Hlavní obsah

Šéf policie řekl první detaily o střelbě: Muž se inspiroval v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Policista hlídá okolí místa střelby.

Policie věděla předem, že se střelec z Hostouně chce zabít. Kvůli tomu jela do budovy filozofické fakulty v Celetné ulici, kde měl mít přednášku. Střelec však útočil jinde. Inspiroval se podobným činem v Rusku.

Článek

Policejní prezident Martin Vondrášek uvolnil první informace o čtvrteční tragické střelbě na pražské Filozofické fakultě.

Podle Vondráška měli policisté předem informaci, že se chce muž z Hostouně zabít. Podle něho také věděli, že má přednášku na filozofické fakultě v Celetné ulici. Střelec ale nakonec střílel v jiné budově fakulty – na náměstí Jana Palacha.

Na místě střelby byli policisté v řádu jednotek minut. „Zásahová jednotka byla na místě za 12 minut,“ řekl novinářům Vondrášek. „Inspiroval se hrůznou událostí v zahraničí,“ doplnil.

Mělo jít o střelbu v Rusku. Došlo k ní konkrétně v Brjansku, kde 14letá žena zabila na začátku prosince dva studenty a pěti lidí zranila. Poté spáchala sebevraždu. Tuto informaci získala policie ze střelcova kanálu na Telegramu, který nyní vyšetřovatelé prověřují.

Policie pracuje s verzí, že na fakultě zabíjel David K., po kterém vyhlásila ve čtvrtek odpoledne pátrání, a to kvůli podezření, že předtím zabil svého pětapadesátiletého otce v Hostouni nedaleko Prahy.

Zda jde o stejnou osobu, Vondrášek zatím nepotvrdil. „Kvůli devastujícím zraněním, která před smrtí utrpěl, to nemůžeme na sto procent potvrdit,“ řekl Vondrášek.

Mluvčí středočeské policie Michaela Richterová pak redakci jenom potvrdila, že kvůli hostouňskému případu začali policisté „pátrat po muži ročník 1999“.

Podle reportérky Seznam Zpráv hlídají bezprostřední okolí domu, kde zavražděný Stanislav K. žil, policisté. „Všude jsou policejní pásky a pouštějí tam jen ty, kteří tam bydlí,“ popsala reportérka.

Zavražděný byl místopředsedou 1. Základní odborové organizace Letiště Praha. Podle zdrojů Seznam Zpráv se ve sklepě domu, kde byl nalezen mrtvý, našel nástražný výbušný systém z plynových bomb, munice a pyrotechniky.

Doporučované