy.

Reklama

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost soudního znalce, který se bránil pokutě za to, že posudek nezpracoval podle zákona osobně. V sázce přitom je i důvěryhodnost celého dokumentu v hlavním sporu o sesuvu půdy na D8.

Článek

Uběhlo už více než 10 let od chvíle, kdy v Českém středohoří na zhruba 200metrovém úseku došlo k sesuvy půdy na rozestavěnou dálnici D8.

Událost se od té doby změnila v soudní bitvu o miliardové odškodnění a o to, kdo nese za obrovské finanční škody odpovědnost.

Konkrétně, jestli jsou na vině stavbaři a projektanti dálnice kvůli nevhodně provedenému zářezu dálnice do krajiny, nebo se svah utrhl kvůli lomu firmy Kámen Zbraslav a nevhodně umístěné skládce vylámaného kamení a tomu, že práce v kamenolomu ovlivnily odtékání vody ze svahu.

Pomoci soudu určit viníka měly i posudky soudních znalců. A právě posudky, které ukazují na zodpovědnost kamenolomu, mohou ztratit část své váhy.

Nejvyšší správní soud totiž finálně potvrdil desetitisícovou pokutu znalci Jiřímu Bartákovi, profesorovi pražského Českého vysokého učení technického, za to, že posudek nezpracoval sám.

„Stěžovatel však ve znaleckých posudcích neuvedl, že ke znaleckému posouzení přibral konzultanta, které dílčí otázky mu svěřil a z jakých důvodů. Nesplnil tak zákonnou podmínku k uplatnění výjimky z povinnosti vykonávat znaleckou činnost osobně,“ stojí v podzimním rozsudku, proti kterému už nejsou další opravné prostředky.

V sázce ovšem bylo více: Ministerstvo spravedlnosti, které dohlíží na práci znalců, totiž ve skutečnosti rozporovalo i to, že zakázku na posudek od státu ve skutečnosti dostala firma Geotec, která ovšem nemá lidově řečeno potřebné „kulaté razítko“. A firma až následně přizvala a zaměstnala znalce Jiřího Bartáka.

Nejdřív zakázka na posudek, pak potřebná znalost

Firma Geotec se při řízení před Ministerstvem spravedlnosti bránila, jak už Seznam Zprávy loni popsaly, právě tím, že posudek sepisoval geotechnik a soudní znalec s příslušným razítkem, tedy již zmíněný Jiří Barták.

A profesor Barták zase popisoval, že firma Geotec mu ve skutečnosti jen pomáhala s matematickými propočty v geotechnickém programu FLAC, který pomáhá například těžařům.

Ministerští úředníci ovšem po prostudování účastníků a prostudování dokumentů došli k závěru, že ve skutečnosti je autorem posudku firma Geotec, která i od státu zakázku dostala. A profesora Bartáka pak podle úředníků najala po získání této zakázky na to, aby jeho jméno „přikrylo“ fakt, že sama kulaté razítko nemá. Neboli že nejprve dostala od státu zakázku a teprve poté hledala někoho se znaleckým oprávněním, kdo jí pomůže.

„Z provedených důkazů vyplývá, že pracovní smlouva přitom byla uzavřena toliko za účelem zakrytí skutečnosti, že obviněná nemůže vykonávat znaleckou činnost a vypracovávat znalecké posudky,“ rozhodli ministerští úředníci v dokumentu, který Seznam Zprávy získaly a popsaly začátkem loňského roku.

Firma i znalec Barták tehdy uvedli, že pokuta a rozhodnutí, že posudek vznikl „neoprávněným výkonem znalecké činnosti“, nemá na závěry o příčinách sesuvu vliv.

I Ředitelství silnic a dálnic loni Seznam Zprávám uvedlo, že posudkem bude dále u soudu argumentovat.

Naopak advokát Pavel Sedláček, který ve sporu zastupoval kamenolom Kámen Zbraslav, byl přesvědčený, že znalecké posudky teď musejí mít před soudem menší váhu. „Protože teď je potvrzené, že firma Geotec nebyla nikdy kvalifikovaná k vypracování takových posudků. To znamená, že posudky teď svojí průkazní hodnotou nemohou být zcela věrohodné,“ řekl Sedláček.

Během loňského roku pak Obvodní soud pro Prahu 5 vynesl rozsudek, v němž za hlavní příčinu sesuvu byly označené vydatné srážky, které oblast postihly. Sesuv pak spustil zářez dálnice a zároveň jeho dopad zhoršil i činnost lomu.

V rámci takzvaného prozatímního rozsudku pak soudkyně určila, že vina kamenolomu je „do deseti procent“ a přesnou částku má stanovit další soud.

Reklama

Doporučované