Hlavní obsah

MS v hokeji začíná. Nechte auto doma a vezměte si platební kartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fanzóna před pražskou O2 arenou je na fanoušky připravená. Zatímco venku jim načepují plzeň, uvnitř haly Staropramen.

Začíná mistrovství světa v hokeji, které hostí Praha a Ostrava. Pro fanoušky jsme připravili přehled toho, co by měli vědět, než na hokej vyrazí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdy a kde se hraje

Mistrovství světa v hokeji zahájí ceremoniál v pátek v osm hodin večer, tedy přesně 20 minut před vhazováním zápasů Česko–Finsko v Praze a Slovensko–USA v Ostravě.

„První část zahajovacího ceremoniálu tvoří klip doprovázený hlasem světově respektovaného komentátora Gorda Millera a pojednává o tom, jak se hokej za celou dobu existence po desetiletí vyvíjel. Jedno však za celé období k tomuto zimnímu sportu zůstává neměnné – vášeň a láska hráčů a fanoušků, což podtrhuje claim šampionátu Heart of the game,“ říká prezident pražského organizačního výboru Petr Bříza.

Český výběr odehraje své zápasy v O2 areně v pražské Libni, zatímco Slováci a Poláci budou „doma“ v ostravské Ostravar Aréně. Vyřazovací část turnaje bude hostit výhradně hlavní město.

Výsledky Čechů na MS v hokeji 2024

Datum/ČasFázeKdoVýsledek
Pátek 10. 5. / 20:20Základní skupinaČESKO–Finsko1:0 sn
Sobota 11. 5. / 20:20Základní skupinaNorsko–ČESKO3:6
Pondělí 13. 5. / 20:20Základní skupinaŠvýcarsko–ČESKO2:1 sn
Středa 15. 5. / 16:20Základní skupinaČESKO–Dánsko7:4
Pátek 17. 5. / 20:20Základní skupinaČESKO–Rakousko4:0
Sobota 18. 5. / 20:20Základní skupinaČESKO–Velká Británie4:1
Úterý 21. 5. / 16:20Základní skupinaKanada–ČESKO4:3 pp
Čtvrtek 23. 5. / 20:20ČtvrtfináleUSA–ČESKO0:1
Sobota 25. 5. / 14:20SemifináleŠvédsko–ČESKO3:7
Neděle 26. 5. / 20:20FináleŠvýcarsko–ČESKO0:2

Kompletní výsledky základních skupin naleznete níže v článku.

Vstup na stadion se otevírá vždy hodinu před úvodním buly. V samostatném článku se podívejte na kompletní program zápasů.

Vstupenky

Lístky na zápasy české reprezentace jsou vyprodané. Překupníci je nabízejí za výrazně vyšší ceny, než stanovili organizátoři. Navíc mohou být vstupenky od překupníků falešné nebo neplatné.

Stále je ale možné od oficiálního prodejce, společnosti TicketPortal, koupit vstupenky na atraktivní zápasy.

Organizátoři lákají fanoušky na hvězdy světového hokeje. V Praze se předvede kanadský útočník Connor Bedard, Švýcar Nico Hischier nebo Fin Mikael Granlund. V Ostravě se lidé mohou podívat na Američana Bradyho Tkachuka nebo Švéda Erika Karlssona.

Fanzóny a pivo

Fanzóna u O2 areny s kapacitou 7000 míst je určena pro fanoušky všech účastnických zemí, kteří zde mohou sledovat přenosy jednotlivých zápasů. To samé platí také o ostravské fanzóně u Ostravar Arény s kapacitou 5000 míst.

Otvírací doba fanzóny bude od 14 hodin do konce večerního utkání, v případě třízápasových dní dokonce už od 11 hodin. Na semifinále v sobotu 25. května bude otevřeno od 12 hodin a na nedělní finále 26. května od 13 hodin. Vstup je pro všechny zdarma.

+6

Co se týče piva, venku ve fanzónách se prodává plzeň za 110 korun. Platit je ale možné pouze bezhotovostně. Uvnitř stadionů je z důvodu dlouhodobých smluv k mání Staropramen v Praze a Ostravar v Ostravě.

Doprava

Organizátoři mají pro fanoušky jednoduchý vzkaz: Pokud to jde, použijte hromadnou dopravu. Mimo jiné proto, že u obou stadionů vyrostly místo parkovišť již zmiňované fanzóny. Do okolí arén navíc nemohou vjet autobusy.

„Víme, že to svádí, ale nesnažte se prosím za každou cenu dojet na zápas autem. V lepším případě by se mohlo stát, že nestihnete úvodní buly, uváznete v koloně nebo nenajdete místo k zaparkování. Pak byste byli ochuzeni o hokejový zážitek,“ říká za organizátory ředitelka oddělení dopravy Lenka Jiroutová.

V Praze mohou řidiči zaparkovat na některém ze záchytných parkovišť a dál vyrazit metrem do stanice linky B Českomoravská. Některé spoje metra a tramvají budou během mistrovství posílené a budou tak jezdit častěji.

Tramvají je možné dojet na zastávku Arena Libeň jih (denní – 7, 8; noční – 92) nebo do stanice Divadlo Gong (denní – 12, 31; noční – 94). Autobusem lze dojet do stanice Českomoravská, která je během šampionátu přesunutá do ulice K Moravině (denní – 151, 152; noční – 375), nebo Nádraží Libeň (denní – 136, 177, 182, 183, 195; noční – 913). Pěšky je možné dojít od železničních stanic Praha-Libeň nebo Praha-Vysočany.

V Ostravě bude parkování možné pouze v ulici Závodní naproti hokejovému stadionu. Další záchytná parkoviště budou Lipový dvůr v ulici Ruská a záchytné parkoviště v Dolních Vítkovicích, kam budou naváděny i autobusy.

Především je ale možné koupit za 250 korun zvýhodněnou týdenní jízdenku a vyrazit hromadnou dopravou. Na zastávku Sport Aréna v ulici Závodní fanoušci přijedou linkami 11, 12, 19, X. Tramvajové linky 2 a 7 staví v Ruské ulici. Alternativou je linka 3 na blízkou zastávku Ředitelství Vítkovic. Nejbližší nádraží je Ostrava-Vítkovice, na které navazuje zmíněná posilová tramvajová linka X.

Doporučované